Förra sommaren var jag på Äventyrsgruvan utanför Borlänge med min fru och gick nedför en brant trappa 80 meter ner under marken för att bland annat bada i en underjordisk sjö och sedan värma oss i en bastu som ligger där nere, magiskt! Läs mer här.
Detta år tog jag med sonen och hans kusin till Äventyrsgruvan, denna gång för att gå den betydligt mer actionfyllda Äventyrsturen i Äventyrsgruvan. Här får man ta på sig selar och hjälm med pannlampa och sedan säkrad i ett Via Ferrata-system ta sig nedför branta klippväggar på smala metalssteg ner till 80 meters djup. Jag testade Via Ferrata på ett brant berg när jag var i Oman, så jag hade en liten aning om vad som väntade oss…
Väl där börjar man utforska de gamla gruvgångarna och på vägen visar en guide intressanta saker som finns kvar från tiden när gruvan var i dirft, blandat med intressanta anekdoter och historier.
Fika 80 meter under marken
Ju längre ner man kommer, desto kyligare blir det, till runt 4 grader på 80 meters djup. Så det var skönt att efter drygt halva turen ta en paus i ett uppvärmt rum där vi bjöds på fika i fom av kaffe/te eller saft, samt kokosbollar och smörgåsar. Här fick vi även släcka törsten med friskt mineralrikt vatten från gruvan, som man tapppar upp från flera hundra meters djup och filtrerar innan det serveras.
Med ny energi fortsatte vi att utforska gruvan. Vi passerade “Stora Salen” – en scen där man har konserter i gruvan med jämna mellanrum, där vi fick smakprov på ljud och ljus i en minishow.
Dyk vidare ner i den gamla gruvan
Vi kollade även in dykbrygggan, som är en populär plats för riktigt erfarna dykare. Här kan man dyka ner ytterligare 75 meter, in i vinlande helt vattenfyllda tunnlar som kräver både speciellt dyksertifikat och specialutrustning. Sjukt otäkt – men drömmen för dykare som söker en extra kick – hit reser dykare från hgela världen.
Zipline äver en kristallklar sjö
Vi åkte även en bit med zipline över en kristallklar sjö, som dock var en kort ziplinetur och inte lika spännande som de klart läskiga nedstigningarna med via ferrata vi gjorde både innan och efter!
Vi kollade även in en del i gruvan som är så kall att det är is där året om, med bland annat en glaciär som är över 40 år.
Den sista biten klättrade vi upp och ut genom dagbrotet, där stora klipbrott var nedslängda sedan gruvan var aktiv som man fick ta sig över.
Ett så utmannade, spännande och roligt äventyr, som jag verkligen kan rekommendera om ni vill utma er själva lite och få en känsla för hur det kunde vara att arbeta i dessa gruvor under dess storhetstid på 1800-talet.
Tips inför besöket på Äventyrsgruvan
- Klä er varmt – det är nedåt 4 grader i gruvan året om. Gärna lager på lager så ni kan anpassa hur mycket ni har på er – man blir varm av att klättra!
- Ha på skor med bra grepp
- Turen tar 3-4 timmar – i vårt fall 3 timmar och 50 minuter
- Det finns fri parkering precis vid gruvan om ni kommer med bil
- Det finns toaletter nere i gruvan om man skulle behöva
- Min – maxvik för att få gå turen är 36-120 kg
- Besökare under 15 år endast i målsmans sällskap och under målsmans ansvar
- Pris: Vuxen: 1195 kr/Barn under 15 år: 795 kr
Ludvika stadshotell har ett trevligt paket med äventyrgruvan, middag på restaurang och övernattning. Vi testade det förra året och rekommenderas verkligen.
Bra tips!