Springbank Distillery öppnade 1828 och anses vara det mest anrika whiskydestilleriet i Campbeltown, men bara nåra år senare – 1832 grundades Glen Scotia Distillery. Som mest fanns det över 20 destillerier i lilla Campbeltown – idag finns det dock bara tre kvar – Glen Scotia är ett av dem.
2014 köptes Glen Scotia av Loch Lomond Group som har satsat på att öka produktionen, stärka varumärket och marknadsföra det klart mer intensivt.
Vi passade såklart även på på att kolla Glen Scotia. Även det ligger mitt i staden – men är en helt annan upplevelse att besöka än Springbank. En stor skillnad är att Glen Scotia har produktionen igång dygnet runt – året om – en annan att de tar genvägar Springbank inte gör.
Glen Scotia Distillery i Campbeltown
Medan Springbank gör alla delar i produktionen själva är Glen Scotia mer som de allra flesta andra destellerier som ägs av stora privata bolag. De vill både maximera vinst – och produktion. Så hit kommer färdigmältat korn – så man direkt kan gå på processen att skapa sprit. Istället för trätunnor sker jäsningen i stålbehållare. Och när spriten är destillerad pumpas den över i en tankbil för att transporteras till lagring i ekfat på annan ort.
Men, det måste vara något speciellt med vattnet i Campbeltown – för Glen Scotia smakar även den helt fantastiskt. Jag skulle vilja önska att processen på Springbank skiljde ut den mer, men Glen Scotia är inte långt ifrån och vi har ofta förväxklat dessa två i blindprovnigar.
Jag provade exempelvis en 11-årig Clen Scotia på Campbeltown’s bästa whiskybar och den var fantastisk!
Även här på Glen Scotia finns det olika typer av guidade turer, som startar på 10 pund. Dock ges de bara på vardagar, så den lördag då vi var här fanns inga turer. Men dörrarna var öppna så vi fick en liten privat spontanvising av mannen som just då jobbade mer produktionen!