Besök på Mackmyra Whiskyby – 2020 års whiskyresa

Dela inlägget:

Jag och några whiskyintresserade vänner brukar göra någon whiskyresa per år, oftast till Skottland. I år var det naturligt att titta på ett alternativ i Sverige och då blev det äntligen av att besöka Sveriges första whiskydestilleri – Mackmyra som ligger strax utanför Gävle.

Lördag morgon tog vi bil från Stockholm och knappt 90 minuter senare var vi framme vid Mackmyra Whiskyby! Hjärtat i anläggningen är det 35 meter höga destilleriet, men här finns även rökeri, fatlagring, flera rum för provning och en stor restaurang och bar.

Besök på Mackmyra Whiskyby

Besök på Mackmyra Whiskyby

Vi hade bokat en guidad tur klockan 11.00 och möttes upp av Fredrik som skulle bli vår guide. En mycket trevlig och kunnig person som kunde svara på alla våra frågor om både tillverkningen, Mackmyras historia och planer framåt. Mackmyra firade nyligen 20 år och här tillverkas årligen 175.000 liter whisky motsvarande ca 400.000 flaskor.. Mycket lagras dels på plats i Gävle, men det finns även fatlagring exempelvis på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård.

Tre sorters whisky – elegant, rök och extra rök

på Mackmyra gör man tre sorters whisky – elegant, rök och extra rök. De rökigare varianterna får sin ton av att kornet till dessa röks med torv från Karinmossen strax sydväst om Gävle, och enris. i en kölna (rök) byggd i en stor container. Kul att de fortfarande gör denna del av processen själva, något vi bara sett på Springbank destilleri tidigare.

Besök på Mackmyra Whiskyby - röken

På torget i Mackmyras whiskyby

Efter röken fortsatte vi till ”torget” i Mackmyras whiskyby. Visionen med “byn” är att på sikt få fler verksamheter hit, som på något sätt är kopplade till Mackmyras verksamhet – aktörer inom mat och dryck. Exempelvis charkuteri, mejeri eller bageri. – whisky går att matcha till mycket! På torget står man på stenplattor med namn på de som, i samband med att Whiskybyn byggdes, köpte fat och var då med som medgrundare av Gravitydestilleriet.

Besök på Mackmyra Whiskyby - torget
Besök på Mackmyra Whiskyby - torget

Gravitationsdestilleriet på Mackmyra

Besöket på Mackmyra Whiskyby fortsatte upp i det 35 meter höga Gravitationsdestilleriet. Här använder man gravitationen för att spara energi i tillverkningen av sprit. Malt hissas upp till toppen, och färdas sedan neråt via en kvarn som maler 1000 kg malt i timmen innan det skickas vidare för att gå igenom processen från malt till färdig råsprit.

Gravitationsdestilleriet på Mackmyra
besök på Mackmyra Whiskyby
besök på Mackmyra Whiskyby
besök på Mackmyra Whiskyby
besök på Mackmyra Whiskyby

Helt klart en annorlunda, modernare process än de vi sett på de skotska, mer klassiska destillerierna – mycket intressant!

Skogslagret på Mackmyra

Den mesta whiskyn som produceras här lagras 60 meter ner under mark i huvudlagret i Bodås Gruva 55 km från Whiskybyn. Men mindre fat, som ofta ägs av whiskyintresserade privatpersoner som vi, lagras i skogslagret här i Whiskybyn.

Så kul att kolla in och se hur de olika ägarna har namngivit sina fat!

Skogslagret på Mackmyra. besök på Mackmyra Whiskyby
Skogslagret på Mackmyra. besök på Mackmyra Whiskyby
Skogslagret på Mackmyra. besök på Mackmyra Whiskyby

Vi har ett par egna fat sedan tidigare i Skottland – på destillerierna Glengoyne och Bruichladdich. Men blir ju klart sugen på att skaffa ett fat även här, inte minst för att processen går snabbare på dessa små 30-litersfat- många blir klara på fem år.. Precis som vi gjort i Skottland får man här på Mackmyra välja vilken typ av fat man vill tappa whiskyn på och om man vill ha en elegant, rökig eller extra rökig typ.

Det finns även lager på bland annat Fjäderholmarna, Smögen, Hällsnäs (utanför Göteborg), Häckeberga Slott och Lofsdalen så man kan välja ett lager nära där man bor för ett enkelt kunna titta till sitt fat då och då! Självklart även ta ut prover för att se hur whiskyn utvecklar sig och bestämma när det är dags att tappa upp den på flaska.

Lunch på Mackmyras bistro

Efter denna rejäla rundtur tog vi en paus för lunch på Mackmyras bistro. Här finns en stor matsal och såklart en whiskybar inomhus, men denna soliga dag satte vi oss på uteserveringen. Kökschefen här har vunnit BBQ-SM så när dagens rätt var en Pulled Pork sandwich var det det ett enkelt val! Riktigt god!

Lunch på Mackmyras bistro. besök på Mackmyra Whiskyby

Whiskyprovning – ”småfatens magi”

Efter lunch var det dags för whiskyprovning. Här var det fem sorter. Deras storsäljare ”Svensk Ek” och säsongswhiskyn ”Jaktlycka”. Men även whisky från tre olika småfat – och dessa var ännu intressantare. Ännu mer sugen nu på att köpa ett eget fat! Vi konstaterade att Mackmyra, som var en rätt svag whisky de första 10 åren nu som 20-årigt destilleri verkligen börjar bli bra! Kul i denna tasting var även bredden – från den enklare standardwhiskyn till en mer komplex från ett litet fat.

besök på Mackmyra Whiskyby Whiskyprovning  - "småfatens magi"

Helt klart en upplevelse jag kan rekommendera om ni gillar whisky!

Detaljer – besök på Mackmyra Whiskyby

Whiskybyn är öppen året om och man bokar visningar och provningar i förväg via Mackmyras hemsida., Priserna är väldigt humana – en destilleritur går på 150 kr pp, en provning med 3 sorter 150 kr/6 sorter 245 kr, Och om man jämför med våra tidigare resor till Skottland är detta ju extremt tidseffektivt dessutom. På samma tid som det tar att åka till Arlanda, checka in och vänta på avgång var vi framme vis Mackmyra och hade påbörjar den guidade turen! Vi hade fler egna planer efter detta besök – men vill man ta en heldag i Whiskybyn finns det program även för det. Visning av destilleri, lager, provning av 6 sorters whisky och middag går loss på 995:-. Läs mer på Mackmyras egen hemsida!

Sova kvar? Det finns inget hotell i whiskybyn, men flera i Gävle city en kort bit bort.

Besök på Mackmyra Whiskyby gjorde jag i samarbete med Mackmyra Whiskyby – tankar och åsikter är som alltid mina egna!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Dagsutflykt till Chichen Itza – är det värt resan?

Vi har flera gånger när vi varit i Mexiko, funderat på att göra en dagsutflykt till Chichen Itza,...

Restauranger i Playa del Carmen – Mina bästa tips

Om du älskar tacos är Mexiko en riktig drömdestination och tacorestaurangerna i Playa del Carmen som vi testade...

Stränder i Playa del Carmen i Mexiko – våra favoriter

Hur är stränderna i Playa del Carmen i Mexiko? Det var vi nyfikna på inför vår resa dit....

Flyg till Cancún i ekonomiklass med Finnair

Hur är det egentligen att flyga i ekonomiklass, med två byten, hela vägen från Stockholm till Cancún i...