Jag var på Brasserie Fat Cat för några veckor sedan med några vänner och provade då lite olika rätter från a la carte-menyn. Gott, men lite svajig leverans. När Brasserie Fat Cat nyligen arrangerade en testmiddag av en ny omakasemeny – en japansk avsmakningsmeny – bjöd de in oss för att prova upplägget och maten – och det ville vi såklart.
Fat Cat – japanskt brasserie
Konceptet på Brasserie Fat Cat är att vara ett japanskt brasserie, med priser i mellanklass och ett stort utbud av japanska drycker. Och nu också en ny japansk avsmakningsmeny på gång! Denna fredag när vi kom var det uppsluppen ”äntligen fredag”- stämning och fullt med folk både i bar och matsal.
Brasserie Fat Cat – omakasemenyn
Vi välkomnades även denna gång av en entusiastisk hovmästare som tog emot oss och visade oss till vårt bord i matsalen. Han tipsade om att starta med en ”Risky whisky” – en cocktail med whisky, aperol, citsru och piri piri – helt i vår smak.
Strax efter cocktailen kom in fick vi in lite små japanska ”Tsukemono” – ett klassiskt japanskt drinktilltugg. Här i form av fermenterad broccolistam, kimchibrysselkål & picklad gurka med chilisås. Smaker som verkligen påminde om det jag åt när jag var i Japan sist – en härlig, genuin japansk start!
Vi fick in amerikanskt bubbel till den första serveringen, som presenterades av kocken som låg bakom denna nya omakazemeny. En krispig friterad struva med ponzuemulsion, riven fårost och furekakepulver. Samtidigt fick vi in ett varsitt friterat ostron som kom in med grillad gurkjuice, fermenterad gurka med jalapeno och schalottenlök och sichuanpepparmajonnäs och gurkört.
Menyn fortsatte med små rätter vi fick dela på två. En vacker rätt på pilgrimsmussla: ostronmajonnäs, tunna skivor pilgrimsmussla, skivad tomat, sanshopeppar, caviar och shizoolja. Ett brödflarn med svammpulver var locket på en skål med rökt och gravat ankbröst, picklad rädisa, gojibär, shizoblad, toppmurkla och rökt benmärg. Snyggt och riktigt gott!
Middagen fortsatte med en spännande dryck som var en variant av sake med ponzu – till det en mixtempura med vårlök, minimajs och rödräka. serverades med tentsuyu dressing och rättika. Frasigt och en perfekt matching med sakén.
Efter en frisk sorbet gick vi in på huvudrätterna som vi fick ett lätt rött vin till. En vattenmelon som var det klart intressantaste denna kväll. Gravad och grillad, med ett fruktkött som påminde om tonfisk. Serverad med bränd rättikskräm, senap- och ölfermenterad rättika, örtsallad, svamp- och brödcrust samt en sås på marinaden av melonen. Så god och rolig rätt!
Vackraste rätten var en balloutine på röding fylld med en mousseline på jordärtsskocka och röding. smörstekt choys sum och röd spetskål. Ett hack på rödräka och picklad jordärtskocka samt en vitvinssås med limeblad spräckt med en örtolja. Som en liten tavla!
Sist – dessert. Små dessertdumplings fyllda med nektarin och ingefära. Ett hack på nektarin och ingefära toppat med en glass smaksatt med vanilj och miso. Och en chokladkaka med en chokladganache på silkestofu. Syltade kumquats, ett salt choklad crumble samt en glass smaksatt med apelsin. Till det en dubbel espresso och en japansk likör.
Sammantaget om Omakesemenyn på Brasserie Fat Cat
Vilken meny! Riktigt spännande, goda och otippade rätter. Det enda som förvånade lite var att i stort sett alla rätter skulle delas på två. Kul tycker jag – så man kan smaka så mycket som möjligt – men bra att veta innan. Och det bidrar ju till en avslappnad stämning och det är kul att alla äter samma sak så man verkligen kan diskutera rätterna.
Även denna gång fick vi in maten strax innan drycken till flera av rätterna, men det var faktiskt den enda saken som kan förbättras. I övrigt var menyn supergod och det var kul att kocken kom ut flera gånger till bordet och presenterade rätterna. Ja, möjligen kan vi fått lite specialbehandling denna gång då vi var här som gäster för att testa menyn!