Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har blivit en symbol för den amerikanska hantverksölsrörelsen som startade i slutet av 1980-talet – numera finns över 10.000 bryggerier i USA som gör hantverksöl.
Brooklyn Lager introducerades för första gången 1988 av Brooklyn Brewery, som grundades av Steve Hindy och Tom Potter. Denna bryggeriutmanare satte sin fot i en tid när de stora, kommersiella bryggerierna dominerade USA: s ölmarknad med blaskig, ljus öl. Brooklyn Brewery hade en vision om att återuppliva traditionen med äkta hantverksöl och lyckades göra det genom att kombinera modern teknologi med traditionella bryggmetoder.
Brooklyn Lager var deras flaggskeppsöl och lanserades 1988. Ölet är en så kallad ”Vienna lager”, en ölstil som härstammar från Österrike men som Brooklyn Brewery förfinade genom att använda amerikanska ingredienser och metoder. Resultatet blev en öl som hade en tydlig maltig sötma balanserad med en krispig humlesmak och en ren avslutning. Den blev snabbt populär i Brooklyn och spred sig sedan över hela USA och internationellt. Brooklyn Lager finns nu tillgänglig i många delar av världen, tack vare dess popularitet och internationella distribution. Du kan hitta den på många välsorterade ölbutiker, restauranger, och barer som har ett gott urval av hantverksöl. Det är också vanligt att hitta den i stora städer runt om i världen, särskilt i städer där det finns ett intresse för hantverksö
I år fyller Brooklyn Lager 35 år och det firades med ett öl-evenemang på Nya Carnegie Bryggeriet i Hammarby Sjöstad.
Dagen till ära fanns Garrett Oliver på plats, brew master från Brooklyn Lager i New York och en ikon inom ölvärlden.
Garrett Oliver – bryggmästare på Brooklyn Brewery
Garrett Oliver är mest känd som bryggmästare på Brooklyn Brewery, där han har spelat en nyckelroll i att göra bryggeriet till en av de mest respekterade och framgångsrika inom branschen. Han föddes i New York och hade från början ett intresse för mat och dryck. Han studerade vid Boston University och fortsatte sedan till Harvard, där han ägnade sig åt litteratur och filosofi. Men hans passion för öl och mat ledde honom i en annan riktning. Efter att ha arbetat på ett antal restauranger och pubar började Oliver sin formella utbildning inom ölbryggning vid Institut für Lebensmitteltechnologie i Berlin. Detta var startskottet för hans resa in i ölens värld. 1994 gick Garrett Oliver med i Brooklyn Brewery som bryggmästare och blev snabbt känd för sitt kunnande och sin passion för öl. Under hans ledning har bryggeriet lanserat en rad innovativa ölstilar och har vunnit otaliga priser för sina öl. En av hans mest kända skapelser är Brooklyn Black Chocolate Stout, en robust imperial stout som har blivit en klassiker inom genren. Han har också varit en pionjär inom fatlagring och ölets parning med mat, och han har skrivit flera böcker, inklusive den hyllade ”The Brewmaster’s Table,” som utforskar konsten att para ihop öl och mat.
Garrett Oliver har spelat en central roll i att öka medvetenheten om ölets mångsidighet och dess förmåga att komplettera gourmetmat. Han har varit en ambassadör för hantverksölet och har arbetat för att öka dess popularitet inte bara i USA utan också internationellt. Utöver sitt arbete på Brooklyn Brewery har Oliver varit en eftertraktad talare och domare vid öltävlingar över hela världen. Han har delat med sig av sin kunskap och passion för öl med en bred publik och har inspirerat många att utforska ölets värld på djupet. En så karismatisk och intressant person att lyssna på!
Gourmetlunch matchad med hantverksöl
Efter Oliver’s inledning serverades vi en gourmetlunch, självklart matchad med utvalda öler. Till förrätt serverades panket – friterat västafrikanskt bröd med en rökig tomatsalsa och syrad grädde, samt gröna blad i kärnmjölksdressing, chili, koriander, melon och getost. En så intressant och god kombination. Till det en ”Fonio Rising” – en öl gjord på Fonio som är en typ av uråldrigt spannmål från Västafrika som både är väldigt näringsrikt och som klarar sig i troftiga förhållanden. En hållbar gröda som man kan odla helt utan bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Nästa rätt var en röding med ris kokt i kycklingfett och buljong med ett currysmör. Även detta en så himla god och intressant rätt, med milda smaker i kompbination med det kryddiga smöret. Till det en ”ghost bottle” – Swirling Roumors där man tagit de urpressade druvskalen från Nebiolovin och låtit ölet infuserats med dessa under flera månader. Resultatet – ett friskt, smakrikt öl med svag smak av rosor. Perfekt till denna rätt.
Finalen var en chocolate nemesis med olivolja, flingsalt och syrad grädde. En mäktig dessert uppfunnen av the river café i London. Här gjord till perfektion och matchades med ett ”barley wine” – en sherryliknande öl på 13%.
Maten signerad Marion Ringborg var riktigt god och så intressant att prova med dessa öler till. Jag blev helt klart sugen på att lära mig mer om att matcha öl med mat!
På lunchen satt jag vid samma bord som Joel hedman – öldomare i öltävlingar och ölskribent. Jag passade på att fråga honom bland annat vilka hans tips på riktigt bra ölkrogar var i Stockholm – hans tips kommer i nästa reportage!
Läs mer om öl på matochresebloggen
- Akkurat whiskybar på söder – ölprovning, musslor och whisky!
- Ölprovning på Oppigårds bryggeri
- Ölprovning på Stallhagen bryggeri – Åland