Brynt smör bearnaise – bearnaisesås 2.0

Dela inlägget:

Här kommer receptet på brynt smör bearnaise – en bearnaisesås 2.0 som i mitt tycke är den godaste sås som finns till grillat kött. Jag gjorde denna variant på bearnaisesås när jag var med i uttagningen till Sveriges Mästerkock i Gävle och när Misha smakade på den utbrast hon ”Detta var verkligen en bearnaisesås 2.0”.

Brynt smör bearnaise – bearnaisesås 2.0

En brynt smör bearnaise gör man precis som en vanlig bearnaise, men man bryner smöret innan. Bearnaisesåsen görs i fyra steg, där steg 1 och 2 kan förberedes. Detta är en variant på Tom Sjösteds recept på bea som jag utgått från, men med brynt smör. Det är 4-6 rikliga portioner!

Steg 1: Gör reduktionen.

Till den behövs

  • 2 finhackade lökar, gärna sharlottenlök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 5 persiljekristar
  • 5 dragonkvistar
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten

Koka ihop reduktionen tills hälften återstår. Sila av och låt svalna.

Hacka även upp dragon och persilja som senare ska ner i den färdiga såsen.

Steg 2: Separera äggen

Till detta recept används 6 ägg.

Separera äggvitor och äggulor. Spara vitorna – de är perfekta att t ex göra en pavlova av till dessert!

Steg 3: Bryn smöret

Till detta recept används 500 gram smör.

Smält smöret i en stor stekpanna och vispa kraftigt när allt smält. Sänk värmen och fortsätt att vispa. Det kommer nu att börja skumma. Nu är det nästan klart. När skummet sjunker är smöret brynt. Häll genast över i en bunke så det inte bränns. Nu är smöret väldigt hett, så det behöver svalna runt 10-16 minuter så det kommer ner i 40-50 grader.

Steg 4: Gör bearnaisen.

Häll i reduktion och äggulor i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medelvärme och vispa. Fortsätt att vispa till smeten börjar att tjockna. Ni ser det enklast i att kastrullens botten syns när ni vispar, då är den tjock nog.

Ta av från värmen. Ställ gärna på en våt disktrasa för att inte eftervärme ska spräcka såsen. Nu är målet att temperaturen på äggblandningen och det brynta smöret ska vara så nära varandra som möjligt – det är nyckeln. Men inom 10 graders skillnad funkar, så länge det är mellan 40-60 grader. Häll sakta i det brynta smöret och vispa kraftigt under tiden. Fortsätt tills du vispar ner allt smör. Häll i den hackade persiljan och dragonen och smaka av med salt och peppar. Klart!

Om bearnaisesåsen än för tjock

Om bearnaisesåsen än för tjock – vispa försiktigt ner lite vatten, droppvis i ena hörnet av kastrullen.

Om såsen spricker.

Gud, så många bearnaisesåser jag misslyckats med. Mitt enda knep jag lyckats att rädda en sås med är att börja om, med några nya ägg, lite vinäger och sedan använda den spruckna bearnaisen som smör. Funkar oftast! Här kan ni kolla in en Youtube med två sätt att rädda en bea!

Brynt smör bearnaise

Brynt smör bearnaise

Bearnaisesås med brynt smör
Cook Time 30 minutes
Course Huvudrätt
Cuisine Franskt
Servings 6

Equipment

  • 2 Kastruller
  • 1 Sil
  • 1 Stekpanna
  • 1 bunke

Ingredients
  

  • 2 st Schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 10 kvistar dragon Dessa ska användas i både reduktion och i den färdiga såsen
  • 10 kvistar persilja Dessa ska användas i både reduktion och i den färdiga såsen
  • 1 dl vatten
  • 1 dj rödvinsvinäger
  • 10 st svartpepparkorn
  • 6 st ägg
  • 500 gram smör

Instructions
 

  • Gör reduktionen. Koka ihop reduktionen tills hälften återstår. Sila av och låt svalna. Hacka även upp resten av dragon och persilja som senare ska ner i den färdiga såsen.
    2 st Schalottenlök, 2 st vitlöksklyftor, 10 kvistar dragon, 10 kvistar persilja, 1 dl vatten, 1 dj rödvinsvinäger, 10 st svartpepparkorn
  • Separera äggulor från äggvitorna. Det är bara äggulorna som används – spara äggvitorna och gör den dessert av!
    6 st ägg
  • Bryn smöret
    500 gram smör
  • Gör såsen

Notes

Häll i reduktion och äggulor i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medelvärme och vispa. Fortsätt att vispa till smeten börjar att tjockna. Ni ser det enklast i att kastrullens botten syns när ni vispar, då är den tjock nog.
Ta av från värmen. Ställ gärna på en våt disktrasa för att inte eftervärme ska spräcka såsen. Nu är målet att temperaturen på äggblandningen och det brynta smöret ska vara så nära varandra som möjligt – det är nyckeln. Men inom 10 graders skillnad funkar, så länge det är mellan 40-60 grader. Häll sakta i det brynta smöret och vispa kraftigt under tiden. Fortsätt tills du vispar ner allt smör. Häll i den hackade persiljan och dragonen och smaka av med salt och peppar. Klart!
Keyword Bearnaise, Brynt smör, Brynt smör bearnaise

Lämna ett svar

Recipe Rating




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Årets bästa julöl 2024 – Hitta den godaste julölen till julbordet

Letar du efter Årets bästa julöl 2024 för att få den perfekta drycken till julbordet? Då är detta...

Bubble Cruise med Tallink Silja – en dröm för en champagneälskare

Älskar du champagne och vill lära dig mer om denna ädla dryck samtidigt som du får testa riktigt...

Webblansering av Springbank Whisky i november 2024 – Fyra olika årgångar

Då och då släpps nya flaskor på Systembolaget som endast kan bokas via deras webblansering, och nu i...

Saker att göra på Menorca – En guide till Medelhavets gömda pärla

Letar du efter tips på saker att göra på Menorca? Då har du kommit rätt! Menorca är en...