Älskar du champagne och vill lära dig mer om denna ädla dryck samtidigt som du får testa riktigt bra champagne? Detta reportage är för dig! Jag var i helgen på en Bubble Cruise med Tallink Silja – en dröm för en champagneälskare. Här kan man både smaka på en mängd intressanta champagner och lära sig mer om resoektive vinhus.
Det finns möjlighet att boka champagnemiddagar där experter från respektive vinhus är på plats för att guida gästerna genom middagen. Det erbjuds också master classes med flera champagnehus där man får en djupare inblick i varje bubbel – och möjlighet att prova fler sorter. Dessutom hålls en stor bubbelmässa med över 20 olika producenter på plats där man kan prova små glas av en mängd olika champagner.
Häng med och kolla in min första Bubble Cruise – som definitivt inte blir den sista! Dessa temakryssningar med Tallink Silja hålls flera gånger per år.
Hur man lägger upp sin Bubble Cruise
Exakt hur man vill lägga upp sin Bubble Cruise är upp till varje passagerare, då allt som rör denna kryssning är tillval på en vanlig kryssning till Helsingfors. Nedan kan ni läsa mer om det upplägg jag hade, där jag som vanligt försökte maxa mina dagar ombord. I slutet av reportaget kan ni läsa mer om kostnaderna!
Första kvällen – incheckning och champagnemiddag
Jag gick ombord Silja Symphony på torsdag eftermiddag och gick direkt till min hytt. Jag hade en fin Deluxe-hytt på våning 11, en rymlig hytt med dubbelsäng, skrivbord, minibar och ett stort fönster med havsutsikt. Bonus i denna hyttkategori är att innehållet i minbaren ingår i priset!
Solnedgången var magisk, så jag gick upp till däck för att beundra den innan ljuset försvann helt. Sedan tog jag det lugnt i hytten fram till kvällens middag.
Wine Makers Dinner med Taittinger i Bon Vivant
Under kryssningen finns möjlighet att boka en champagnemiddag, och jag hade bokat en sån middag första kvällen. Det var en Wine Makers Dinner med Taittinger, där vi serverades en meny matchad med viner från Taittinger. En expert från Taittinger deltog under middagen och berättade om vinerna och om vinhuset Taittinger.
Bon Vivant är Silja Symphonys finrestaurang – perfekt för en wine makers dinner. Maten var utsökt, och det var intressant att se hur champagnerna matchades till de olika rätterna.
Första rätten var jordärtskockssoppa med en kammusla och svart tryffel. Till det ett glas Taittinger Comtes de Champagne. mums!
Nästa rätt var en bifftartar med ägkräm och löjrom ihop med ett glas Taittinger Prestige Rosé. Perfekt med ett lite mulligare rose till denna rätt.
Som smakrensare fick vi en champagne- och anisgranité som var superläcker, denna ska jag försöka kopiera till nästa middag!
Huvudrätten var pocuehard torskrygg med citronsmörsås som var perfekt tillagad fisk och goda tillbehör. Till den Tatinger Les Folie de la Marquetterie Brut – som blev min favorit bland alla champagnerna vi drack till denna middag. Denna skumpa är även ”Captain’s choice” – den champagne som kaptenerna på alla Siljas fartg i en blind-provning gillade bäst!
Till desserten som var en len kokospanacotta med en sötsyrig fruktsallad fick vi ett glas Taittinger Nocturne som är en halvsöt champagne, ännu en perfekt match till denna rätt.
En riktigt bra middag – vilken start!
Frukost med bubbel
Nästa morgon åt jag frukost i Tavolata, en mindre frukostrestaurang med buffé. En riktigt bra buffé – och även här serverades ett glas bubbel till frukosten. På en bubbelkryssning kändes det helt rätt!
Master Class med Taittinger
Jag fortsatte med en Master Class med Taittinger. Ja, samma champagner som middagen dagen innanb, men detta var en helt annan upplevelse.
Det var klassisk skolsittning i ett konferensrum där vi fick en djupgående föreläsning om Taittingers historia, druvorna de använder, och smakade på sex olika champagner. Det var kul att prova dem till mat kvällen innan, men denna master class gav mer kunskap, och för första gången fick jag verkligen en förståelse för tillverkningsprocessen. Taittinger använder mycket Chardonnay, vilket ger en frisk champagne med hög syra.
Promenad i Helsingfors
Silja Symphony ligger förtöjd i Helsingfors mellan 10.00–16.45 under kryssningen, så det fanns gott om tid att utforska staden. Jag träffade en vän för en promenad och blev sugen på att återvända för en helgresa! Denna helg var dock fokuserad på bubbel, så jag återvände i tid för bubbelmässan.
Bubbelmässa på Tallink Silja med 20 olika vinhus
En av höjdpunkterna på denna Bubble Cruise var bubbelmässan som öppnade fredag eftermiddag. Här fanns över 20 olika vinhus representerade, och man kunde både provsmaka deras champagner och ställa frågor om vinerna. Vid entrén fick man ett häfte med 15 kuponger som valuta – halvglas kostade 1–5 kuponger beroende på dryck. Jag provade många olika champagner, och efter morgonens master class kunde jag ställa mer initierade frågor.
Det var mycket gott bubbel, som en knastertorr Pol Roger och Besserat De Bellefon där jag bytte två kuponger mot smakprover på alla deras fem champagner och fick en privat liten master class!
Bubbelbad och bastu
Efter provningen behövde jag en paus och gick till relaxavdelningen för en lång bastu och bubbelbad. Här finns en stor bastu i respektive omklädningsrum för herrar och damer, samt tre bubbelbad med panoramautsikt mot havet i den gemensamma avdelningen. Detta spa har bara drop-in, men när jag kom hit runt 18-tiden var det nästan tomt!
Skaldjursplatå på Happy Lobster
Jag åt middag på fartygets fiskrestaurang, Happy Lobster, där jag beställde en skaldjursplatå med ett glas bubbel – perfekt middag med bubblet som röd tråd!
Master class med Bollinger
Nästa morgon åt jag en sen frukost och deltog sedan i en andra master class – nu med Bollinger. Bollinger fokuserar på Pinot Noir och lagrar dem mesta av sin champagne på ekfat, vilket ger en elegant, komplex smak. Vi provade sex olika varianter, från Special Cuvée till deras Bollinger Legendary Cuvée från 2008.
Även detta en riktigt intressant och god provning!
Så mycket god champagne och en perfekt inramning att dricka den på detta fina fartyg. Bra organiserat med provningar och middagar, och man kan välja hur mycket eller lite man vill delta av alla olika champagneaktiviteter.
Självklart fanns allt annat man i vanliga fall hittar på Silja Symphony öppet, från barer och övriga restauranger till underhållning. Men jag fokuserade denna gång bara på bubbel!
Se filmklipp från kryssningen på Youtube!
Vad kostar en Bubble Cruise?
Man kan själv välja hur mycket man vill spendera på sin Bubble Cruise. Hyttpriserna startar på några hundralappar per person. Min Deluxe-hytt kostade runt 4 000 kr.
Entré till Bubble Fair med 15 kuponger kostade 441 kr, Master Classes 282 kr och champagnemiddagarna cirka 1 200 kr. Nästa Bubble Cruise är i början av 2025 – håll utkik på Tallink Siljas hemsida för datum och detaljer – här hittar du information om alla specialkryssningar
Vill du få ett mail när biljetterna till nästa Bubble Cruise släpps kan du registrera dig för Tallink Siljas Club One-medlemskap.
Läs om tidigare kryssningar med Silja Line
För några år sedan åkte vi hela familjen med Silja Line till Ystad och Visby på en sommarkryssning. Otroligt härligt – läs mer om den här.
Kryssningen gjorde jag i samarbete med Tallink Silja. Tankar och åsikter är som alltid mina egna.