Club Med är resebolaget som skapade all-inclusive konceptet på 1950-talet. Idag finns det Club Med resorts på över 80 platser världen över – varav 20 är på skiddestinationer i alperna. Till ett av dem – Club Med La Rosiere – åkte vi hela familjen på sportlovet och hade några fantastiska dagar med härlig skidåkning, riktigt god mat och massor av tid att umgås. Läs mer om skidåkningen i La Rosière här – detta reportage handlar om det fantastiska hotell vi bodde på – mitt i skidbacken.
Club Med – maxad all-inclusive
Club Med’s all-inklusive är nog det mest maxade jag upplevt. Här ingår allt man kan tänka sig – transfer från flygplatsen, liftkort, skidskola och skidåkning med guide – både för nybörjare och för de som vill åka offpist en hel vecka.
Alla måltider hela vistelsen ingår – frukost, lunch och middag samt snacks och afternoon tea varje dag. Och här lägger man ribban högt, med ett brett utbud av vällagad mat och massor av stationer med kockar på bufféerna som lagar mycket a la minute.
Även all dryck ingår – från mocktails, läsk och cocktails till öl och husets vin i både barer och restauranger. Vill man ha finare viner finns ett stort utbud av det – och även en vinbar där man har vinprovningar.
Vill man vara aktiv förutom skidåkning finns ett stort gym, relax med pool, ångbastu och utomhusjacuzzi. Mot extra kostnad finns massor av behandlingar som tex massage – perfekt efter en lång dag i backen.
Att hotellet dessutom ligger högst upp i byn av alla hotell i La Rosiere – med Ski in/Ski Out gör det hela ännu bättre – och enkelt att ta del av allt som finns att göra och äta på hotellet även under dagarna man åker skidor!
Hotellet är stort, med 465 rum, men lyckas ändå skapa en familjär känsla så vi efter några dagar kände igen många i personalen som hälsade glatt igenkännande. Och det var även en trevlig stämning bland gästerna – som genomgående hälsade ”bon jour” eller ”bon soir” och log när man möttes i en korridor eller hiss.
Många var här hela familjen precis som vi och förutom skidskolan som många barn gick på från måndag till fredag fanns kids clubs från sex år upp till 17. Våra barn har aldrig velat vara på såna klubbar – men har man barn som gillar det är det perfekt att även det finns på hotellet – och att det som allt annat ingår. Majorieten av alla gäster var fransmän men all personal pratade även bra engelska.
Kolla in lite mer detaljer om vår vistelse på Club Med La Rosiere – som verkligen gjorde oss sugna på att åka på en liknande semester igen!
Se en kort video om Club Med i La Roserie
Upphämtade på flygplatsen i Geneve
Vi flög från Stockholm till Genève, som är den närmaste flygplatsen till La Rosiere. Där hämtade en chaufför upp med en stor van och körde oss hela vägen till La Rosiere. Resan tog 3,5 timmar på onsdagskvällen då vi hamnade mitt i rusningstrafiken men i vanliga fall tar det knappt 3 timmar. Lång transfer, men bil eller buss är det enda sättet att komma till till de fantastiska alpbyarna i Frankrike.
Incheckning på Club Med – och armband som nyckel
När vi kom fram och checkade in fick vi ett litet armband med ett chip – som man använde som nyckel både till rum och ett skidskåp (nära utgången direkt till skidbackarna) som hörde till varje rum. I lobbyn där man checkar in finns även en stor lounge med bar som fortsätter med en scen för shower och uppträdanden på kvällarna.
Connecting rooms – perfekt när man reser mer större barn
Vi hade bokat två dubbelrum och när vi checkade in hade vi fått rum på sjunde våningen bredvid varandra, med en dörr mellan rummen så det blev som en tvårumslägenhet – perfekt!
Dessutom hade de fixat så jag och min fru hade en dubbelsäng och barnens säng var uppdelad i två enkelsängar.
Supermysiga rum med tjock heltäckningsmatta, fina inredningsdetaljer och en balkong med utsikt över alptopparna. Ett stort badrum med dubbla handfat, badkar och handdukstork.
Det finns även större famlijerum om man reser med yngre barn – och större sviter om man vill lyxa ännu mer!
Skiduthyrning på Club Med La Rosiere
Nästa morgon startade vi vid skiduthyrningen efter frukost. Vi brukar ta med våra skidor, men denna gång var det bara knappt fyra dagar vi hade i backen och det var skönt att slippa släpa på och checka in all vår utrusting. Vi hade förbokat utrustnig och angett våra storlekar, så der var bara att prova så pjäxorna passade, finjustera inställningarna och sedan ta sig ut i backen!
Maten på Club Med La Rosiere
All mat och dryck ingår på Club Med. Och man är känd för en hög ambitionsnivå på maten (det är ju en fransk-researrangör!), så detta var jag mycket nyfiken på – och förväntansfull.
Frukost på Club med La Rosiere
Frukosten serveras i två olika restauranger – vi valde den största av de två alla dagarna och här fanns ett stort utbud av frukostalternativ.
Sonen älskade pannkakorna som stektes på löpande band och så klart färska croissanter och pain au chocolat. Dottern som äter glutenfritt hittade i den stora buffén av nybakat bröd ett gott glutenfritt bröd som blev hennes favorit, med getost och rökt lax eller annan typ av chark. Jag älskar att få en nystekt omelett och här fanns flera kockar som stekte ägg och omelett på beställning. Min fru som gillar kokt ägg testade den smarta äggkokaren där man kokar sitt eget ägg precis så länge man vill.
Dessutom fanns ett stort utbud av yoghurt, frukt, juicer och snabba Nespresso-maskiner där man kunde göra exakt det kaffe man var sugen på. Helt klart en frukost på en hög nivå.
Lunch och middag på bufférestaurangen på Club Med La Rosiere – Le Mont Valaisan
Den första dagen åt vi lunch i backen, men följande dagar tog vi en paus på hotellet vid lunchtid och passa på att äta lunch där då. När man kan åka skidor hela vägen till hotellet var det supersmidigt att svänga in på hotellet och sedan snabbt vara tillbaka i backen efter lunch och lite vila.
Lunchen och middagen på bufférestaurangen var rätt lik i upplägg, men mer att välja på vid middag. Restaurangen hade den stora buffén med olika stationer i mitten och sedan bord i fyra olika sektioner med olika typer av alp-inspirerad inredning. Mycket personal som ständigt plockade bort tallrikar och fyllde på med dryck.
På buffen fanns ett antal ”signaturrätter” som varierade, upplagda på fat som var perfekta som förrätt. Råbiff, makrill, endiver med valnötter och ädelost eller ceasarsallad som några exempel.
Dessutom fanns en charkstation med flera sorters franska ostar, kallskuret, patéer och pickles.
Det fann även andra klassiska franska rätter som galletes eller raclette med små kokta potatisar, som spred en ostdoft över hela restaurangen.
Det fanns en stor salladsstation och en grillstation där man kunde bygga sina egna burgare, eller göra en steak frites. Man stekte även fisk, kyckling, korvar och biff.
I en italiensk hörna fanns en pizzabagare som gjorde flera olika sorters pizza. Här fanns även risotto- och pastarätter som varierades varje dag.
I dessertväg fanns allt man kunde tänka sig, från frukt, en stor glassbar med kulglass och nya tårtor varje dag. På kvällarna ännu mer att välja på – som en stor chokladfontän, smågodis och olika bakverk.
Till maten kunde man beställa in husets röda, vita eller rosé, läsk, öl eller vatten – som serverades vid bordet. Det fanns även en lång vinlista om man ville köpa in en flaska – eller glas av ett finare vin.
Gourmetloungen San Bernardo
Föredrar man a la carte fanns även Gourmetloungen San Bernardo som vi åt på en kväll. Ännu mysigare, lugn och mer ombonad atmosfär än bufférestarangen. Här fick vi in nybakat bröd med örtsmör och när vi beställt maten fick in små bitar stekt sushiris med tonfisk som aptitretare (misstänkt lik en rätt som var viral på Tik Tok för något år sedan!).
I menyn å klassiska franska rätter som löksoppa, anka eller ostfondue. Riktigt gott och även här supertrevligt personal. Även denna restaurang ingår i all-incluisve, men kräver att man bokar bord i förväg.
Vinprovning på San Bernardo
I San Bernardo-restaurangen startade jag och min fru med en vinprovning innan middagen. Här var det mat och vin i kombination som var temat och gick ut på att vi fick fyra sorters vin – champagne, vitt vin och två röda viner. Till det en liten bräda med ost, chark, bröd och frukt. Här skulle vi resonera oss fram vilken mat som passade bäst till respektive dryck. Inte helt enkelt och vi gissade alla fel på vad som passade bäst till champagne (vilket var frukt!).
De röda och vita vinerna på denna provning servedes via en D’wine-automat som jag inte sett tidigare. Konceptet är att lite finare viner levereras i glasrör som rymmer ett glas vin. Röret stoppat ner i D’wine-automaten som automatiskt känner av vilket vin det är och tempererar och luftar vinet till optimal serveringstempratur. Kul om man vill prova något speciellt vin men inte ta in en hel flaska. Dessa D’*’wine automater fanns på alla restauranger på hotellet.
Afternoon tea
Varje eftermiddag dukade man upp en eftermiddagsbuffé för de som var sugna på något direkt när man kom in från backen, med bland annat pannkakor, smörgåsar, söta bakverk och frukt.
Flera barer
Det fanns flera barer – med riktigt duktiga bartenders som höll en helt annan nivå än de jag upplevt på andra all-inclusiveresorts. En kväll passade jag på att låta deras vassaste bartender göra sin signaturdrink som Fredagsdrinken. Kolla in videon nedan!
Men, trots att det var fri bar för alla gäster var det ovanligt städat. En effekt av att man är här i första hand för att åka skidor och vill vakna upp pigg!
Träning, bad och relax
Utöver skidåkning och all mat fanns det en stor del i hotellet för träning, masage, bad och relax. Ett stort gym, inomhuspool, ångbastu och två bubbelpooler utomhus. Det som förvånade lite var att det inte fanns någon vanlig finsk torr bastu – något man som svensk tar för givet men som uppenbarlgen inte är vanligt i Frankrike!
Spa med massage
En dag hade vi bokat tid för massage nere i hotellets spa. Helt underbart efter en dag i backen – och jag var fortfarande lite stel i ryggen efter att ha kört Öppet Spår några dagar innan. Här tog jag en riktigt skön balenesisk massage och kunde sedan chilla med en kopp te i den fina spa loungen.
Dags för avfärd
Efter någa härliga dagar på hotellet och ute i backarna var det dags att åka hem. Dagen innan fanns tydliga tider för när transfern skulle gå från hotellet till respektive flight dagen efter.
Dagen för hemresa använde vi de små påsar och boxar som fanns vid frukostbuffén. Här kan man välja att göra en rejäl matsäck från frukostbuffén att ta med ut i backen. Eller, som vi vårt fall, ta med som matsäck på hemvägen. Smidigt, då alla som vi hade en lång transfer till flygplatsen och smidigt att kunna ta med exakt det man gillade.
Efter några sista åk lämnade vi tillbaka hyrskidorna och åt en sista lunch innan det var dags att hoppa in i en ny van som tog oss hela vägen till flygplatsen i Geneve. Denna gång nästan helt utan trafik så resan gick på 2,5 timmar.
Sammantaget om vistelsen på Club Med La Rosiere
Vi hade höga förväntningar på Club Med La Rosiere – som faktiskt överträffades. Så mysiga rum, fina hotellmiljöer och maten var riktigt bra. Speciellt med barn är det perfekt att ha en stor bra buffé som har något alla gillar – där man slipper vänta på maten. Men det var mysigt att variera med gourmetrestaurangen en kväll.
Detta hotell kan jag varmt rekommendera till alla familjer med barn som uppskattar riktigt god mat och att bo mitt i backen! Priset för en hel vecka startar runt 10.000 euro för fyra personer – då ingår rum, all mat och dryck, liftkort, skidskola med mera. Det som tillkommer är eventuell skidhyra och flyget till Geneve.
Läs mer om skidåkningen i La Rosiere
Läs om skidåkningen i La Rosiere i detta reportage!
Vistelsen på Club Med La Rosiere gjorde vi i samarbete med Club Med. Alla tankar och åsikter som vanligt mina egna!