Cucumber Basil Martini är en otroligt frisk, smakrik och snygg cocktail som jag verkligen kan rekommendera att ni provar att göra. Här får ni både historien om drinken och receptet!
Denna lättdruckna cocktail sägs ha uppfunnits av kocken och restauratören Laurent Tourondel och den består av gin, färsk limejuice, ingefära, gurka och basilika.
I grunden en fusion mellan en Mojito och en klassisk Gimlet, men i stil med en Martini. Denna cocktail balanserar ingredienser med både svala och kryddiga element för att skapa en härlig kombination.
Tourondel har varit en centralfigur i den kulinariska världen i över 40 år, och har bland annat lett restauranger som Cello, en fransk restaurang som var väldigt populär i New Yorks under senare delen av 90-talet. Under de följande åren svängde han om och lanserade nya ställen under sin BLT-kollektion av restauranger, som syftade till att erbjuda en mer tillgänglig tolkning av koncept för finare mat.
Tourondels portfölj består för närvarande av åtta restauranger som inkluderar populära favoriter som L’Amico i New York City och LT Steak & Seafood i Miami, men också Back Bar, en mysig cocktailbar på Hotel Eventi i Manhattan.
Back Bar har snabbt blivit känd för sina kvalitetsdrinkar (och prisvärda cocktails som börjar på $12). Baren har också skapat en evenemangsserie som syftar till att hylla den globala dryckesscenen, och har gästspel av bar ikoner som Rainbow Rooms lysande Dale DeGroff, Barcelonas Two Schmucks och Meaghan Dorman från Dear Irving och Raines Law Room.
Cucumber Basil Martini demonstrerar de koncept som har styrt Tourondels restauranger, en strävan att hitta en balans mellan tillgänglighet och kvalitet.
Färska ingredienser är nyckeln till en Cucumber Basil Martini, då varje ingrediens lyfter fram ginnens botaniska toner på olika sätt. Drycken görs med hjälp av en klassisk ”sour cocktail”-mall – vilket innebär en bas av sprit kombinerad med söta och syrliga element, vanligtvis i form av socker och citrus – modifierad med örtiga och vegetabiliska inslag.
Resultatet är en drink som erbjuder en viss komplexitet men som inte kräver någon större ansträngning att skapa eller dricka. Några få varor som finns i de flesta mataffärer och lite lätt muddling är allt som behövs för att skapa en unik gin-cocktail som garanterat kommer att imponera!
Cucumber Basil Martini
Equipment
- 1 Shaker
- 1 Kniv
Ingredients
- 1 st gurka
- 1 tsk finriven ingefära
- 3 blad basilika
- 6 cl gin
- 1 st lime
- 3 cl sockerlag Gör egen sockerlag på lika delar socker och vatten som du kokar upp och låter svalna
Instructions
- Skär av 10 cm av gurkan. Dela den på längden. Med en osthyvel, hyvla bort en skiva på längden att spara till dekoration.
- Skala gurkan och ta bort fröna i mitten. Skär gurkan i små bitar och lägg i en shaker.
- Skala och finriv ingefära. Lägg i shakern.
- Ta 2 blad basilika. Hacka och lägg i shakern.
- Pressa en lime ner i shakern.
- Muddla allt i shakern ordentligt.
- Häll sockerlag och gin i shakern.
- Fyll på med is. Skaka!
- Sila av med dubbla silar.
- Dekoerera med den tunna gurkskivan och ett blad basilika.