Att gå ner i vikt, sluta röka och börja träna regelbundet är de vanligaste nyårslöftena enligt en amerikansk studie. Samma studie visar att det faktiskt funkat att avge ett nyårslöfte. i alla fall för 20% av personerna som fortfarande efter ett år lever efter det nyårslöfte de gav. En brittisk studie visar på samma trend och listar de tio vanligaste nyårslöftena:
De 10 vanligaste nyårslöftena
- Träna mer (38 procent)
- Gå ner i vikt (33 procent)
- Äta mer hälsosamt (32 procent)
- Ta ett mer aktivt förhållningssätt till hälsan (15 procent)
- Lära sig något nytt eller skaffa en hobby (15 procent)
- Lägga mer tid på personligt välbefinnande (12 procent)
- Tillbringa mer tid med familj och vänner (12 procent)
- Dricka mindre alkohol (12 procent)
- Sluta röka (9 procent)
- Övrigt (1 procent)
Varför är det så många som bryter sina nyårslöften?
En undersökning av 2 000 brittiska personer, som publicerades av Bupa, fram kom det att av de som sa att de skulle sätta ett nyårsbeslut för nästa år, var hälften inte övertygade om att de skulle kunna hålla det. 52% menade att mer uppnåeliga mål skulle hjälpa dem att hålla sitt nyårslöfte.
Omkring en av fem personer medgav att man ställde alltför ambitiösa, potentiellt ohållbara mål. Fler kvinnor (58 procent) än män (45 procent) säger att de ställer mindre och realistiska mål som hjälper dem att hålla sitt nyårslöfte, medan fler män (26 procent) än kvinnor (21 procent) säger att teknik som appar är nyckeln till hjälpa dem att hålla sina mål.
Hur kan jag hålla mitt nyårslöfte?
Brittiska The Telegraph har intervjuat Philip Clarke, som är föreläsare inom psykologi på University of Derby Online Learning. Han menar att det största misstaget är inte att man sätter fel mål utan att man inte gör en plan för hur man ska nå målet.
Det mål du sätter ska vara:
- Specifikt och mätbart: t ex träna två gånger i veckan
- Vara rimligt och realistiskt: Tränar man inte alls idag kan målet två gånger i veckan vara för högt. Starta med målet en gång i veckan!
- Både kort- och långsiktigt. T ex starta med att träna 1 gång per vecka men inom ett halvår gå upp till två gånger i veckan.
- Vara kul! Varför tränar du? För att bli snygg, orka mer eller kunna klara ett visst lopp? Hitta en anledning som är motiverande.
- Nedskrivet.
Det beror på personligthetstyp
Min fru som bland annat slukar böcker om personligheter och beteende tror däremot på Gretchen Rubin’s teorier om motivation, där hon tror att jag är en person som motivera av krav och förväntningar utifrån. Min personlighetstyp motiveras av att ha en PT, uttala målen tydligt för andra och helst ska man rapportera till någon annan hur det går. Perfekt för mig alltså att skriva om det på bloggen!
Mitt nyårslöfte – halvvasan 2020
Jag har redan gett ett ”nyårslöfte” i förtid för att testa om testerna i detta inlägg stämmer. På en middag för ett par veckor sedan pratade vi just om hur man hittar tydliga mål med sin träning. Jag kom på att ett längdåkningslopp skulle vara ett perfekt mål för mig, där man kan se ett mål med annars ganska trist styrketräning.
Först (efter ett par glas vin), kändes Vasaloppet 2019 rimligt, men när jag funderade vidare på det dagen efter kändes snarare en halvvasa 2020 som ett vettigt mål med tanke på att jag inte åkt längd på 30 år och inte är i någon toppform i övrigt. Att sätta detta tydliga och rimliga mål gjorde att jag faktiskt nu kommit igång med träningen. Jag har skaffat en personlig tränare på mitt gym som är expert på längdåkning och kört två pass med henne nu innan jul där jag även fick tekniktips för stakning.
Jag hade redan skidor (som jag köpte för ett par år sedan men bara använt en gång). Här uppe i Dalarna har jag nu åkt en liten sväng varje dag på åkern utanför huset och i går åkte jag en sväng i Bergebo där det finns skidspår.
Jobbigt och jag ramlade över 10 gånger, helt ovan vid dessa tunna längdskidor som säkert var helt felvallade. Men jag är på gång! Och tanken är att ta med dem hem efter jul till Stockholm och köra på någon av de spår som finns t ex på Stadion och på gärdet så länge det finns snö.
Nu behöver jag bara skaffa lite längdåkningskläder så jag smälter in bättre i spåret än i min slalomoutfit!
Kommer du ge något nyårslöfte? Kommentera gärna. Gott nytt år i förskott!
Även om jag säkert skulle ha gott av att göra en insats för alla de sju första nyårslöftena i listan så kommer jag även i år att hoppa att avge några löften. En torsdag tredje veckan i en månad funkar lika bra för att starta något nytt om det är så att man motiverat sig att dra i gång ett bättre liv eller vad det nu är!
Lycka till med dina planer för Halvvasan dock, det låter som en bra morot för att komma i gång med träningen!
Jo, instämmer! Lite därför jag satte igång med mitt Nyårslöfte så långt i förväg (och startade direkt då!).
[…] Att ge sig själv ett nyårslöfte om en bättre version av sig själv det kommande året är nog dock den mest utbredda nyårstraditionen. Läs mer om de 10 vanligaste nyårslöftena – och hur du håller ditt nyårslöfte – här. […]
[…] jag skrev häromdagen har jag som mål att köra halvvasan 2020 (på en bra tid). Istället för att köra hela loppet […]