Maldiverna – flera hundra paradisöar med fantastiska, vita stränder, kantade av palmer. Varmt året om och riktigt härliga hotell. Detta är även ett paradis för dykare och många åker hit just för att med egna ögon se jättelika mantor, valhajar, sköldpaddor, delfiner och en mängd andra fiskar. Antingen gör man sin dykning i Maldiverna som en utflykt en eller några dagar från sin resort – eller med fullt fokus på bara dykning, med boende på en ”liveaboard” där man gör flera dyk varje dag en hel vecka.
Dykning i Maldiverna med Eurodivers
Jag hör till den typ av dykare som gör det någon gång per år när vi reser till varma ställen! Så att testa dykning i Maldiverna var helt i linje med hur jag brukar dyka! Min plan var att åka ut på en dykutflykt på ön Vilamendhoo, där det finns massor med bra dykplatser i närheten. Men, då det var ett par år sedan jag dök – och dyken på Vilamendhoo sker neråt 25 meters djup – tog jag ett uppfräshningsdyk redan på den första ön jag var på – Meeru.
Här höll vi oss vid Meerus ”Coral Garden” på två meters djup och jag fick visa att jag fortfarande visste hur man blåste ut vatten från en vattenfylld mask, vilka tecken man använder för att signalera under vatten till varandra, och även lära mig hur man blåser upp en markör innan man går upp till ytan, som är ett krav i Maldiverna (så man inte blir påkörd av en båt).
Kul att äntligen prova att dyka igen – och skönt att testa lite lugnt från stranden så här när det var ett tag sedan sist. Jag klarade proven och Eurodivers – som jag dök med på Meeru finns även på Vilamendhoo så de kunde skicka över all min info, hälsointygan, storlekar etc – så jag slapp göra det på nästa ställe.
Dykning i Maldiverna – Vilamendhoo
Några dagar senare var det dags för riktig dykning på Vilamendhoo. Vi samlades tidigt på morgonen vid Eurodivers dykcentrum och promenerade den korta biten ner till Dykbåten, där all vår utrustning redan var packad. Båten lossade och vi gick igenom vår utrustning och kollade så allt ´var rätt, att vi hade nog med luft i våra tuber etc.
Sedan gick vi upp på soldäcket där våra instruktörer gick igenom dagens dyk i detalj, som var på en ”manta cleaning station” – en plats där det finns en viss typ av fisk som gillar att äta död hud från dessa gigantiska mantor. Detta gillar även mantorna, då det är en win-win nere på botten – och även en win för oss dykare som enkelt kan hitta denna plats.
En knapp timmer senare var vi framme .- och hoppade i. Snabbt ner på 20 meters djup och strömmen tog oss till the ”manta cleaning station”. Redan efter några minuter dök den första gigantiska mantan upp – och sedan anslöt fler och fler. Vi höll oss helt stilla men dessa mantas är nyfikna och simmade mot – och över oss. Så häftigt!
Snorkla med mantor
När vi var uppe på båten igen för att ta en paus tills nästa dyk såg vi att flera mantor hängt på oss upp. Så vi hoppade i med snorkel och fick ännu mer kvalitetsstid med dessa coola djur!
Sedan gjorde vi ett till dyk ner till ”tvättningsstationen” – som var lika maxat som det första!
Fler blötdjur man kan se i Maldiverna
Detta gav verkligen mersmak och det vore så kul att dyka mer här och se lite mer av det som finns i dessa vatten, som sköldpaddor och (ofarliga) valhajar!
Läs mer om Maldiverna
- Flyg till Maldiverna med Emirates
- Sjöflygplan på Maldiverna
- Semester utan karantän i Maldiverna
- PCR test- så här funkar det
///
Dyken gjorde jag i samarbete med Eurodivers. Tankar och åsikter är som alltid mina egna!
[…] Dykning i Maldiverna […]