Els Casals ligger en dryg timme norr om Barcelona med bil och är ett litet familjeägt hotell med tillhörande restaurang. Man har även en egen bondgård som förser restaurangen med kött och grönsaker. Vi kom hit sent på fredagskvällen och tog in på vårt enkla men fräscha och mysiga rum.
Så härligt att slå upp fönstret på morgonen och blicka ut över det katalanska landskapet! (ja, bortsett från parkeringen i förgrunden…).
Frukost på Els Casals
Utsövda och hungriga gick vi ner till frukosten på Els Casals. ensamma i hela frukostmatsalen (spanjorerna har ju klart senare tider än vi). Här fanns en härlig frukostbuffé med gårdens egna korvar, ostar, och nybakt bröd. Vi serverades av Oriol Rovira – Els Casals egen stjärnkock – som även fixade ägg och knaperstekt bacon.
Efter frukosten gick vi en promenad runt huset och njöt av den vackra naturen. Sedan åkte vi iväg på vår första utflykt – till familjens bondgård Cal Rovira där man tar fram i stort sett alla råvaror till restaurangen.
Es Casals farm Cal Rovira
På Cal Rovira är principen att man försöker ta fram alla råvaror som behövs till restaurangen Els Casals. Man odlar raps, pressar den till olja och låter det som bli kvar bli pellets och mat till grisarna på gården. När grisarna är fullvuxna och slaktats gör man egen korv på grisköttet här på plats. Man har egna hönor som förser restaurangen med ägg och odlar all sallad, lök, potatis, kål osv här på gården. Väldigt kul att se engagemanget i att ta fram dessa råvaror och deras filosofi att använda lokala råvaror så långt det är möjligt.
Lunch på Es Casals.
Efter besöket på gården åkte vi tillbaka till Els Casals för lunch och mycket av det vi såg på gården kom nu tillbaka på tallriken. Vi tog deras stora avsmakningsmeny med vinpaket (well, i alla fall jag. Min bror ställde upp och körde denna dag så han drack alkoholfri öl…).
Es Casals har haft en stjärna i Michelin sedan 2003 och man förstår snabbt hur de har kunnat behålla den så långe. Intressanta rätter, nyskapande med stark koppling till de lokala råvarorna från gården och övriga katalonien. Svamp och örter plockade uppe i bergen och supergoda viner från producenter i Katalonien och södra Frankrike.
Åker ni till Barcelona kan jag verkligen rekommendera en avstickare från city och att ta ett besök och en lunch eller middag på Els Casals. Klart prisvärt – en avsmakningsmeny här kostar 85 Euro exkl dryck. Läs mer på: elscasals.cat
Resan och besöket på Els Casals gjordes i samarbete med Catalan Tourist Board men åsikterna är som vanligt mina egna.
Detta blir att besöka, tack för tipset! 🙂
Enjoy!