Jag tillbringar alltså en helg på Icehotell – och ikväll ska jag äntligen sova i ett ”kallt rum” i själva ishotellet. Första kvällen kan ni läsa om här.
Jag startar dagen med en frukost på hotellet. Stor frukostbuffé med allt från ägg och bacon, färsk frukt och våfflor till nybakat bröd och croissanter. Klart bättre än snitthotellfrukosten.
Jag ger mig sedan till Icehotels atelje – som självklart är byggd av is. Eller Snis, som de kallar mixen av snö och vatten som de bygger hotellets tak och väggar av. Här ska jag testa Iisskulpturering – en av alla aktiviteter som hotellet arrangerar.
Jag var innan lite skeptisk till hur roligt detta skulle vara, men det var faktiskt riktigt kul och lätt att jobba med isen med de sylvassa stämjärnen. Jag tycket jag hade en bra ide när jag valde att försöka hugga ut ett ägg, men insåg snabbt att detta var ingen framtida karriär för mig när jag såg de andra amatörerna som skapade svanar, skålar osv.
Efter skulpterandet lånar jag ett par skidor och ger mig i skogen som ligger bara några hundra meter från hotellet. Här är det helt tyst – fram till jag möter en Jukkasjärvibo på snöskoter. Här i Jukkasjärvi verkar alla invånare ha minst en snöskoter, på många garageuppfarter står det två!
Efter skidorna lunch – igen i Icehotels restaurang. Det finns faktiskt inget annat lunchalternativ här utan vill man variera sig måste man ta sig till Kiruna. (Middag kan man dock även äta på Hembygdsgården vilket jag gjorde dagen innan) Men, det gör inget, även lunchen är god – stor lunchbuffé med soppa, flera varmrätter, stor buffé med kallskuret och sallad samt kaffe för 155:-.
Sedan är det äntligen dags att kolla in ishotellet. Under dagtid fungerar hotellet som museum så man kan gå in och titta i samtliga rum. Jag börjar med huvudbyggnaden som rymmer 50 rum varav 22 rum är konstsviter, utsmyckade av 22 olika konstnärsteam. Dessa väljs ut varje år i hård konkurrens, i år sökte 200 team. De team som väljs ut har 2 veckor på sig att skapa sina rum innan hotellet öppnar för säsongen i december.
Till hotellet hör även Iskyrkan, där 50 vigslar och ett par dop sker varje år. Vill man ha ett maxat vinterbröllop är det nog svårt att hitta en mer unik plats!
Väldigt intressant att kolla in alla rum. Även om man inte bor på hotellet kan man komma hit dagtid mellan 12-18 och kolla in hotellet.
Jag utforskar det lilla som finns att utforska av Jukkasjärvi, promenerar tills vägen tar slut där på byns kyrka ligger.
Sedan tar jag en lång bastu innan det är dags för middag.
Ishotellet har just börjar göra det möjligt att boka ”chefs table” – ett bord mitt i köket där man avnjuter en 6-rätters avsmakningsmeny samtidigt som man kan se hela köket arbeta. En extra bonus denna kväll var att Kökschefen Alexander Meier presenterade rätterna och att en matnörd som jag äntligen kunde få svar på frågor om hur maten är tillagad. Nu vet jag t ex äntligen man gör brynt-smör-pulver! Menyn gick såklart i isens tecken med många av rätterna serverade på is och med lokala råvaror så långt det var möjligt. Mycket vällagat, ambitiöst och framför allt – supergott!
Efter middagen en sväng ner till isbaren igen för att ta en stärkande drink innan natten på Ishotellet, jag måste erkänna att det kändes lite nervöst.
Sen var det dags att sova – i ishotellet. Vi fick instruktioner om att byta om till underställ, varma sockor och mössa. Resten av sakerna lämnar man i en liten hytt som man får tillgång till när man checkar in. Man får sedan en sovsäck och innerlakan och tar sig till sitt rum. Det gäller att vara snabb, för med bara underställ på och fem minusgrader blir man snabbt kall. I rummet ligger man på en madrass och en renfäll, medan själva stommen till sängen är av is. Det är förvånansvärt tyst i hotellet. Inga rum har dörrar, bara ett skynke för dörröppningen, men ändå hörs inte ett ljud från angränsande rum. Snön isolerar bra!
Jag somnade ganska fort och vaknade några gånger under natten. En gång för kudden hade ramlat ner i snön. En gång av att jag frös för jag hade råkat dra upp sovsäckens blixtlås i sömnen. Framåt sextiden började jag frysa lite trots att jag kröp in helt i sovsäcken och vid sju tassade jag upp och tog en lång morgonbastu för att bli riktigt genomvarm igen. Det är en speciell känsla att ha sovit en natt här och det bygger någon form av gemenskap med de andra gästerna på hotellet – vi har gjort något som inte så många andra har. Tanken på att rummet och hotellet vi just sovit i faktiskt kommer att smälta ner och bli vatten igen om bara några månader är fascinerande. Det gör ju också att det finns anledning att återvända hit – nästa år kommer det ju vara ett helt annat hotell som står på denna plats.
En nyhet nästa år är förresten att Icehotel kommer att vara öppet året om – man kommer att bygga en del av hotellet i en kupa som kommer hålla minus 5 året om – kyld av solenergi (edit: på sommaren kyls den ner av en värmeväxlare som drivs av solenergi)
Hehe, kyld av solenergi… Lustigt 🙂
Det är faktiskt sant, så är idén!
Bra artikel! Kul att läsa om din upplevelse att sova i kylan. Det finns dock faktiskt en till restaurang i Jukkasjärvi förutom Ishotellets. Hembygdsgården.
Vi passade på att stanna till vid Ishotellet under förra säsongen och åt också lunchbuffé – det var supergott och vällagad mat!
Tack Helena! Helt rätt. Jag åt faktiskt på Hembygdsgården första kvällen, lite mer om det i inlägget här: https://www.matochresebloggen.se/2016/02/en-helg-pa-icehotel-anlander-jukkasjarvi-och-ater-rokt-ren.html väldigt gott även där!
Sjukt häftig upplevelse! Aldrig riktigt fattat hypen, men nu gör jag det. Det där vill jag testa!
Trevligt! Vill också testa någon gång! 🙂
Det borde du!
Så himla häftigt ställe! 🙂
Haha, kyld av solenergi var ju sådär lagom motsägelsefullt! Fin artikel!
🙂 På sommaren alltså kyld av solenergi. Jag justerar texten!
[…] in i bastun och där prata med de andra gästerna om upplevelsen. Läs här mer om min första och andra dag på Icehotel. Jag skrev då även ett reportage om vistelsen för Expressen Allt om Resor som ni […]
[…] Discovering the planet – Där snö och is lever året runt– Mat och resebloggen – En helg på Icehotel– Äntligen Vilse – Yrande snö och ohämmad […]
[…] unna sig ett extra bra hotellrum eller göra en inressant resa inom Sverige, exempelvis tupp till Icehotell i Kiruna. Men det som de allra flesta svenskar drömmer om är resor till kritvita stränder, […]