Med inställda reseplaner finns ännu mer möjlighet för umgänge med vänner här hemma – och tid att förbereda goda middagar. I lördags var exakt en sån dag, där vi gick all in på några av de rätter vi gillar allra mest med goda vinet till, där jag tog några flaskor som är favoriter sedan tidigare, andra tips jag fick på systembolaget.
Start med en riktigt bra champagne
Vi startade med en av de champagner jag gillar mest – en torr Charles Heidsieck och till det lite oliver och lantchips. Är det något vin man ska lägga krut på är det det första man dricker tycker jag!
Förrätt 1: Toast Skagen
Jag kunde inte välja vilken av våra favoritförrätter vi skulle laga, så jag gjorde bägge två. Först – en klassisk toast skagen.
Tips för att göra en bra toast skagen:
- Smörstek brödet. Skär bort kanterna och stek brödet i generöst med smör på bägge sidor, temperatur strax över medel. Detta tips gäller såklart alla typer toaster – löjromstoast, kantarelltoast, toast pelle janzon...
- Kör ni på frysta räkor (som vi alltid gör) – tina dem långsamt, skala och lägg i en sil så ev vätska rinner av. Glöm inte att koka egen buljong på skalen!
- Gör egen majonäs. Vi gillar olivolja och har hittat en ”extra mild” variant som är ganska neutral i smaken.
- Sista tipset är mest för mig själv. Glöm inte löjrommen i kylen. Vet inte hur många gånger jag glömt den och hittat en skål dagen efter i kylen. Så även denna kväll, men jag kom på det i tid för att kunna lyxa till varmrätten!
Till denna toast skagen serverade jag ett Leth – ett av de vita viner jag gillar bäst och den sort som tjejen på systembolaget tipsade till just denna rätt var ett Leth Grüner Veltliner. Grym kombo med toast skagen. .
Förrätt 2: Carpaccio
Carpaccio är en av mina absoluta favoriträtter och den är ju dessutom så enkel att preppa. För att spara lite tid vid serveringen hade jag förberett portioner med utbankad oxfile på smörgåspapper. Jag skar oxfilé så tunnt jag kunde och plattade sedan till den ytterligare med en kavel så den blev lövtunn.
Vid serveringen var det bara att vända upp en portion på en tallrik, salta och peppra, lägga på ruccola, hyvlad parmesan, olivolja och rostade pinjenötter. Så jäkla gott1 Till carpaccion serverade vi en Bolla Ripasso. Smakrikt och balanserat – så bra till denna rätt.
Varmrätt: smörstekt torskrygg
Fisk är ju lika enkelt som det är gott och med en köttig förrätt är det fräscht med fisk till varmrätt. Vi körde torskrygg till varmrätt som jag skar i portionsbitar, saltade och pepprade och stekte i rikligt med smör, innan vi körde klart dem på låg temp i ugnen. Till det kokad färskpotatis, ångad broccoli och råstekt sparris. Det som kanske lyfte rätten mest var såsen – en beurre blanc, Jag tog detta recept och toppade den med löjrommen vi glömde att lägga på toast skagen tidigare. Det blev riktigt gott! Till fisken en Patriarche Bourgogne Chardonnay. Åh så gott!
Dessert – glutenfri chokladfontant
Desserten gjorde vår dotter, en riktig god chokladfondant som dessutom var glutenfri. Recept här. Till den serverade vi Leacock’s Madeira som vi hade hemma sedan tidigare. Helt perfekt till desserter av choklad!
Avec – en Mackmyra med grönt te
Som avec efter desserten tog vi en liten dram av en ny Mackmyra som släpps i slutet av mars, vilken jag fått hem små prover av. Mackmyra Grönt Te, som är lagrad på fat mättade med gröna teblad. Väldigt mjuk och snäll, utan att bli tråkig. Lätt ton av frukt, vanilj och grönt te.
Ah, så kul att lägga lite extra tid i köket och hitta matchande viner. Detta var en riktigt bra meny om jag får säga det själv!
Fler middagstips
Trerättersmiddag – råbiff, röding och chokladtårta med kolasås