ERTH i Hötorgshallen är både en kötthandel och en restaurang med den gemensamma nämnaren att här är det kvalitetskött som säljs över disk och används i maten. Man köper in kött från de allra främsta köttproducenterna både i Sverige och utomlands – från gårdar som delar deras syn på hållbarhet och hög kvalitet.
ERTH kötthandel i Hötorgshallen
Vill man ha riktigt bra kött till en middag är detta ett perfekt ställe att gå till. Här finns allt från hängmörad biff, svensk wagu från Frönshults Gård eller fläskkarré från Nibble gård. Man gör även egna patéer och korvar – och tillbehör som såser med mera.
ERTH restaurang i Hötorgshallen
Man kan såklart köpa allt över disk och laga till det hemma – men det finns även en restaurang i anslutning till köttbutiken som just utökat med fler platser där man kan smaka på mycket från köttdisken. Dels i form av dagens rätt eller dagens kött som kan vara en t-bone steak. Här finns även ”goffamackor” – stora baguetter med fyllllningar som en reuben sandwich med surkål och gruyèreost, eller en porchetta-macka med fläsksida, panzanellasallad och pecorino.
Köttprovning på ERTH restaurang i Hötorgshallen
Vill man prova lite av deras delikatesser som patéer och skinkor – eller kanske en köttprovning med olika typer av biff kan de ordna även detta – men det kräver förbokning.
Jag och min fru var här på en presslunch och fick smaka både några av pateerna och skinkorna – samt fyra olika typer av biff. Fantastiskt gott!
Vi startade med ett glas champagne och så tre olika patéer. En paté en croute gjord på nibble gårdsgris och en ankleverterrine från frigående spanska ankor (ej tvångsmatade) bakad tillsammans med läggkött av wagyu-ras från Frönshult i Skåne. Jag älskar anklever och denna terinne var nog den godaste jag smakat. Sedan en leverpastej smaksatt med tryffel och karljohanssvamp. Även denna var magisk.
Ni som läser mina reportage vet att jag alltid väljer en smörgås med leverpastej till frukost när jag bor på hotell i Sverige – så jag har smakat många olika sorter och denna leverpastej var även den riktigt bra. De sista två på brickan var rökt oxbringa och rökt lammstek som man rimmar själva och som röks på Musko rökeri på Väddö. Även dessa smälte i munnen.
Varmrätten var fyra olika sorters biff. En från Uruguay och tre svenska -från Bergsgård i Trosa, en reseva från Öland som hängmörats i 60 dagar och en svensk wagu från Frönshult som hängmörats i 65 dagar.
Vilken köttfest – och så intressant att prova dessa samtidigt. Alla var perfekt rosa och goda – men mina favoriter blev de två sista, som verkligen smälte i munnen . Till köttet serverades parmesanslungad nypotatis, bearnaisesås och en riktigt mustig och djup rödvinssås. Till det ett glas rött. En sån lunch – fantastiskt gott och intressant!
Gillar ni riktigt bra kött är det ett hett tips att gå hit- antingen för att köpa med bra kött hem – eller för en härlig lunch på plats.
Bara öppet för lunch eller tidig middag- men kan bokas på kvällarna
ERTH ligger en trappa ner i Hötorgshallen och har öppet samma tider som Hötorgshallen – Måndag – torsdag 10:00 – 18:00, Fredagar 10:00 – 19:00, Lördagar 10:00 – 16:00 och stängt på söndagar. Men, är man ett större sällskap kan man boka restaurangen även på kvällen. Då har man restaurangen helt för sig själv. – ja, man har hela Hötorgshallen för sig själv – perfekt för ett gäng som gillar kött och vill göra något speciellt. Man har fulla rättigheter här och flera sorters skumpa och vin på glas.