Fem anledningar till att munskydd inte är lösningen

Dela inlägget:

Från att det har rekommenderats att bära munskydd kräver nu allt fler länder att man bär munskydd. På stan, i affärer och inte minst på resan dit. I Paris är det exempelvis obligatoriskt att bära munskydd. i flera delar av England tvingar man skolbarn att bära munskydd när skolorna öppnar upp igen. I USA är det upp till respektive delstat – där flera kräver av medborgarna att de ska bära munskydd.

Suget att resa utomlands till några av dessa länder och tvingas gå runt med munskydd är nu nere på noll för mig. På denna sida (skärmdump nedan) kan ni se en sammanställning över vilka länder som rekommenderar (beige färg) och som kräver munskydd helt eller delvis (turkos färg). (Data från 26 Aug 2020).

Sverige är som ni ser ett av få länder som inte rekommenderar munskydd och jag är så tacksam över att leva just i detta land, där vi tar beslut baserat på fakta. Och det finns en hel del studier på utmaningarna med munskydd.

Fem anledningar till att munskydd inte är lösningen

En hel del tyder på att nackdelarna med munskydd överstiger fördelarna. Flera av de länder som redan nu har krav på munskydd har heller inte lyckats minska smittan på det sättet.

Länder som Spanien och Belgien har fått sin befolkning att bära masker – ändå ökade antalet infektioner. 

Anders Tegnell 10 aug

En norsk studie visade att om 200.000 personer använder munskydd kan man hindra en (1) infektion. En anledning till detta är exempelvis att de enkla munskydd som finns tillgängliga på vanliga apotek inte är så effektiva, jämfört med de munskydd som används inom sjukvården – samt att många använder dem fel. N95 är betäckningen på de munskydd som stoppar mest partiklar, något som t ex hemsydda eller enklare munskydd inte når upp till. Här kan ni läsa mer om varför enklare munskydd inte funkar – och varför det är den fysiska distansen mellan människor som är den viktiga – inte munskydden..

Fem anledningar till att munskydd inte är lösningen

#1 – Peltzman effect

Peltzman effect är en teori som går ut på att folk tar större risker när någon form av säkerhetsåtgärd är vidtagen. Exempelvis att köra för fort med bil när man har säkerhetsbältet på. I tidigare studier har man sett en liknande tendens bland människor som bär munskydd, som med dessa på tvättar händerna mer sällan och inte håller samma fysiska avstånd. En risk är också att människor med sjukdomssymptom inte stannar hemma utan är ute bland allmänheten i tron om att munskydd skyddar.

#2 – Man tar på ansiktet oftare

Studier visar att man tar på sitt ansikte väldigt ofta – mellan 15-23 gånger i timmen. Har man ett munskydd på sig som kliar är risken att man tar i sitt ansikte ännu mer. Om munskyddet mot förmodan skulle ha stoppat ett virus som då sitter på utsidan av masken, är chansen stor att man för det vidare till allt man tar i. Eller att man tagit i något med virus på och sedan för in det i kroppen via att klia sig i mun eller ögon.

#3 – Man hör inte vad som sägs och måste gå närmare

Med munskydd på hör man inte lika väl vad någon säger. Man behöver gå närmare och vipps har den fysiska distansen minskat

#4 – Utandningsluften irriterar ögonen

Om du bär ett munskydd får masken den utandade luften att gå uppåt mot ögonen. Detta skapar en obekväm känsla och en impuls att röra dina ögon. Om dina händer är förorenade infekterar du dig själv. Har man glasögon är besväret ännu större då man får ta av och putsa glasögonen väldigt ofta då fukten från utandningsluften lägger sig på glasögonen.

#5 Allmänt jobbigt och ohärligt

Förutom ovan anledningar vittnar många om hur jobbigt det är att bära munskydd. Inte minst för personer med luftrörsproblem. Den kliar ofta. Dessutom blir det än väldigt oskön känsla att leva i ett samhälle där alla bär munskydd.

Munskydd på flygresan

Ska man flyga från Arlanda krävs nu för alla personer över 6 år munskydd som tas på innan man går in i terminalen, som måste sitta på under hela flygresan. Dessa munskydd behöver bytas minst var fjärde timme – så för en familj krävs ett ordentligt lager. Och det måste vara ett munskydd – en halsduk eller polotröja som dras up över näsan funkar inte. Men vilken typ av munskydd spelar ingen roll – det kan vara en kirurgisk supermask eller ett hemsydd munskydd i tyg!

Istället för munskydd – håll avstånd och stärk immunförsvaret

Det finns gott om forskning på vad man kan göra för att minska risken att drabbas svårt av Covid-19-viruset. Tvätta händerna med tvål och vatten, håll avstånd. Och inte minst – se till att stärka ditt immunförsvar så du klarar en eventuell smitta – läs mer om sätt att stärka immunförsvaret här.

Även SvD har skrivit flera artiklar om vikten av immunförsvaret – ni hittar de (låsta) artiklarna här.

Fem anledningar till att munskydd inte är lösningen

Här finns Folkhälsomyndighetens information om munskydd.

Källor:

Alla bilder från Unsplash.com/

8 kommentarer

  1. Jag tror inte heller att munskydd är lösningen, framför allt av anledning 1 och 2. Sedan så känns det fel att använda resurser (och engångsprodukter) om det inte bevisligen hjälper. Däremot får jag ju respektera regler i andra länder, så vi kommer utan att gnälla använda munskydd när så krävs under vår utlandsresa.

  2. Håller med dig till 99%, är också starkt anti munskydd. Ända jag inte är med på är att sluta resa av den anledningen. Låt de som vill gå runt i munskydd göra det, freda resten från denna falska säkerheten.

    • Ja, förstår absolut att man av olika anledningar ändå vill resa till länder med dessa regler. Och de som vill ska såklart få gå omkring med munskydd – även om det ger en falsk känsla av trygghet.

  3. Hej Christian, Jag håller fullständigt med dig. Falsk säkerhet, risk att man sprider viruset mer istället och på något sätt verkar det som att munskydd ger bäraren någon slags legitimitet att bete sig nonchalant och strunta i regler och rekommendationer. Men mest av allt så ser man ju inte och kan inte kommunicera vettigt med den som har munskydd eller när man själv har det och ditt uttryck ”ohärligt” stämmer väldigt bra in! Måtte den svenska strategin vinna även här!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Sivatel Hotel Bangkok – lyxigt, hållbart hotell med takpool mitt i Bangkok

Vi bodde en natt i Bangkok på Sivatel Hotel Bangkok under senaste resan till Thailand, där vi först...

Saker att göra i Nan i Norra Thailand

Efter två dagar i Phrae i norra Thailand fortsatte vi till staden Nan, som ligger två timmar bort...

Phrae – En charmig stad i Norra Thailand

Phrae är en charmig och historisk stad i norra Thailand, omgiven av lummiga berg och med ett stort...

Direktflyg till Bangkok med Thai Airways i ekonomiklass

Funderar du på direktflyg till Bangkok med Thai Airways i ekonomiklass? Jag flög nyligen från Stockholm till Bangkok...