I veckan var jag på ett event kallat Food from Finland, där en finsk kock lagade en meny med råvaror från en handfull Finska mat- och dryckesproducenter. Detta som ett sätt att visa på hur man arbetar med hållbar innovation i Finland kring just mat och dryck.
Food from Finland i ett växthus på Rosendals trädgård
Platsen för detta event kunde inte vara bättre. På Rosendal finns bland annat en odlingsyta där man under sommaren visar hur man kan odla hållbart och ekologiskt med bland annat en gammal typ av vete med långa rötter som klarar torka, hur man odla utan bekämpningsmedel och bedriva en hållbar djuruppfödning.
Men, tillbaka till maten från Finland!
Start med finsk äppelcider
Äppelcider kan vara riktigt god och denna som vi fick som välkomstdrink var inget undantag. Kanske den torraste cider jag smakat – ett perfekt lokalt alternativ till champagne för att starta en middag!
Vi satt oss sedan till bords i det fina växthuset. Älskar att äta middag ute fast man är inne, speciellt på hösten. Vore en dröm att ha en liten variant av detta växthus på landet!
Oklassisk Finsk middag
Sedan var det dags för en oklassisk finsk middag, så längt från piroger och tung husmanskost man kan komma. Genomgående till maten viner från Finland.
Menyn startade med ett nytt vin – ett bärvin av lingon, honung och granskott som var riktigt spännande att prova. Till det tre små rätter. Först en röksellerisopa med karamelliserade äpplen och ett skum på havregrädde, som var riktigt höstig och god.
Sedan en fluffig potatisplätt med rostad och sockersaltad sik från Hätälä med smetana och sikrom. Kul att man tar tillvara även själva siken och inte bara rommen. Även denna rätt supergod.
Menyn fortsatte med en ballotine på gös och dill som var magisk och sedan en taco med mer sik, i form av friterad siklöja och siklöjrom. Den serverades på en rödbetstaco som är en av de matinnovationer från Finland som presenterades under kvällen. I denna taco (som säljs under varumärket Santa Maria) har man 60% grönsaker och rödbetor – klart mindre vetemjöl. Smart sätt att få in grönsaker i en annars ganska näringsfattig produkt.
Efter dessa rätter med finsk fisk var det dags för kött och till det ett nytt vin. Detta var på Merlot och hallon som serverades till oxkind, kom i en taquito på majs och till den ”havregurt” – en yoghurtliknande produkt gjord på havre. Menyn fortsatte med en perfekt stekt biff som serverades med en havrerisotto. Detta är havre som man slipat så de får formen av risgryn. Havre är klart mindre vattenkrävande att odla än ris – och kan odlas lokalt, så denna typ av innovationer är så smart!
Till dessert fick vi två olika dessertviner, först ett hjortronvin och sedan ett hallonvin. Till det först en lakrits med citronkrän och frysttorkade hallon. Sedan en ”havre med havre” – en fluffig havregurtsmousse med havregranola och dunörtshonung.
Finalen var en chokladganache med en macaron gjord på både havre och mandelmjöl. Så himla gott!
Hur är detta bra för miljön?
Ett viktigt steg för miljön är att börja odla mer saker lokalt, hitta smarta grödor som inte kräver så mycket vatten och minska transporter över halva jordklotet. Så dessa produkter av havre som fungerar utmärkt att odla i Norden som kan ersätta exempelvis ris och mandel är så smart. Det är även väldigt spännande med utvecklingen av lokala viner och cider på bär och frukter – som ännu bara är i sin linda i Finland med det lilla företaget Ainoa men detta verkar klart lovande.
Vi fick även höra om andra matinnovationer, som choklad gjort på råg istället för kakao, även om det inte riktigt framgick om slutprodukten var en högprocessad produkt med massa tillsatser eller om den kan produceras likt fin choklad.
Det enda jag saknade överlag i alla dessa nya innovativa produkter var ett ekologiskt tänk – ingen nämnde det under hela kvällen. Ekologiska produkter är inte bara godare och nyttigare – kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är en riktigt miljöbov som både förstör jorden, bidrar till övergödning av vatten och tar även död på insekter som i sin tur gör att fåglarna får mindre att äta och minskar i antal. Men det är ett bra första steg att vi äter och dricker mer saker som odlas lokalt!
Läs mer om Finland på Matochresebloggen.se
- Saker att göra i Åbo och Nådendahl – 9 tips
- Saker att göra i Helsingfors på hösten
- Löyly i Helsingfors – drömmen för en bastufantast
- Riktigt bra restaurang i Helsingfors – The Cock – bistropub
- Viking Glory – Viking Lines nya flaggskepp
- Silja Line till Helsingfors i Commodore-hytt
- Hotell vid Helsingfors Flygplats – Clarion Helsinki Airport
- Klaus K Hotell i Helsingfors – centralt boutiquehotell
- Escape Rooms i Helsingfors
- Clarion Hotel Helsinki – hotell i Helsingfors med pool på taket
- Weekendresa med färja – upptäck Åland, Helsingfors eller Tallin!
- Flyg till Helsingfors – med SAS eller Finnair?