Jag är på resa i Golfe du Morbihan som ligger vid kusten i Bretagne i Frankrike. I staden Vannes som vi stannade i några dagar passade jag på att gå in på ett mysig creperie och låta dem göra en riktigt fransk fredagsdrink. Och det blev ännu bättre än jag hade vågat hoppats på.
Mathilde i baren på Creperie saint Guenhael föreslog att hon skulle göra en Breizh Spritz som är deras specialitet – som är så fransk och lokal en drink kan bli. Breizh är det bretonska namnet för Bretagne – och görs såklart på enbart franska drycker.
Fransk cocktail – Breizh Spritz
För att göra en Breizh Spritz använder man bara tre ingredienser:
- Lillet, som är en aperitif från Podensac i regionen Bordeaux. Den tillverkas av 85% vin och 15% fruktlikör som sedan lagras i 6-12 månader och blandas med äldre årgångar av Lillet.
- Suze är en fransk likör smaksatt med gentianarot
- Torr fransk cider
Så här gör man en Breizh Spritz
Fyll ett stort glas med is. Häll i 3 cl Lillet, 3 cl Suze och toppa upp med cider. Dekorera med en apelsinskiva. Njut! Detta blir en klart torrare och godare drink än Aperol Spritz, som i mitt tycke ofta är för söt. En perfekt start på en fransk temamiddag – eller när du bara vill ha en friskt, läskande drink som inte är för söt.
Vill du dricka denna Breizh Spritz på plats i Vannes? Jag kan verkligen rekommendera en resa hit och det kommer inom kort massa tips om Vannes och resten av Golfe du Morbihan inom kort på bloggen!