För andra året arrangerar Dubrovniks turistbyrå ”Good Food Festival” – fyra dagar i Oktober där man visar upp det bästa Dubrovnik har att erbjuda inom mat och dryck. Programmet är späckat med allt från vinprovningar till avsmakningsmenyer och man väljer själv vilket eller vilka arrangemang man vill köpa biljett till. I år var vi där för första gången och tillbringade en härlig höstweekend i denna vackra stad med fokus på mat och dryck!
Vi började festivalen med middag på torsdagskvällen på restaurang Pantarul, där kocken Damir Sanc gjorde moderna tolkningar av klassiska rätter från Dubrovnik, som exempelvis en ”Dirty Macaroni” och fisktartar med ett torkat vinblad från samma druva som vi drack till denna rätt.
Till detta serverades viner från Crvik Winery som ligger strax söder om Dubrovniks flygplats.
Spännande och ambitiösa grepp och väldigt goda viner – rivstart på festivalen!
På fredagen byggdes ett 200 meter långt traditionellt ”Dubrovnik Table” upp på huvudgatan inne i Old Town där restauranger, hotell, bagerier och vinmakare dukade upp det bästa de hade att erbjuda.
Här får man köpa en biljett för 30 kuna (40 SEK) och vid ett givet klockslag får man hugga in på det man är mest sugen på. Allt går åt i en rasande fart så man bör invetera borden i förväg och ställa sig rätt! Alla pengarna från biljettförsäljningen går till välgörenhet, i år gick de till barn med speciella behov.
Sedan var det dags för Gastro Tour – Dubrovnik on a plate.
Här guidades vi av en riktig matnördig 25-årig tjej igenom Old Towns gränder och gjorde stopp på fyra olika restauranger där vi fick smakprov på klassiska rätter från Dubrovnik – Flat Oysters, olika varianter av sardiner, rökt tonfisk, serranoskinka, bläckfisk, ostar, oliver och desserter som carob cake.
På lördagen gick vi till en av Dubrovniks mest kända restauranger – Sesame Restaurant som ligger strax utanför Old Town.
Här var temat ”Meat, Pates and Terinnes” – ett antal små rätter lagade med sous-vide teknik.
Otroligt goda rätter som kocken och ägaren Marina Zibert Ercegovic presenterade och berättade mer än gärna om hur hon lagat till respektive rätt.
Programmet fortsatte med sötsaker på Hotel Hilton Imperiol som hade dukat upp en stor buffé med tårtor. Dessa kunde avnjutas på hotellets balkong med en grym utsikt!
På lördagskvällen arrangerades ”Dinner with a famous chef – Dino Galvagno”. Dino är en av Kroatiens mest kända kockar och är tex jury i lokala ”Masterchef”.
En ambitiös man som inför denna kväll under flera veckor gjort research för att hitta lokala råvaror och leverantörer från Dubrovnik. Dinos filosofi är att ta vara på allt och gärna med råvaror som annars ses som sämre. Resultatet blev en spännande och supergod femrättersmeny, med rätter som makrill med sjögräsgele, prociutto och långkok på get och ”Birds in a shrub” – vild vaktel frän trakten med brända örter och dinkelpasta.
Till dessa rätter fantastiska kroatiska viner. Hela femrättersmiddagen med vinpaket kostade bara 250 kuna (310 SEK) – bästa fyndet denna resa!
Sammanfattningsvis en väldig kul och god matfestival, där vi dock bara gjorde ett urval av allt som fanns att välja på. Tror dock att vi lyckades pricka in de flesta höjdpunkterna. Så, har ni möjlighet – ta er hit nästa höst och tima er resa med Good Food Festivalen!
Ser riktigt gott ut och fantastiskt prisvärt! Vi går ut och äter sällan (har lite pressad budget eftersom vi reser i 365 dagar), men det är ju egentligen såna där matupplevelser (och till det priset) man vill ha! Nu har vi i alla fall blivit rekommenderade en lammrestaurang på den här ön (Brac) som vi ska leta efter den dagen vi hyr bil 😉
Så härligt att vara ute på resande fot så länge! Bra land att vara i – Kroatien – om man vill hitta prisvärd och god mat och viner!
Åh längtar ännu mer nu!
Ska bli såå gott och trevligt med en liten tjejweekend!