1/4 2020: I tider av isolering från omvärlden har insikten om att vi ska bli mer självförsörjande växt. Mindre import från utlandet och färre transporter inom landet tryggar matförsörjningen på ett bra sätt. Som ett första steg har ett förslag om att höns ska bli tillåtna i Stockholms innerstad gått på snabbremiss och godkändes nyligen i innerstadsförvaltningen. Och inte nog med att det är tillåtet – kommunen är med och sponsrar detta initiativ. Så här funkar det:
Höns blir tillåtna på innergårdar i innerstan – så här funkar det
- Alla bostadsrättsföreningar och hyreshus får skaffa motsvarande 1 värphöna per person som bor i huset. Vuxna och barn över 1 år räknas.
- En webbkurs om hönsuppfödning är obligatorisk att genomgå innan hönorna och värphuset körs ut.
- Inköpen blir subventionerade av Stockholms Stad till 50:- per höna, som även utan kostnad lånar ut ett värphus där hönorna kan bo under natten.
- Det räcker att 1/3 av de boende är positiva till idén med höns, till skillnad från andra beslut i exempelvis bostadsrättsföreningar som kräver majoritet.
Hönsveckan är den nya städveckan
Vem tar hand om hönsen då? Jo, alla som bor i huset. Tanken är att man turas om och har hönsveckor, då man tar ansvar för hönsen, ger dem mat etc – i gengäld får man alla ägg från hönsen den aktuella veckan. Man kan då även låta ett fåtal familjer ta över ansvar för hönsen om intresset inte är så stort i övrigt.
Ett perfekt sätt att utnyttja gården där ändå ingen är
Stina Cockson. Floragatan 22
Inga tuppar som stör – men råttorna kommer drabbas
Orolig för tuppar som gal? På innergårdarna är inga tuppar tillåtna. Däremot kommer hönorna att störa råttorna som är ett stort problem i innerstaden. De hönor som köpts in av kommunen är en aggressiv typ som avlats fram både för att producera bra ägg, men även i grupp kunna angripa skadedjur som råttor och picka dem till döds. Kommunen tror att detta kommer vara ett effektivt sätt att äntligen få bukt med råttorna.
Våra prognoser visar att vi går break even på detta projekt redan våren 2021. Kostnaderna för råttbekämpning kommer att minska dramatiskt.
Eva Henson, administratör på Stockholms stad.
Hönor i Humlegården
Redan nu har man placerat ut 50 hönor och 2 tuppar i Humlegården i Stockholm. Då parken är så stor testar man här att inte inhägna parken, utan litar på att hönorna kommer gå hem till värphuset på natten och att eventuella hönor som går vilse hittar nya hem på andra gårdar.
Veganer uppmanas spara egen avföring för odling
Veganer som är emot djurhållning har man även tänkt på i projektet. I bostadshus med minst 30% veganer kommer speciella bajs-komposter att ställas ut på gårdarna. Där uppmanas alla veganer att lägga sitt eget bajs, som sedan blir näring för odlingar av grönsaker som istället kan ske på dessa innergårdar.
Tipsa gärna alla dina vänner som är sugna på färska ägg varje morgon om denna möjlighet. Läs mer här,.