Hosoi Stockholm är en ny restaurang i Slakthuseområdet, i samma kvarter som Solen. Hosoi Stockholm beskriver sig själva som ett kök med japansk-svensk fusion och i baren man har ett stort utbud av naturvin både på flaska och glas.
Men syster hade varit på Hosoi och tagit ett glas vin för ett par veckor sedan och tyckte det var så trevligt att hon bokade bord här för en av våra årliga syskonmiddagar.
Hosoi Stockholm – japansk-svensk fusion i Slakthusområdet
Lokalen är luftig, med enorm takhöjd ändå upp till nock i de gamla industrilokalerna. Restaurangdelen är långsmal med en bar närmast entrén, löngre in i lokalen bord och längst in det öppna köket.
Meny på Hosoi Stockholm
Menyn är en typ av sharing-avsmakningsmeny som man även kan beställa enstaka rätter från. Vi valde hela menyn, som serveras family style, det vill säga med all mat på uppläggningsfat som man tar själv från. Det finns även snacks, som Oliver, chips, ostar eller chark på menyn, kanske mest tänkt som tilltugg för de som kommer hit för ett glas vin.
Till maten valde jag valde mellan ett vitt chardonnay och ett orangea vin och fick smaka lite av bägge. Helt klart lite mer utmanande naturviner än de jag druckit på senaste tide, men det vita var gott, så det tog jag till de första rätterna. Vi fick först in ett supergott surdegsbröd med förvånansvärt kryddstark (men gott) smör med fermenterad chili.
Sedan fick vi in ett varsitt fläskspett med fermenterade grönsaker. Ett riktigt gott och saftigt spett och bland de fermenterade tillbehören var de fermenterade vindruvorna riktigt goda och roliga att äta, som nästan smakade som de var kolsyrade. Eller så var de kolsyrade vindruvor rentav.
Nästa servering var en försiktigt stekt rödingfile med hummersås och forellrom. Till fisken frasiga smashed potatoes med dill och créme fraishe. Supergott.
Jag tog in ett glas rött naturvin till nästa servering, en råbiff på ren med kimchi, rödbetor och majonäs med bränd lök. En riktigt bra råbiff! Till det ugnsbakad broccoli med grönmögelost och rabarber.
Här var menyn slut, men servitören rekommenderade varmt deras variant på en klassisk engelsk brödpudding, som vi delade på en portion av. Galet god, med seg-knaprigt bröd, blåbär och vaniljsås. Så god att vi skulle kunnat äta en varsin, men samtidigt så mäktig att det räckte att dela en portion på tre.
Baren på Hosoi Stockholm
Från restaurangen kan man genom en dörr komma direkt in i baren på Hosoi Stockholm. En stor bar som denna fredag var helt fullsatt när vi gick över dit efter vår middag vid 22-tiden. Vi lyckades hitta sittplatser en våning upp, som egentligen var bättre och lite lugnare än sittgrupperna nere vid dj’n där musiken var rätt hög.
Sammantaget om Hosoi Stockholm
En riktigt kul och intressant restaurang med god och annorlunda mat – och intressanta naturviner. Riktigt prisvärt – hela menyn kostade 375:- pp. Brödpudding 95:-. Gå hit för ett glas vin – eller ät hela menyn med passande viner till. Ni hittar deras site här.
Vägg-i-vägg: Solen
Vägg-i-vägg med Hosoi Stockholm ligger restaurang Solen. En riktigt bra restaurang det med – läs mer om den här!