Hur funkar det att ge blod?

Dela inlägget:

Hur funkar det att ge blod och kan man ge blod när man kommit hem från en resa? Vad krävs och vem kan ge blod? Jag har nu gett blod 11 gånger och kan man ge blod är det en liten uppoffring att göra för att personer som drabbas av olyckor ska kunna överleva. Men det är långt ifrån alla som ens kan ge blod och har man just kommit hem från ett land med Malaria behöver man vänta flera månader.

#1. Man måste ha nog bra blodvärde. 

Som Man behöver ens blodvärde (Hn) vara minst 135 g/L. Om du är kvinna måste ditt blodvärde (Hb) vara minst 125 g/L. Innan man får börja ge blod går man till Blodcentralen och testar just blodvärdet. Jag gjorde det första gången 2001. Då hade jag 133 g/L och fick inte ge blod. Jag testade igen 2004 – fortfarande för lågt, då 134 g/L. Först 2020 testade jag en tredje gång, då var mitt blodvärde 138 g/L och jag kunde sedan börja ge blod. 

#2. Uppfylla en rad krav innan man får ge. 

Innan man få ge blod får man fylla i svar på massa frågor som om man varit utomlands, varit sjuk, tar medecin, har en ny partner, osv – saker som kan påverka kvaliteten på blodet och svarar man “fel” få man inte ge blod. 

För mig har det varit fallet ett par gånger att jag varit i länder som exempelvis Mexiko eller Sri Lanka där det finns smittsamma sjukdomar som malaria som gjort att jag fått vänta några månader extra innan nästa blodgivning. 

Dessa är alla frågor som man ska svara på som Man innan man kan ge blod;

  • Har du idag läst Blodcentralens information om när man inte ska ge blod?
  • Behandlas du eller följs upp av läkare eller någon annan inom vården?
  • Är du sjukskriven?
  • Har du de senaste två veckorna behandlats av tandläkare eller tandhygienist?
  • Har du varit magsjuk, förkyld eller haft någon annan infektion de senaste två veckorna?
  • Har du haft feber över 38⁰C de senaste två veckorna?
  • Använder du nu eller har du senaste två veckorna använt läkemedel (även receptfria)? Värktabletter?
  • Varför har du använt läkemedel? Vilka läkemedel?
  • Har du de senaste två veckorna använt droger t.ex. hasch, kokain, GHB, marijuana, rökheroin, khat, metamfetamin, ecstasy?
  • Har du den senaste månaden vaccinerats?
  • Har du de senaste tre månaderna haft sexuellt umgänge med ny partner?
  • Har du de senaste månaderna fått akupunktur?
  • Har du de senaste sex månaderna blivit tatuerad eller piercad t.ex. tagit hål i örat?
  • Har du de senaste sex månaderna använd receptbelagt läkemedel för behandling av: akne, håravfall, psoriasis, förstorad prostata?
  • Har du de senaste 2 åren fått receptbelagt läkemedel för behandling av hudtumör?
  • Har du sedan förra blodgivningen blivit undersökt eller behandlad för sjukdom, olycksfall eller av annan orsak varit i kontakt med sjukvården?
  • Har du sedan förra blodgivningen fått blodtransfusion eller genomgått någon transplantation?
  • Har du sedan förra blodgivningen rest utanför Norden? Norden består av länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige (inklusive Färöarna, Grönland och Åland).
  • Har du sedan förra blodgivningen haft feber vid besök i ett malariasmittat område eller inom sex månader efter att du lämnat området?
  • Har du sedan förra blodgivningen varit utsatt för risk för hepatit (gulsotssmitta) eller HIV (aids-virus)?
  • Har du eller din partner infektion med HIV (aids-virus)?
  • Har du injicerat (sprutat in) narkotika, anabola steroider, tillväxthormon, kosmetiskt preparat, annat preparat?
  • Har du betalat eller fått betalt för sexuellt umgänge?
  • Har du eller någon i din familj haft Creutfeldt-Jakobs sjukdom?
  • Har du haft sexuellt umgänge med en annan man?
  • Har du eller din partner haft sexuellt umgänge de senaste 12 månaderna med en person med känd HIV eller hepatit? som du vet har injicerat narkotika eller dopningsmedel?
  • Har du sedan förra blodgivningen hos oss givit blod på blodcentral i en annan landsting/annan region?
  • Känner du dig frisk?

Kvinnor har liknande frågor, som skiljer sig på vissa punkter.

#3. Samtal om vissa frågor

När man svarat på dessa frågor på en iPad får man sätta sig och vänta på att bli uppropad. När det är ens tur får man sitta med en sjuksköterska och prata igenom svaren på hälsodeklarationen, visa sin legitimation och skriva under och intyga att allt man svarat är sant. Sedan är det dags att ge blod,

#4. Själva blodgivningen.

Man får följa med ut i ett stort rum där det finns röda britsar man ligger på. Där börjar man med att ta blodtrycket – det får inte vara varken för lågt eller för högt. Sedan får man välja vilken arm man vill ha sticket på och efter lite mer prat sätts nålen in. Det är en mellanstor nål – klart större än den man får en vanlig spruta med, men heller inte så stor som andra nålar jag kan minnas. 

Hur funkar det att ge blod?

Sedan får man vänta medan 4,5 dl blod pumpas ut, vilket tar en kvart ungefär. Under tiden småpratar sköterskan om bland annat vikten av att äta järntabletter efter att man gett blod.

#5. Behövs järntabletter när man ger blod?

När man gett blod kommer alltid frågan om järntabletter. Blodgivningscentralen vill verkligen att man ska ta järntabletter oavsett hur bra blodvärde eller järnvärde man har. 

Jag undersökte detta lite efter den första gången jag gav blod innan jag tuggade i mig dessa järntabletter och blev klart förvånad över den info jag hittade. 

I de flesta länder i Europa ger man INTE järntabletter slentrianmässigt till alla blodgivare. Österrike, Tyskland, Nederländerna, Schweiz, Storbritannien och Danmark är exempel på länder där fokus är mer på att övervaka järnnivåer och att ge individuella råd och tillskott endast när det verkligen behövs, snarare än att ge järntabletter till alla blodgivare som standard. Det finns många biverkningar med att äta järntabletter, speciellt om man inte behöver det, som problem med magen, allergiska reaktioner och att det kan hämma upptaget av andra viktiga mineraler som kalcium och zink, vilket kan leda till andra brister.

Tydligen är det bara i Sverige, Finland, USA, och Kanada som man ger järntabletter till alla blodgivare oavsett om de behöver det eller ej. Då jag äter vanlig mat som innehåller järn – vilket kroppen tar upp lättare än järntabletter – så bestämde jag mig för att inte äta järntabletter och har inte gjort det sedan dess. 

Jag har haft bra blodvärden ändå och även bra värden av Ferritin, som är ett mått på järndepån i kroppen. Saken är att jag hade lite högt ferritinvärde när jag började ge blod, men nu har det anpassats till ett mer normalt värde. 

#7. Fika och gåva

När man gett blod klart får man ett plåster på sticket och sedan uppmuntras man ta något att äta och dricka i deras fik för att fylla på med lite extra energi. Här finns smörgåsar, bullar och kakor, kaffe, juice, frukt med mera. 

Man får även välja en liten gåva som tack. Jag har tagit små fina Swedish Grace skålar de senaste 6 gångerna som vi ofta använder. Det finns även andra saker som böcker, shampoo eller T-shirts att välja på. 

Sammantaget om att ge blod

Kan man ge blod och inte är rädd för att ta sprutor är det en bra sak att göra och man får samtidigt en liten hälsokoll när de både mäter blodtryck och blodvärde. Man får inget betalt, i pengar, men alltså hur mycket fika man vill och en valfri liten gåva. Läs mer hos Geblod här. Men gör din egen research om järntabletter innan du börjar äta dem!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Årets bästa julöl 2024 – Hitta den godaste julölen till julbordet

Letar du efter Årets bästa julöl 2024 för att få den perfekta drycken till julbordet? Då är detta...

Bubble Cruise med Tallink Silja – en dröm för en champagneälskare

Älskar du champagne och vill lära dig mer om denna ädla dryck samtidigt som du får testa riktigt...

Webblansering av Springbank Whisky i november 2024 – Fyra olika årgångar

Då och då släpps nya flaskor på Systembolaget som endast kan bokas via deras webblansering, och nu i...

Saker att göra på Menorca – En guide till Medelhavets gömda pärla

Letar du efter tips på saker att göra på Menorca? Då har du kommit rätt! Menorca är en...