Jag gör det igen – testar orimligt många goda viner!

Dela inlägget:

I höstas var jag på en vinprovning med vinimportören Vinovativa och provade igenom stora delar av deras sortiment av viner. Nyligen var det dags igen, denna gång i en stor lokal på Kung Carl vid Stureplan. Precis som sist fanns här en rad vinproducenter på plats som både serverade smakprover på vinerna – samt kunde svara på alla tänkbara frågor om vinerna.

Perfekt då jag försöker bli bättre på vin och att ett bra sätt att bli det är att prova många viner! Speciellt tycker jag det är kul att prova flera viner samtidigt, då det är lättare att känna hur de skiljer sig åt då man har något att jämföra med. Vi kör numera ofta två olika viner till samma rätt när vi har gäster på middag hemma just för det syftet. På denna provning blev det dock fler än två olika jag jämförde..

Från billigt bubbel till exklusiv champagne

På plats fanns över 100 olika viner att prova – och denna gång tog jag de som inte fanns sist eller som jag då inte hann med. Men det blev ändå över 50 viner så jag bestämde mig innan att inte svälja vinerna – ett slöseri på riktigt goda viner att spotta – men nödvändigt för att kunna prova igenom alla och känna alla smaker utan att bli packad!

Jag startade denna gång på samma sätt som sist – med bubbel. Och det enklaste först – prosecco – världens mest exporterade mousserande vin, som finns i många billigare varianter. Ofta får prosecco sin andra jäsning i stora ståltankar (till skillnad från champagne och cava som får sin andra jäsning i flaskan). Här provade jag prosecco som dels serverades i glas med is, en annan som var tänkt som drinkmixer. Ingen fel med det och jag blev sugen på att hälla upp en gin-prosecco istället för gin-tonic nästa gång! Och ska man ha i sitt bubbel en het dag vid stranden kan man ju lika gärna ta en enklare sort!

Nästa station var cava. Ett spanskt bubbel som görs med samma metod som champagne – det vill säga får sin andra jäsning på flaskan – och är ett bra val som exempelvis välkomstbubbel. Speciellt om man väljer en lite bättre cava, som dessa från Villa Condi som jag provade. Perfekt tempererade var de riktigt goda, speciellt deras brut reserva. som legat 6 år på flaska. Ett fynd för 159:-!

Bord tre för mig var champagne och här fick jag testa igenom hela utbudet från Drappier. Så kul – och gott! Bäst var deras vintage som anses vara den mest prisvärda vintagechampagnen – runt 600:- för en flaska. Här har man fokus på så naturliga viner som möjligt – målet är att inom några år till 100% framställa ekologiska viner.

Nästa champagnehus – Gaston Chiquet – var nästan ännu vassare. Ett vinhus som drivs av två bröder och är mest kända för deras grand cru som var utan tvekan det godaste bubblet denna provning!

Sen fortsatte provningen med massor av härliga röda viner i prisklass mellan 150:- upp till 1200:-. Och ”tyvärr” är ju ofta vinerna godare ju högre upp i pris man kommer. Men, köper man hem viner från Systembolaget kan man ju dra på rätt så mycket utan att hamna i samma pris som ett mediokert vin kostar på krogen!

Läs mer om vin och vinprovning

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Lyxig lördagslunch – Afternoon Tea på La Tour

Vill du unna dig en riktigt lyxig lördagslunch? Då kan jag verkligen rekommendera Afternoon Tea på La Tour,...

Visum till England – från 2 april 2025 behöver svenskar ETA-visum för resa till Storbrittanien

Från och med den 2 april 2025 blir det obligatoriskt för svenska medborgare att ansöka om visum till...

Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien – Asiatisk streetfood

Är du på jakt efter en matlagningskurs i Stockholm där du får laga spännande rätter och utveckla dina...

Moët & Chandon Champagne Gondola i Lech

Lech i Österrike är en av de glassigaste alporterna och här flockas kungligheter, kändisar och inte minst svenskar...