I veckan var jag på en smygpremiär av årets Julbord på Eatery – signerat av vinnaren i Sveriges Mästerkock 2020 – Sofia Henriksson. Här utlovas alla de svenska klassikerna – men med en italiensk touch.
Vi startade julbordet med mingel och en kall juldrink på glögg, prosecco och sodavatten, med lingon i. En kul mix av svenskt och Italienskt redan här och en god, inte så söt glöggdrink.
Julbord på Eatery i sju turer
Vi slog oss sedan ner i den stora matsalen, vid runda träbord. Eatery Gärdet hade jag inte varit på tidigare – så det var kul att kolla in denna stora kvarterskrog!
Första turen. – sill
Vi högg sedan in på julbordet, som jag i vanlig ordning högg in på i sju turer. De kalla delarna tog man från en buffé i ett glashus utanför restaurangen, där jag startade som sig bör med sillen. Här fanns massor med goda sillar. Basilika & citronsill, parmesansill, löksill med fänkål, svartpepparsill, senapssill och saffranssill. Så goda .- och parmesan passade fint till sillen! Till det potatis som var perfekt kokad, nästan lite al-dente!
Till sillen serverades vi Sofias hemgjorda snaps, med apelsin och saffran.
Andra turen – lax och annan fisk
Andra turen är oftast min favorit på julbordet, med lax i olika former och annan fisk. Här fanns bland annat varmrökt lax med picklade senapsfrön, kallrökt laxcarpaccio och gravad lax med apelsingremolata. Boquerones med citron var ett klart ovanligt inslag – men gott och fräsht. Dessutom ägg, skagen och laxmousse. En riktigt bra fiskdel.
Tredje turen – kallskuret
Här fanns julskinka, rökt viltkött och paté, men även klara italienska influenser i form av parmaksinka, pastrami och salami.
Fjärde turen – småvarmt
Bland de varma rätterna fanns klassiker som prinskorv (pluspoäng för att de var kryssade i ändarna), köttbullar, Jansons frestelse och blodpudding med äpple. Dessutom en rad italienska tillskott, som apelsinglacerad kyckling,. långbakad fläsksida. lasagne med grönkål och lammstek med färska örter.
Som om inte det vore nog med Italiensk inspiration fanns det här även en hel sektion med pizza – toppad med grönkål och chevre, lardo och körvel eller lax. Så goda att man skulle kunna ätit sig mätt bara på dessa!
Femte turen – ostar
Ostar är nog den del jag äter minst av på julbordet – men älskar man ost fanns här både klassiska julostar som cheddar, edamer och stilton – men även parmesan, taleggio och chevré.
Sjätte turen – desserter.
Desserterna serverades i portionsformar, som dock var aningen stora. För jag ville såklart smaka lite på allt – från tiramisu (perfekt), saffrans creme brulée (julig!), vaniljpanacotta med lingon (rfrisk) och pepparkakscheeskake (ljuvlig!).
Var man sugen på en kyld dessert fanns dessutom en vagn med glass i julsmaker – saffransglass och pepparkakeglass!
Sjunde turen – julgodis
Julgodiset var inte riktigt färdigt till denna smygpremiär. Men Sofia lovade att det kommer att serveras allt från hemkokad kola och knäck till brända mandlar, praliner och marsipan.
Sammantaget om årets julbord på Eatery signerat av mästerkocken Sofia Henriksson
Ett fräscht, innovativt julbord. Med mycket grönsaker och hög syra i många av rätterna, blev det inte en tung mättnadskänsla trots väldigt många rätter. De Italienska inslagen passade bra. Så längtar man till Italienska smaker när det är som mörkast här hemma är detta julbord perfekt!
Var det något som saknades på julbordet? En del riktigt klassiska julbordsrätter som grisfötter, dopp i grytan eller lutfisk fanns inte här. Men desto mer Italienska rätter – som säkert går hem bättre hos de flesta!
Var, när och hur?
Sofias julbord serveras från den 24 november på Eatery Gärdet (där jag testade det) men även på Eatery Sundbyger, Lumafabriken och Eatuery Kungsholmen. Priset per person är 495 kr i november och 695 kr i december, utom v.51 då priset är 595 kr. Läs mer hos Eatery här.
Fler julbord i Stockholm
Vill du läsa om alla julbord jag testat hittar du alla dessa reportage här.