Det öppnar så många nya restauranger i Stockholm varje år att jag tyvärr inte hinner testa dem allihop, så jag följer med intresse framför allt DN’s Gulddrakenomineringar och när jag läste om Kagges i Gamla Stan lät det så intressant att jag bokade bord för fyra personer den första lediga fredagskvällen som fanns och i fredags var det dags!
Vi testar Kagges i Gamla Stan
Kagges ligger på Lilla Nygatan i Gamla stan, i restaurang Franzéns tidigare lokaler. När vi kommer denna fredagskväll är det helt fullt både i baren där man har drop-in platser och vid samtliga bord. Menyn består av smårätter och vi rekommenderas att ta minst 3-4 stycken och gärna kvällens meny där kockarna väljer ut 4 rätter för en fast summa om 495:-.
Servitrisen avslöjar vilka rätter det är just denna kväll och trots att det blir lite dyrare väljer vi de rätter vi är mest sugna på istället från menyn och startar med ett glas av husets champagne.
Menyn på Kagges
Menyn på Kagges byts ofta men det fanns massor med goda rätter den kväll vi var här och konceptet med smårätter gör ju att man kan smaka på flera. De har inget speciellt vinpaket men servitrisen föreslog genomgående passande drycker som var riktigt lyckade kombinationer med maten.
Vi startade med två snacks att dela på mellan oss fyra i sällskapet – chips med dilldipp och små friterade fiskbollar med remouladsås. Klassisk barmat i en modern, fräsch och god tappning – härlig start!
Innan rätterna börjar komma in får vi en liten läcker amuse och deras hembakta bröd med rökt smör – supergott!
Mellanrätter på Kagges
Vi startade med två grönsaksbaserade rätter, en bakad kål med en krämig sås och forellrom. Sedan en rätt med tre varianter av jordärtskocka som även den var riktigt lyckad och påminner ganska mycket i konceptet för de grönsakstillbehör man ofta får på Lilla Ego.
Fisk på Kagges
Jag tog en långa som kom in med en fluffig vit sås, tunna skivor morot och ett rågkrisp medan min fru tog en röding. Långan hade de lyckats riktigt bra med och det var en perfekt sammansatt rätt, rödingen var också bra men lite mer som förväntat.
Alla vi fyra i sällskapet tyckte älgtartaren såg god ut på menyn och den var också grymt bra, med små tunna skivor rädisa och morot, majonnäs, små svampar och toppad med en frasigt stekt skiva brioche.
Desserter på Kagges
Jag gissar att Kalle och Douglas som driver Kagges inte är speciellt roade av desserter, för det finns bara två att välja på där den ena är en sorbet (som man inte är supersugen på när det är minus tio grader utanför) och den andra är skål med bär, grädde och ett havrefraslock. Gott, men varför inte en chokladdessert på menyn mitt i vintern!
Supergoda rätter, bra viner och trevlig servitris. Jag kan verkligen rekommendera en middag här! Med fördrink, fyra rätter och viner till alla rätter gick middagen på knappt 1000:- per person, men rätterna kostar från 90:- så man kan absolut komma undan med 3-400:- om man vill!
Minimal garderob
Enda minuset med Kagges är deras minimala garderob som ligger i en trångt hål vid toaletten. Här finns inte ens plats för galgar utan man får hänga 3-4 jackor per krog – ungefär som på en överfull hemmafest!
Öppet: onsdag-söndag 17-22.
Boka bord på Kagges hemsida här.
Det såg gott och trevligt ut!
Superbra ställe!