Att bada kallbad sägs ha en rad positiva hälsoeffekter och är dessutom klart uppiggande. Men finns det studier som visar på dessa hälsoeffekter? Kan man vänja sig vid kallbad och finns det anledningar att inte kallbada? Det har jag, som älskar att kallbada – speciellt i kombination med bastu – gått till botten med!
En studie om Kallbad och positiva hälsoeffekter som det ofta refereras till är gjord i Finland av friluftsorganisationen Suomen Latu som frågade tusen finska vinterbadare om deras upplevda effekter med kallbad. Hela 47 procent svarade att de började vinterbada på grund av hälsoaspekterna.
Kallbad – positiva hälsoeffekter bland samtliga vinterbadare
- Psykiskt välmående & mindre stressymptom, 67 %
- Mindre och ingen influensasmitta, 61 %
- Bättre sömn, 38 %
- Mindre värk, 36 %
- Piggare, 32 %
- Förbättrad blodcirkulation, 29 %
En annan finsk studie gjordes av Oulu universitet, som följde en grupp testpersoner (49 st) och en kontrollgrupp (33 personer som inte vinterbadade) under 4 månader. Deltagarna var i åldrarna 30 till 68 år och drygt hälften av dem ägnade sig åt olika utomhusaktiviteter som att jogga, åka skidor och cykla.
Studien startade i Oktober månad och inleddes med en längre enkät om sjukdomar, krämpor, sömn och allmäntillstånd. Sedan började testgruppen att vinterbada. I Oktober var det 10 grader i vattnet, i Januari bara 4 grader. I slutet av studien följde man upp hur personerna mådde efter fyramånadersperioden. Resultaten var slående. Samtliga deltagare som hade vinterbadat rapporterade att de kände sig mer energiska, aktiva och sunda och hade även bättre självkänsla än i oktober. Dessutom rapporterade de som led av reumatism och astma att vinterbad hade lindrat smärtan.
Jag känner mest av effekten av välmående och energisk efter mina vinterbad. Blir så nöjd med att jag kan utmana mig själv och göra saker jag tidigare inte trodde var möjligt. Speciellt när jag tagit vinterbad helt utan bastu innan eller efter. Och det blir allt lättare att stå ut med – till och med kunna njuta av badet när man lär sig att slappna av i det iskalla vattnet.
Piggare och friskare även av kallduschar
Även fast jag gillar att vinterbada blir det mest av när vi är på landet, förutom någon enstaka gång på någon utflykt i Stockholm. Eller på något spa med kallbadsdel som Yasuragi. Så, för att få lite av den uppiggande effekten av ett vinterbad har jag det senaste året börjat ta iskalla duschar på morgonen – varje dag. Jag börjar med en vanlig, varm dusch, men avslutar med 30 sekunder iskall dusch. Det har om något blivit ett större beroende hos mig, som verkligen ger en kick – precis vad jag behöver på morgonen.
Även effekten av kallduschar har det gjorts flera studier på. En studie från 2016 på medarbetare som tog kalla duschar under 30 dagar visade en minskning av sjukdagar med 30 procent plus en upplevd känsla av förbättrad produktivitet. En annan studie från 2007 visade tecken på att iskalla duschar kunde hjälpa mot depression.
Resultat av ett års vinterbadande och iskalla duschar
Jag hör nog till en minoritet i världen som försökt att leva så vanligt det har gått det senaste året. Jag har gått till jobbet nästan varje dag (som jag kan promenera till – och varit nästan ensam där!). Gått ut och ätit ofta på restaurang med vänner, tränat på gymmet som vanligt och till och med gjort några utomlandsresor till Portugal och Schweiz. Självklart har jag tagit hänsyn till andra genom att hålla avstånd, tvättat händerna, tagit på munskydd där det har varit krav osv, men jag har nog träffat fler personer än de flesta.
Jag fick lätta sjukdomssymptom i April förra året som hosta och stor trötthet, men de gick över efter någon vecka och jag fick inte några antikroppar mot Covid så det var oklart vad det var. Efter det har jag varit superfrisk! Så, kanske är det de kalla duscharna och vinterbaden som hjälpt till att stärka immunförsvaret. Även om andra saker jag gjort haft större effekt – som att fokusera på sömn. Men, effekten att man känner sig uppiggad är ju tydlig – och ett grymt sätt att starta dagen på.
Ska alla vinterbada?
Det är alltså övervägande goda hälsoeffekter av både vinterbad och iskalla duschar, men de som har hjärt- eller kärlsjukdom rekommenderas att att diskutera med sin läkare innan man börjar vinterbada. Och för alla är tipset att börja vinterbada när det inte är som kallast och successivt vänja kroppen – för det blir mindre plågsamt när man vant sig.
Fler tips för att stärka immunförsvaret
Vinterbad i all ära, men det finns saker man kan göra för att stärka immunförsvaret som är ännu viktigare. Kolla in de 8 bästa sätten att stärka immunförsvaret här.
Vinterbadar du eller tar iskalla duschar? Vilka effekter har du märkt? Kommentera gärna!
[…] Otroligt vacker plats i solnedgången – och klart intressant plats att besöka om man är intresserad av historia. Som den bastu- och badälskare jag är tyckte jag det var extra intressant att höra varför dessa romerska bad var så populära. Tydligen så smorde brottarna på den tiden in sig med olivolja innan sina matcher – och ångbad var ett bra sätt att få bort oljan. Och även på den tiden avslutade man sina ångbad med ett uppfriskande kallbad. […]