Drygt två timmars bilresa från Stockholm ligger Katrinelund Gästgiveri och sjökrog, vid Hjälmarens strand ett par mil utanför Örebro. De blev i år nominerade till årets ”Värt en resa” i White Guide och i helgen gjorde vi resan just dit. Den går fina landskap och sista biten genom en vacker skog.
Katrinelund – hållbar fine-dining och sjökrog.
Roger Hjälm som driver restaurangerna brinner för hållbarhet, framför allt i form av ett minimalt svinn från restaurangen men även när det gäller så lokala råvaror som möjligt. De köper all gös av en lokal fiskare, som levererar ca 5 ton per år, direkt till bryggan. Sedan använder man allt från fisken i köket, t o m göshuvudena i serveringen och benen till fond. Grönsakerna kommer från en odlare i grannbyn Odensbacken.
Det finns här två restauranger. En fine-diningrestaurang där man serverar en 6-rätters avsmakningsmeny och sommartid en sjökrog nere vid vattnet med en a lá carte. Bägge krogarna har dock samma fokus på lokala råvaror och gösen spelar en viktig roll på menyn!
Just denna helg vi var här var fine-dining restaurangen abonnerad för bröllop så vi åt vår middag i sjökrogen. Riktigt bra, vällagad och god mat, men mer rustik och i rejäla portioner!
”Vår bästa trerätters” – Sjökrogen.
Ja, finns det en meny som heter ”Vår bästa trerätters” tar man såklart den. Speciellt om den består av kantarelsoppa, hjälmargös och chokladpastej! Jag startade med en flaska av Katrinelunds egen öl. Denna bryggs i Tyskland, men de planerar att öppna ett eget mikrobryggeri.
Sjökrogen var helt fullsatt när vi kom och det var god livlig stämning!
Till förrätt en mustig kantarellsoppa med friterad västerbottenost, bakat ägg från Berga gård och frasig persilja i botten. Mums!
Varmrätten- en perfekt tillagad gösrygg under ett täcke av vitkål med frasiga friterade göskinder, lättrökt smörsås m. krondill, örter & gaffelmosad potatis. Till den ett glas Pinot Noir. Riktigt gott!
Jag blir alltid lika lycklig när det finns en god chokladdessert och denna, med hemgjord vinbärsgräddglass, krämig chokladpastej, krossade drömmar och rostad vit choklad var en perfekt avslutning på middagen.
Inte fine-dining men riktigt gott och vällagat. Det påminner mig lite om vissa rätter vi åt på Nomas pop-up i Köpenhamn, där kockarna lagat sommarmat de själva skulle vilja äta, inte för tillkrånglad utan enkla, goda smaker i rejäla portioner!
Hotellet på Katrinlund
Till Katrinelund åker man främst för maten, men vill man bo kvar finns fina små hotellrum. Vi bodde i en länga som är byggd runt deras stora pool, med egen utgång direkt till en liten uteplats vid poolen.
Relax på Katrinlund
Här finns ett stort gym med tillhörande relax, med bastu och två utomhusjacuzzis. Perfekt att hänga här någon timme innan man byter om för middagen!
Frukosten
Frukosten serveras i huvudbyggnaden och det är en ganska begränsad buffé, men med goda saker, som äggröra, bacon och hemgjord högrevskorv. Gott bröd med bra pålägg och fil med hemgjord granola.
Vackert läge vid Hjälmaren
Sjökrogen ligger precis vid vattnet och intill bryggan där man kan lägga till med egen båt finns även en lång badbrygga om man vill ta ett dopp i sjön!
Sammantaget ett supermysigt ställe att åka till en weekend om man vill fokusera på att äta riktigt gott. Sjökrogen har bara öppet till slutet av September, men gästgiveriet där de serverar avsmakningsmenyn har öppet resten av året!
Läs mer katrinelund.se