I veckan lagades det lamm på grekiskt, etiopiskt, mongoliskt och indiskt vis på Restaurangakademien.
Denna miljö är ju som tagen ur en saga och hit skulle jag gärna åka på semester och bara njuta av miljön. Här går lammen omkring och betar klöver hela dagarna. Härligare miljö för ett djur att leva på är svårt att tänka sig!
Så, tillbaka till rätterna och även recept för er som vill göra dessa hemma.
Klar favorit för både mig (och de flesta andra gästerna) blev:
Lammfile på mongoliskt vis med vårlök, sherry, soya och sesamfrön.
INGREDIENSER:
• 500 g lammfiléer, skuren i tunna strimlor
• 2 vitlöksklyftor, krossade
• 4 vårlökar
• 40 ml sojasås
• 80 ml torr sherry
• 40 ml sweet chilisås
• 2 tsk rostade sesamfrön
• 1 dl böngroddar
GÖR SÅ HÄR:
2. Stek lammet i 3 minuter.
3. Ta upp lammet ur woken.
4. Värm upp woken igen och tillsätt den andra hälften av oljan.
5. Tillsätt vitlök och vårlök, stek i 2 minuter, ta ur och lägg åt sidan.
6. Häll i soja, sweet chili och sherry i woken. Koka upp.
7. Sänk värmen och sjud i 34 minuter eller tills såsen har tjocknat lite.
8. Lägg i köttet och löken i såsen, rör om. Toppa med rostade sesamfrön.
9. Klart att servera!
Stark tvåa blev en indisk lammcurry med ett kryddigt ris med mandel och russin.
INGREDIENSER (6 PERS):
• 60 ml vegetabilisk olja
• 2 lagerblad
• 1 svart kardemummakapsel
• 1 kanelstång
• 10 pepparkorn
• 4 hela kryddnejlikor
• 1 1/2 stora lökar, finhackade
• 1 msk färsk ingefärspasta
• 2 tsk hackad vitlök
• 1 grön chilipeppar, hackad (tillval)
• Salt
• 1/2 tsk gurkmeja
• 2 tsk koriander pulver
• 1 tsk cayennepeppar (tillval)
• 1 1/2 tsk garam masala
• 2 dl tärnade tomater
• 7 cl vanlig yoghurt
• 2 msk hackade färska korianderblad
GÖR SÅ HÄR:
2. När lagerbladen börjar fräsa och det börjar dofta, tillsätt lök och fräs tills den är gyllenbrun. Ca 12-15 minuter, rör om ofta.
3. Rör i ingefärspasta, vitlök, chilipeppar och lamm.
4. Salta lammet en aning och fortsätt tillagningen. Rör om då och då under tillagningen, i cirka 20 minuter eller mer. Tillsätt vatten om det behövs (så att köttet inte fastnar).
5. Lägg i gurkmeja, korianderpulver, cayenne, och garam masala, rör om i ca 5 minuter, tillsätt 2 matskedar vatten.
6. Lägg i de tärnade tomaterna och koka i 5 minuter, rör om ofta.
7. Häll i ca 9 dl vatten och låt sjuda i 15 minuter, eller tills köttet blir mört.
8. Sänk värmen.
9. Vispa yoghurt med en gaffel och häll i långsamt i grytan. Koka sedan tills köttet är färdigt och såsen är lagom tjock.
10. Garnera med korianderblad.
11. Servera med kokt basmatiris, eller varma indiska Naanbröd.
Den tredje rätten – tomatbräserat lamm på grekiskt vis – var också riktigt bra.
INGREDIENSER (6-8 PERS)
• Nymalen svartpeppar
• 3 matskedar grekisk olivolja
• 1 medelstor gul lök, finhackad
• 2 medelstora vitlöksklyftor, hackade
• 2 tsk torkad oregano
• 3/4 tsk mald kanel
• 1/2 tsk havssalt, plus mer för smaksättning av lammet
• 2 msk tomatpuré
• Ca 2,5 dl torrt rött vin
• Ca 5 dl krossade tomater
• Ca 5,5 dl vatten
• 2 lagerblad
• 2 msk majsstärkelse
GÖR SÅ HÄR:
2. Häll oljan i en stor gryta och stek lammet på medelvärme. Gör det i omgångar (så att det inte blir för trångt och börjar koka) tills alla bitar är brynta runt om. Ca 5 minuter per omgång. Lägg de brynta bitarna i en skål eller en form.
3. Sänk till medium värme. Tillsätt lök, vitlök, oregano, kanel, och salt i grytan och stek under omrörning tills löken är mjuk och doftar gott. Ca 5 minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och låt den koka ihop med löken i ca 2 minuter. Smaka gärna av så du har möjlighet att justera kryddningen. Rör i vin och koka ner till hälften, cirka 4 minuter. Rör i tomatsåsen, vatten, och lagerblad. Nu ska lammet i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen tills det sjuder. På med lock och låt sjuda i en timme. Använd ett gripredskap och lyft då och då upp lammbitar från botten och fortsätt sjuda tills köttet släpper från benet. Det tar ca 1 timma eller mer.
4. Lägg lammet på ett serveringsfat och täck med folie. Håll det varmt tills det är dags att servera.
5. Såsen från grytan silar du genom en finmaskig sil i en medelstor skål. Glöm inte att skumma av fettet från ytan. När du är klar har du ca 9 dl vätska. I med vätskan i grytan igen och låt sjuda på medelvärme. Rör ihop de sex matskedarna vatten med majsstärkelse och red såsen. Låt såsen sjuda tills den har tjocknat, cirka 1 minut.
6. Servera med en klick grekisk yoghurt eller färsk pasta.
Minst populär, men såklart ändå väldigt god och ett perfekt drinktilltugg, var en etiopisk sambossa med myntasås.
INGREDIENSER:
• 0,5 kilo mager lammfärs
• 1/2 tsk ingefära, hackad
• 1/2 tsk gurkmeja
• 1/2 tsk vitlök, hackad
• 1/2 tsk cayenne
• Salt
• 1/2 tsk kanel
• 4 kvistar färsk koriander, hackad
• 3 kvistar mynta, hackad
• 5 dl vatten
GÖR SÅ HÄR:
2. Koka upp och rör om så att det tillagas jämnt.
3. Sänk värmen till medium och låt blandningen sjuda.
4. Nu har du chansen att rätta till kryddningen om du vill.
5. När vattnet börjar sjuda bort, rör ofta för att förhindra att blandning fastnar, särskilt i slutet.
6. Fortsätt koka tills all vätska avdunstat.
7. Om köttfärsen släpper ifrån sig fett, passa på att hälla av det nu.
8. Låt blandningen svalna något innan det är dags att använda den som fyllning.
9. Fyll wonton wrappers med 12 tsk fyllning. Fukta och tryck ihop kanterna och forma trianglar.
10. Stek Sambossas, flera på en gång, tills de är gyllenbruna på båda sidor. Placera de färdiga Sambossas på hushållspapper för att bli av med överflödig olja. Servera varm eller kall, med eller utan chutney.
Mina kommentarer verkar försvinna? provar igen…
Spännande! V i tycker väldigt mycket om lamm. Vi lagar ganska ofta lammracks eller lammfilé själva, men inte med fullt så exotiska smaksättningar dock. Det mongoliska lammet såg mycket gott ut! Själva har vi precis varit på en riktig matresa i Riga. Fantastiska restauranger! Jag har precis skrivit om tre av dem. De två allra bästa skriver jag om ikväll eller imorgon.
Kul Helena, ska läsa inlägget om Riga!
Hej igen. Tyvärr måste jag ha ett väldigt strängt spamfilter då jag annars får extremt mycket spam i kommentarsfälten, så ev kan det vara problem att länka för mycket i kommentaren. Sorry!