Det är mysigt att vara i en stimmig restaurang bland andra gäster, men ibland kan det passa att sitta lite mer avskilt. Företagsmiddagar, firanden när man vill hålla tal eller när man bara är ett kompisgäng som vill snacka privata saker utan att sällskapet bredvid hör vad man säger! I veckan skulle jag ses med mitt whiskygäng för att fira vinnaren i vår ”hälsomånad” (där vi tävlat om vem som kunde gå ner mest i fettprocent under November, mer om det i ett kommande inlägg!). Av en slump var Lilla Egos Källare ledig samma kväll som vi skulle kora vinaren – så vi bokade direkt!
Vi startade med en julölsprovning hemma hos mig och promenerade sedan till Lilla Ego och ner i deras källare.
Lilla Egos Källare – middag i eget chambre separee
Lilla Egos källare har funnits öppen sedan start, då tänkt för sällskap mellan 10-15 personer. Nu, med restriktioner är maxantalet i källaren 8 personer och upplägget är också nu lite annorlunda då man kan beställa ur den vanliga menyn (tidigare var det en fast family-style meny i källaren). Det stora bordet som finns härnere har man sonika kapat för att passa de mindre sällskap upp till 8 personer man tar emot nu.
Precis som matsalen på entréplan är enkelt inredd är Lilla Egos källare klart avskalad. Vitmålade väggar, en av dem med en handskriven oversized meny över hela väggen. Den ena kortsidan rymmer restaurangens vinkylar och bakom dessa mer vinlager. Ett stort bord står i mitten med pinnstolar och en grön grislampa hänger i taket. Från en mini-ipad kan man själv styra vilken musik som ska spelas – och vilken volym det ska vara!
Vi startade med Lilla Egos egen lager till brödserveringen som funnits med från start men fortfarande håller – varmt bröd och till det smör med hackade nötter.
Till förrätten tog vi in en flaska bubbel och jag valde på servitörens inrådan råstekt hummer med picklad avokado och tomat. På en spegel av sås, under en tunn kupa avokadoglass, dolde sig generösa bitar hummer och tomat. Sjukt gott och snygg, oväntad presentation.
Till varmrätt hade jag tänkt ta röding med kålrabbi, chili och grapefrukt – som jag ätit tidigare och som är supergod. Men blev övertalad att ta in en piggvar istället, som kom in med blomkål, ostron och röd curry. Just precis lagom mycket hetta, perfekt stekt fisk – även den en fullpoängare. Några av kompisarna tog rödingen och när jag smakade insåg jag att den nog ändå är strået vassare än piggvaren!
Vi skippade dessert – klart mätta då vi grundat med julölsprovning – och avrundade middagen med svart kaffe.
Middag i Lilla Egos källare – såklart ett koncept jag kan rekommendera varmt om man ska ut och äta ett lite mellanstort gäng. Det kostar inget extra att boka källaren och just nu kan man vara mellan 5-8 personer där nere. Sittningstiden är precis som uppe i restaurangen 2,5 timmar. Tips är att Lilla Ego nu även har öppet på söndagar – så en söndagsmiddag här med en utökad del av familjen är ju också en bra idé!