I lördags hade vi goda vänner på besök – som vi träffar alldeles för sällan – så vi drog på lite extra med att förbereda en lyxig, men enkel 5-rättersmeny som kunde förberedas nästan helt innan gästerna kom. Så även jag kunde umgås nästan hela kvällen utan att behöva stå i köket när gästerna hade kommit.
Hemleverans av viner
Sen hade vi även tagit lite andra genvägar till middagen som att beställa lite goda viner i förväg via Winefinder, som levererades direkt till dörren dagen innan middagen. Så smidigt!
Lyxig och enkel 5-rättersmeny som kan förberedeas
Denna meny kan jag verkligen rekommendera – inte bara enkel, möjlig att förbereda väldigt långt och den typ av rätter jag gärna skulle beställa om jag åt ute!
#1. Ostron med gravad citron
Både jag och min fru älskar ostron så det äter vi ofta och detta var en god variant, med gravad citron på. som gav både sötma och syra.. Recept på gravad citron hittar ni här. Till Ostronen drack vi Caprice Brut Blanc de Blancs – ett torrt bubbel med champagnemetoden på gröna druvor med en härlig fruktighet. Passade perfekt till ostronen!
#2. Pilgrimsmusslor med rotselleristomp
Andra rätten var pilgrimsmusslor med rostad rotselleristomp, tunt hyvlad fänkål och tärningar av stekt pancetta. Denna kunde förberedas så rotselleristomppet var klar, fänkålen hyvlad och pancettan tärnad. Sedan var det bara att värma på cremen, steka pancettan, halstra pilgrimsmusslorna och servera. Till dessa testade vi två olika vita viner. En chardonnay från sydafrika och en fransk Montagny 1er Cru. Bägge vinerna passade riktigt bra till rätten och var supergoda, och vi fick lite olika favoriter. Jag gillade den lite billigare chardonnayn bäst.
#3. Oxfilé provencale
Oxfilé provencale är en perfekt varmrätt till många gäster som kan förberedas i god tid. Råstek skivad potatis och kör klart i ugn. Rosta halverade cocktailtomater i några timmar på låg värme, gör ett gott vitlökssmör och bryn oxfilén. När det börjar bli dags för varmrätt är det bara att sätta ugnen på 125 grader och köra upp oxfilen i den temperatur du vill ha den i – som 56 grader.
Låt köttet vila, skiva upp och lägg ut på bädden med potatis. Lägg på vitlökssmör och bränn på det hela i ugnen någon minut till. Servera!
Även här testade vi två olika viner, Ett fylligt bourgogne som var perfekt till köttet och så ett orangevin som var riktigt intressant men kanske inte den bästa matchningen!. Dags att ta nästa kurs inom WSET!
#4. Pankostekt gruyere
Vad är godare än gruyere? Jo – pankostekt gruyere! Med lite varm honung ringlad på. Så gott och enkelt. Bara vänd bitar av gruyere i mjöl, sedan uppvispat ägg, sedan i panko ch stek gyllene i olivolja.
Till detta ett 10-årigt portvin – Tawny Port – som passade perfekt till denna osträtt. Ja, det fortsatte vi även med till desserten. Portvin är himla underskattat tycker jag. Så gott till både ost och chokladdesserter.
#5. Chokladmousse med kanderad mandel
Choklad till dessert är svårslaget och just chokladmousse är perfekt om man vill förbereda då den gärna ska stå till sig ett par timmar innan den serveras. Till den hade jag kanderat lite mandel och hackat upp små jordgubbar. En lika enkel som god dessert – och perfekt avrundning på denna 5-rättersmeny.
Där har ni det – en lyxig och enkel 5-rättersmeny som kan förberedas. Ja, det tar ett par timmar att göra alla förberedelser när man ska laga mat till 8 personer – men jag älskar att stå i köket en halv dag med bra musik på och kunna preppa allt så långt det går innan gästerna kommer!
Ojojoj så gott det ser ut!!! 🙂
Ja, svårt att fånga på bild bara så där i all hast när man är mitt i middagen!
Snablar så gott! Och så många av mina favoritingredienser.
Ja, våra också!