Vill du ha ett riktigt bra Mai Tai recept? Hösten är här på riktigt och vad kan då passa bättre än en riktigt smakrik drink som en Mai Tai. En härlig romdrink med lime, oregat och Cointreau, som för tankarna till varma, ljumma vindar, kritvita stränder och böljande palmer…
Mai Tai Recept – Fredagsdrinken med rom, orgeat, lime och cointreau
I originalreceptet för en Mai Tai ingår det bland annat en mandelsirap som kallas orgeat. Denna kan man enkelt göra själv med en del socker och en del mandelmjölk som man kokar ihop. Man kan även enkelt göra sin egen mandelmjölk.
Supersnabb mandelmjölk – och egen oregat
För att göra din egna supersnabba mandelmjölk: Ta 1 dl sötmandel och koka dem ett par minuter så att de blir mjuka och skalen enkelt kan tryckas bort. Mixa dem fint ihop med 2 dl vatten. Sila av i en finmaskig sil. Klart.
För att göra oregat: Ta e11 dl av mandelmjölken och koka upp med 1 dl socker. Sjud några minuter. Häll upp i flaska. Då har du din egen orgeat som håller någon vecka i kylskåp.
Mai Tai Recept
Mai Tai Recept
Equipment
- 1 Drinkglas
Ingredienser
- 4 cl rom
- 2 cl cointreau
- 2 cl pressad lime
- 2 cl oregat sockerlag
- 1 glas is
- 1 st limeskiva för garnering
Instruktioner
- Lägg is i en shaker
- Fyll shakern med alla ingredienserna förutom grenadin. Skaka och sila upp i ett glas
- Droppa i grenadin. Dekorera med en limeskiva.
Se fredagsdrinken skakas ihop på Youtube
Historien om drinken Mai Tai
Mai Tai sägs ha uppfunnits av den berömde bartenderen Victor J. ”Trader Vic” Bergeron på 1940-talet. Berättelsen går att han skapade den här läckra drinken på sin restaurang Trader Vic’s i Oakland, Kalifornien, när han experimenterade med olika ingredienser och försökte skapa en ny, uppfriskande cocktail. Han serverade sedan sin kreation till några vänner som var på besök, och när de smakade den utbrast de: ”Mai Tai – Roa Ae!” som betyder ”Utomordentlig – Himmelriket” på tahitianska. Därifrån fick drinken sitt namn.
Mai Tai – En komplex och uppfriskande drink
Mai Tai är känd för sin komplexa smakprofil som balanserar sött, surt och starkt på ett perfekt sätt. En uppfriskande, tropisk drink som kombinerar de rika smakerna av rom med syrlighet från limejuicen och sötman från apelsinlikören.
Servering av Mai Tai
Mai Tai serveras vanligtvis i en tiki-mugg eller ett highballglas. Drinken är ofta garnerad med en skiva lime, ett körsbär eller ett litet parasoll.
Varianter på Mai Tai
Det finns många varianter av Mai Tai, och bartenders runt om i världen har lagt till sina egna twistar på denna klassiska drink. Vissa använder olika romtyper, andra experimenterar med olika fruktjuicer och siraper. Den ”klassiska” Mai Tai som detta recept ovan är dock den som är mest känd och älskad.
Mai Tai som semestersymbol
Mai Tai har blivit en symbol för exotiska semestrar och tropiska stränder. Den har dykt upp i många filmer och böcker som en favoritdrink för dem som söker avkoppling och nattliv i paradiset. Exempelvis dracks den i filmen Con Air. Drinken har också varit en hörnsten i den tiki-kulturen som blomstrade under 1950- och 1960-talet och som återupptäckts av en ny generation av entusiaster.