På de flesta av de 120 öar där det finns resorts i Maldiverna serveras ofta den mesta maten i form av stora bufféer – både till frukost, lunch och middag. Dessa bufféer har ofta olika teman olika dagar och olika sektioner för indisk, västerländsk mat och så vidare. Plus stationer för sallader, frukt desserter med mera.
En kväll när jag var på ön Meeru var temat Maldivisk mat och jag passade på att bara fokusera på den maten, som till stort är baserad på råvaror man har gott om här. – tonfisk och kokos! Jag tog även chansen att prata med några personer som jobbade på hotellet som var uppvuxna på en lokal liten ö på Maldiverna om hur en vanlig dag ser ut matmässigt för dem – och vad de äter om det är fest.
Mat på Maldiverna i en vanlig familj
Ofta startar man dagen med chapati och någon form av fisk i curry och till det dricker man svart te,.
Vill man ha något mellanmål är det ofta brödfrukstchips – kripsiga, matiga friterade skivor brödfrukt som man tar en näve av.
Till lunch är det ofta någon curry med ris eller tunn fisksoppa, ofta bara på vatten, salt, curry leaves och fiskbitar.
Innan middagen är det dags för ”shorties”. Små friterade knyten och bröd fyllda med tonfisk, eller vitkål De runda bullarna heter rochi – fylld med tonfisk och cocosnöt.
Middagen är ofta lik lunchen. Ris och curry. Ibland som denna buriani – ris med kryddor.
Är det festliga tillfällen kan man även servera en sallad, som denna med pumpa, lök och färsk kokosnöt.
Eller denna sallad på gröna blad och kryddor.
Ska något firas kan hel fisk serveras, här i form av jackfish. med currypaste och andra heta kryddor.
Vid festliga tillfällen är det också dessert som serveras . Ofta söta, gjorda på banan och cocos!
Riktigt intressant – och gott – att smaka på alla dessa lokala., traditionella rätter. Ganska lik maten man får i Sri Lanka och Indien – men ännu mer baserad på fisk här på Maldiverna än den maten vi ätit på resor i Sri Lanka (där man har mer kött) och södra Indien (där det är klart mer vegetariskt).
Som tur var även annan mat!
Även om detta var riktigt kul att testa en kväll, fanns det som tur var massa annan god mat på dessa bufféer. Allt ifrån tandoorikyckling och naanbröd som gräddades ute i restaurangen, färsk fisk och kött som grillades på beställning och massor av sallader och andra tillbehör.
Normalt är många turister i Maldiverna från Indien, så det fanns även en separat del med indiska curries på alla bufféer jag såg!
Massor av gott att välja på. Och jag kan tipsa om att läsa detta reportage om hur man äter buffé en helvecka utan att bli proppmätt eller tröttna på maten. Då blir upplevelsen av en buffé för en gourmet klart bättre!
Från intressant mat till ärendehantering! Behöver ni ett vasst ärendehanteringssystem? Kolla in nilex.se
Intressant inlägg som triggar både magen och äventyrslustan. Har tagit del av dina dykupplevelser och visst måste jag säga, att det är nog det första jag tänker på när jag hör Maldiverna nämnas. Maten går inte heller av för hackor, men, men, det är ungefär som i övriga Asien…med lite twist och alltid spännande med något nytt.
Nåja, sammanfattningsvis får jag nog hålla med dig…Maldiverna är ett mycket besöksvärt land och många olika öar gör upplevelsen ytterst rik! Snart 20 år sen sist och det mesta har nog förändrats…på gott och ont…men…go for it!
Maldiverna har allt…utom storstadspuls och trängsel!
Ja, instämmer verkligen. Det perfekta resmålet om man bara vill ta det riktigt lugnt i en underbar miljö!