Första advent! Starten på en månad med glögg, julmat, massa godis och tända ljus. Har man tröttnat på den sötsliskiga vinglöggen och vill ha något fräschare att servera finns nu allt fler alternativ. Förra året var vår favorit Edward Bloms glögg som är nästan hälften så söt som en vanlig vinglögg. I år testade jag för första gången Glöet – en mousserande glögg, på ett adventsmingel hemma hos Dominika Peczynski – som driver PR-byrån Mafioso PR som representerar Glöet.
Mouserande glögg – om man tröttnat på varm glögg!
Det är ett finskt par som ligger bakom ” Glöet” – två typer av mousserande vin med glöggsmak. Basen är ett spanskt vitt vin respektive rosévin. De stilla vinerna smaksätts med kryddor och smakämnen, kolsyras och vipps har ett vanligt enkelt vin blivit ett mousserande glöggvin!
Sockerhalten i denna mouserande glögg är 48 g/liter. Lägre än vanlig vinglögg som kan ligga runt 180 g/ liter,. men högre än ett att vanligt vitt vin eller mousserande som ofta ligger på 3-10 g, Men, sötheten i Glöet maskeras av bubblet och att det serveras kylt som gör att det uinte blir så sliskigt och vill man ha ett alternativ till varm glögg tycker jag detta funkar bra.
Vill man helt byta glöggen mot ett mousserande vin och struntar i glöggsmaken finns såklart torrare alternativ, gjorda med champagnemetoden och klart mindre socker.
Glöggmingel hemma hos Dominika Peczynski
Jag provade alltså denna mouserande glögg hemma hos Dominika Peczynski och det var en himla mysig och personlig form av pressevent, där jag träffade flera vänner och bekanta. Och det är ju alltid lika kul att kika in i andras hem!
Mer om julen – julbord i sju turer
Passa på att fräscha upp dina kunskaper om hur man äter julbord i sju turer – kolla in mitt inägg om detta här: