Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Dela inlägget:

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där fanns femton av Storbritanniens främsta producenter av mousserande vin – ett event jag inte ville missa. Jag hade hört talas om att man gör mousserande vin i England och att Franska champagnehus som Taittinger börjar köpa upp mark i England. Men jag visste inte att nivån på de engelska mousserande vinerna var så hög – och mer liknar bra champagne än cava eller prosecco.

Idag finns flera av de mest prestigefulla sorterna av engelsk mousserande vin på stjärnkrogar runt om i världen – så långt bort som Japan och USA, men även på många Michelinkrogar – främst i England där i stort sett alla michelinkrogar har brittiskt mousserande vin i sina vinpaket, men det finns även engelsk mousserande vin på krogar i Stockholm som Frantzen och At Six.

Mousserande vin från England

Jag provade så många av vinerna jag kunde och passade såklart på att prata med tillverkarna som var på plats. Som så många andra gäster spottade jag – provningar som dessa är tyvärr svåra att genomföra om man dricker upp allt man smakar. Men det vore kul att prova några utvalda av dessa mousserande viner med mat – och även sida vid sida med champagne. De flesta vinhusen på plats gjorde viner som liknar champagne både i metod, val av druvor, karaktär och i pris.

Det fanns även en producent som använde charmatmetoden – en snabbare, billigare metod som är vanlig när man gör processo. Det vinet var också klart billigare –  i nivå med en kvalitativ prosecco.

Vinproduktion i England – en lång historia 

Vinproduktionen i England har en lång historia som sträcker sig tillbaka till romartiden, men det var under medeltiden som den började få mer betydelse. Det sägs att de romerska odlarna var de första som planterade vinstockar i England runt 50 e.Kr. Vinproduktionen fortsatte under den anglosaxiska perioden och medeltiden, då kloster och kyrkor spelade en betydande roll i att odla vinrankor och producera vin..

Under 1300- och 1400-talet började vinimporten från kontinenten att öka, vilket ledde till minskad inhemska produktion. Dessutom försvårade kalla klimatförhållanden och andra utmaningar odling av vin i England.

Det var inte förrän på senare tid, under de senaste decennierna, som vinproduktionen i England fick en rejäl revival. Klimatförändringar och tekniska framsteg inom vinodling har gjort det möjligt att odla vinstockar mer framgångsrikt och producera högkvalitativa viner. Regioner som Kent, Sussex och Hampshire har blivit kända för sin produktion av mousserande viner, särskilt i stil med Champagne.

Idag fortsätter vinproduktionen i England att växa och vinerna får allt större uppskattning både nationellt och internationellt. Det milda klimatet i vissa delar av landet, särskilt i södra England, tillsammans med den kalkrika jorden, skapar en gynnsam miljö för odling av vinstockar. Detta har resulterat i att England har etablerat sig som en betydande aktör inom den globala vinindustrin, med viner som anses vara av hög kvalitet och som vinner internationella utmärkelser.

Vad odlar man för druvor i England för mousserande?

De vanligaste druvsorterna som odlas i England är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier för de mousserande viner som man gör främst här. Det finns vissa vingårdar som även gör vitt och rött vin, på chardonnay och pinot noir – som även de håller en bra kvalitet.

Flera av dessa vingårdar kan man besöka – och går även att kombiniera med en Londonvistelse då många ligger inom en timmes resa från London. En ny sak att sätta upp på min bucket list – en vinresa till England!

Engelska mousserande viner på Systembolaget

Idag finns 37 olika engelska mousserande viner på Systembolaget. Dock är de flesta i beställningssortimentet.

Läs mer om England

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Saker att göra i Istanbul på en weekend med mat- och dryckesfokus

Vad finns det för saker att göra i Istanbul? Vilka områden ska man besöka, vilken mat och dryck...

The Maestro Hotel i Istanbul

The Maestro Hotel i Istanbul är ett av stadens senaste lyxhotell, och här bodde jag tre nätter under...

Restauranger i Istanbul – Mina bästa tips

Istanbul är en stad där öst möter väst, och det märks inte minst i dess matkultur och vill...

Årets bästa glögg 2024 – årets test

Årets glöggtider står för dörren, och självklart vill man inte chansa utan köpa hem Årets bästa glögg 2024...