Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma och ett skum från en whisky sour. Resultatet blir en komplex och riktigt god drink med beska, syra, friskhet, sötma och bra bett. Gillar du Nergoni kommer du troligen älska en Negroni Sour. Lite fler moment än i en enkel Negroni – men så värt det! Denna drink drack jag första gången förra året när jag var i Gävle och tävlade i Sveriges Mästerkock. Den sista kvällen innan 24 tävlande skulle bli 12 var vi ute hela gänget och åt middag. Då tog jag in denna drink och det har sedan dess varit en stor favorit (trots att jag sen var en av de som åkte ut!).
Negroni Sour ingredienser
2 cl gin. I denna drink spelar inte gin huvudrollen så det kan vara en enkel gin.
2 cl bitter, t ex Campari. Märke spelar ingen roll – bara det är en bra bitter.
2 cl röd Vermouth. Italienskt rött starkvin com tillför både sötma och arom.
3 cl citronjuice. Kör på en färsk ekologisk citron, konserverad citron på flaska går inte att jämföra.
1 cl sockerlag. Koka en egen på 1 del vatten och 1 del socker.
1 st äggvita från ett ekologiskt ägg.
Så här gör du en Negroni Sour:
När alla ingredienserna är framtagna är det busenkelt att göra em Negroni Sour. Lägg is i en shaker. Häll i alla ingredienserna. Skaka ordentligt så det byggs upp ett skum. Sila upp i ett cocktailglas. Dekorera med lite riven citron. Njut!
Se hur jag gör den på Youtube!
För dig som vill skriva ut eller pinna receptet på Pintrest kommer det även här!
Negroni Sour
Equipment
- 1 Shaker
Ingredients
- 2 cl gin
- 2 cl bitter, t ex campari
- 2 cl vermouth
- 1 st ekologisk citron – pressa halva till en drink
- 1 st ekologiskt ägg – äggvitan
- 1 mängd isbitar
Instructions
- Häll upp alla ingredienser i en shaker. Fyll på med is. Skaka. Sila av. Dekorera med citronskal.
För ett kraftigare skum – torrskaka först
Vill du ha ännu mer skum kan du torrskaka drinken utan is först, sedan lägga i isen och skaka ännu mer.
Negroni – en drink med intressant historia.
Som de flesta klassiska drinkar har negroni en intressant histioria. Det sägs att Negronin först blandades i Florens, Italien, 1919, på Caffè Casoni, på Via de’ Tornabuoni. Det finns fortfarande ett café på denna plats.
Här sägs det att det kom fram av en medlem av Negroni-familjen som bad bartendern att stärka en Americano genom att lägga till gin, istället för sodavatten. Bartendern lade också till en apelsingarnering snarare än den typiska citrongarneringen av Americano för att betyda att det var en annan drink. Efter framgången med cocktailen grundade Negroni-familjen Negroni Distillerie i Treviso, Italien, och producerade en färdig version av drycken, såld som Antico Negroni 1919. En av de tidigaste rapporterna om drycken kom från Orson Welles i korrespondens med Coshocton Tribune när han arbetade i Rom på Cagliostro 1947, där han beskrev en ny drink som heter Negroni, ”Bittern är utmärkt för din lever, ginen är dålig för dig. De balanserar varandra. Var Negroni sour skapades är däremot inte lilka känt!