Oenoforosgruppen är en av sveriges största producenter av vin och deras grundare Takis Soldatos gillar likt andra entreprenörer lite annorlunda projekt. I Simrishamn har man sitt Nordic Sea Winery där man framför allt buteljerar flaskor och boxar med färdigt vin, men där finns nu även en liten vinproduktion och lagring. Här har man nu tagit fram ett ”delvis” svenskt vin – som i alla fall är pressat och lagrat i Sverige!
Hösten 2016 – vinskörd i Toscana
Hösten 2016 plockades ekologiska syrah-druvor i Cortona, i Toscana, lastades i kyltransport och kördes till Nordic Sea Winery. Här sorterades och avstjälkades druvorna för att sedan jäsa, pressas och lagras. För att få viner med olika karaktär sparades kärnorna på viss del av druvorna och en annan del lagrades i en stor lerkruka istället för på ekfat.
Vinmakaren Gerd Stepp är nöjd med druvornas kvalitet
Hösten 2017 – provning av de olika vinerna
Jag hade inte möjlighet att åka med till Simrishamn när vinerna skulle produceras, men förra veckan blev jag bjuden till en middag på Bistro Linné för att prova dem. Till provningen hade vinmakaren med sig prover på vinerna för att därifrån fatta beslut hur blandningen ska ske. I nästa steg när vinet har blandats kommer de buteljeras, namnges och etiketter skapas. Sedan mår vinet bäst om de får ligga på flaska några månader till. Därefter, troligen nästa höst, säljs vinet på Systembolagets auktion för exklusiva viner.
Verkligen en god och intressant provning, där det blev tydligt hur stjälkar och på vilket fat vinet är lagrat påverkar smaken på vinet. Samt en påminnelse om vilken komplicerad process där är att skapa ett riktigt bra vin och hur lyxigt det är att kunna gå till Systembolaget och köpa ett vin där någon annan gjort allt arbete!
Nästa steg – den perfekta blandningen
Nästa steg i projektet är att alltså att skapa en mix av dessa olika fat som ska buteljeras på magnumflaskor och säljas på auktion. Jag provade själv att skapa en blend av mina och det blev riktigt lyckat!
Så kul projekt och det ska bli så spännande att smaka den färdiga produkten nästa höst!