Varje vår släpps fjolårets viner och nyligen lanserades en hel rad viner från årgång 2024 från Weingut Leth på Systembolaget. Jag fick chansen att prova både de viner som finns i det fasta sortimentet, de som endast finns i beställningssortimentet samt ett par viner som ännu inte finns att beställa i Sverige. Detta vid en provning tillsammans med vinmakaren Franz Leth – son till grundaren av detta österrikiska vinhus. Jag har träffat Franz en gång tidigare vid en vinprovning, men den här gången fick vi prova vinerna tillsammans med mat, vilket såklart är ännu mer intressant. Dessutom ett gäng viner som inte annars finns i Sverige.


Platsen för denna soliga dag var Grand Soleils glasveranda – en bättre inramning för att prova friska, vita viner är svår att tänka sig!
Flight 1: Gnocci med fem olika vita viner
I den första flighten serverades gnocchi, ackompanjerat av fem olika viner:
- Leth Grüner Veltliner Klassik 2024
- Leth Duett Riesling Veltliner 2024
- Leth Riesling Selection 2024
- Leth Grüner Veltliner Terrassen 2024
- Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2024



Samtliga finns tillgängliga på Systembolaget och kostar mellan 99 och 129 kronor. Min favorit var den sista – ett friskt och elegant Grüner Veltliner som passade perfekt till gnocchin!
Flight 2: Bouillabaisse och trio av Roter Veltliner
I den andra flighten, som serverades med en bouillabaisse, provade vi tre viner gjorda på druvan Roter Veltliner. Franz Leth berättade om druvans särprägel – trots namnet är den inte röd, utan en vit druva med ljusrosa skal. Det är dessutom en av Österrikes äldsta druvsorter, med rötter som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Den odlas nästan uteslutande i regionen Wagram, där den ger ett tydligt uttryck av terroir.

Smakmässigt skiljer sig Roter Veltliner från Grüner Veltliner genom sin fylligare kropp, större koncentration och ofta en mer kryddig ton. Den är inte lika känd internationellt, men i rätt händer – som hos Leth – blir resultatet något helt unikt. Vi provade dessa tre:
- Leth Roter Veltliner Klassik 2024
- Leth Roter Veltliner Fumberg 2023
- Leth Roter Veltliner Scheiben 2023
Dessa var, i mitt tycke, ännu vassare än vinerna i den första flighten – men betydligt svårare att få tag på. Den första, Leth Roter Veltliner Klassik 2024, serveras till exempel endast på Grand Hôtel under 2025.
Flight 3: Kycklingescalope & Leth Grüner Veltliner Brunnthal
Den tredje flighten matchades till en kycklingescalope. Här fick vi prova viner från Brunnthal – en av Weingut Leths mest framstående vingårdslägen i regionen Wagram i Österrike. Brunnthal är klassificerat som en Erste Lage (första läge) av Österreichische Traditionsweingüter, vilket gör det till en av de mest prestigefulla platserna för vinodling i landet. För att en vingård ska få denna klassificering krävs bland annat historisk betydelse, bevisad kvalitet under lång tid och en dokumenterad förmåga att producera terroirdrivna viner av högsta klass. Det finns idag knappt 100 sådana lägen i hela Österrike, varav ett tiotal i Wagram.

Vi provade fyra årgångar av Leth Grüner Veltliner Brunnthal; 2023, 2021, 2019 & 2017. Att prova en så kallad årgångsvertikal – alltså samma vin i olika årgångar – ger en fantastisk inblick i vinets utveckling över tid. Särskilt Grüner Veltliner från Brunnthal, som har både struktur och syra nog för att åldras med elegans, visar hur aromer och komplexitet fördjupas år efter år.
Dessa viner var helt fantastiska, och det kändes nästan synd att spotta – men vid en så omfattande provning går det inte att dricka upp allt. Just nu finns årgång 2022 i beställningssortimentet hos Systembolaget för 219 kronor – ett hett tips om du gillar Grüner Veltliner!
Till desserten, tiramisu, serverades ett sött vin: Leth Roter Veltliner Beerenauslese 2023. Vinet säljs främst till restauranger, men finns även i lager i Sverige. Enligt min smak är det ett perfekt dessertvin – inte lika sött som exempelvis en Muscat, men med härlig balans.


Efter denna provning blev jag verkligen sugen på att lära mig mer om dessa viner. Det kanske får bli en resa till Wagram i Österrike i höst – där Leth har sina vingårdar. Där kan man exempelvis åka längs Wagram vinrutt där flera små vingårdar välkomnar besökare.
Om Weingut Leth
Weingut Leth har varit i familjens ägo sedan 1960-talet och drivs idag av Franz Leth Jr. Vingården omfattar 52 hektar och är sedan 2021 certifierat ekologisk. All skörd sker för hand, och särskild omsorg läggs vid varsam vinifiering för att bevara druvornas naturliga karaktär.
Förutom ekologisk odling satsar Weingut Leth också på hållbara metoder i vingården och produktionen, med bland annat återvinningssystem, minimal användning av energi och främjande av biologisk mångfald. De planterar till exempel blommande växter mellan vinraderna för att gynna pollinerare och nyttodjur.