”Nya” Proviant Sturegatan – vällagat, klassiskt och gott!

Dela inlägget:

Edit 2023: Proviant Sturegatan är sålt, har bytt namn och finns inte längre!

Vi bor i samma kvarter som Proviant på Sturegatan så vi har varit ganska frekventa gäster där är ända sedan vi flyttade till denna del av Östermalm för över 10 år sedan. Det har varit en klassisk bistro, lite dyrare än de flesta andra ”kvarterskrogar” vi ätit på – men också klart bättre. Det har varit ett poppis ställe för representationsluncher på vardagarna, par & familjer på kvällar och helger.

För ett år sedan stängde de för att renovera och öppnade sedan i höstas 2021 – under nytt namn – *L’est”. Alla omnämningar från Guide Michelin genom åren var nu bortskrapade från dörren, tavlorna var borta från väggarna och nu skulle man här visa stora fotbollsmatcher på en TV. Man hade gjort om menyn en hel del och det var bara ny personal. Även inredningen var omgjord, med kala väggar, pinnstolar och bardisk målad i starkt orange och grönt.

För att göra en lång historia kort så funkade inte det konceptet alls. Och jag har med lite sorg passerat restaurangen dagligen och sett hur den ofta varit nästan tom.

Så för någon vecka sedan bytte de tillbaka till namnet Proviant igen – tog bort tv’n och återinförde stora delar av den gamla menyn.

I helgen hade vi vår svärmor på besök och tog en spontanmiddag hela familjen med henne på Proviant Sturegatan, nyfikna på hur upplevelsen denna gång skulle vara!

Proviant Sturegatan

Lokalen är fortfarande rätt naken med helt tomma väggar, förutom en vägg som är täckt med en väggmålning med ord signerad Lukas Gothman.

Vi hade fått ett av de runda borden vilket jag gillar, längst in i lokalen med utsikt över Stureparken. Vi tog in ett glas skumpa att starta med – juice med bubbelvatten varianter till barnen. J

Jag som ätit på massa finkrogar den senaste tiden noterade att de inte hällde upp champagnen vid bordet utan kom ut med två fyllda glas – och först när vi frågade vilken sort det var berättade servitrisen att det var Deutz (Som vi sen såg att det stod på glaset). Småsaker som jag antar att de trimmar in med personalen – men lite märkligt att de inte har tränat in såna grundläggande saker!

Förrätter på Proviant Sturegatan

På menyn finns små snacks, som ost , salami eller oliver, Vi gick dock direkt på förrätterna. Det fanns fyra olika att välja på. men servitrisen meddelade att Proviant-klassikern toast Pelle Janzon inte fanns denna kväll. Så vi tog in de andra tre. Jag och barnen tog en varsin råbiff, som kom in precis som den alltid gjort på Proviant med alla klassiska tillbehör och en liten grönsallad. Riktigt bra!

Men fru tog en jordärtskocka med syrad rödkål och gräslöksmajonäs som även den var supergod. Svärmor valde ”räkor på brioche”, som var en generös portion räkor, forellrom och dill som hon dock tyckt var ”lite tam i smakerna”.

Proviant Sturegatan

Varmrätter på Proviant Sturegatan

Bland varmrätterna fanns det fler alternativ att välja på – åtta olika. Jag valde Biff Rydberg som var riktigt bra, med perfekt stekta bitar av oxfilé, fina tärningar potatis, stekt lök och klassiska tillbehör som riven färsk pepparot , senapskräm och äggula. (De sistnämnda glömde dock servitrisen i köket och vi fick påminna om dem!).

Sonen tog köttbullar med gräddsås som även de kom in i en rejäl portion, med en len potatispuré, rårörda lingon, pressgurka och gräddsås. Svärmor tog annan av Proviants gamla klassiker – Kalvlever anglaise. Perfekt stekta bitar, helt utan senor som kom in med bacon, rödvinssås, kapris, senapsvisp och kokt potatis.

Proviant Sturegatan

Vi var alla helt proppmätta efter dessa generöst tilltagna rätter, så vi hoppade dessert. Men här fanns bland annat cremé brulée, bakad mjölkchoklad med salt kolasås eller varma hjortron med vaniljglass att välja på.

Sammantaget om ”nya” Proviant på Sturegatan

Är man ute efter riktigt klassiska rätter så är detta verkligen ett bra val. Vällagat och med alla tillbehör man kan önska sig – till alla rätter. Så lång från fusion eller asiatiska smaker man kan komma. Priserna ligger mellan 175-195:- för förrätterna, 225-345:- för huvudrätterna.

Nu hoppas jag att man slipar lite mer på servicen, får upp lite fina saker på väggarna, fixar lite mysigare belysning och att ryktet sprider sig om att gamla Proviant är här igen. För vi har saknat vår gamla kvarterskrog och är glada att den är tillbaka!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Saker att göra i Istanbul på en weekend med mat- och dryckesfokus

Vad finns det för saker att göra i Istanbul? Vilka områden ska man besöka, vilken mat och dryck...

The Maestro Hotel i Istanbul

The Maestro Hotel i Istanbul är ett av stadens senaste lyxhotell, och här bodde jag tre nätter under...

Restauranger i Istanbul – Mina bästa tips

Istanbul är en stad där öst möter väst, och det märks inte minst i dess matkultur och vill...

Årets bästa glögg 2024 – årets test

Årets glöggtider står för dörren, och självklart vill man inte chansa utan köpa hem Årets bästa glögg 2024...