Ön Vis i Kroatien – ett mysigt stopp på en seglingsresa i Kroatien

Dela inlägget:

Staden Kot på ön Vis var vårt andra stopp på seglinsgresan i Kroatien. Denna ö är en av de mest avlägsna öarna i Kroatien om man tänker på avståndet från fastlandet och var länge en strategisk plats där marinbasen för landets armé var ända fram till 1989. Fram tills dess var Vis stängd för turister, så ön är fortfarande mer orörd och oexploaterad jämfört med andra öar närmare fastlandet. 

Ön Vis i Kroatien
Ön Vis i Kroatien
Ön Vis i Kroatien

En fin hamn där man kan gå en lång promenad längs hamnen och kolla in alla stora båtar som ligger här. Men även vackra små gränder och torg.

Ön Vis i Kroatien
Ön Vis i Kroatien

Saker att göra på Vis

En populär aktivitet här på Vis är att åka på en guidad tur på små fyrhjulingar till historiska platser med militär anknytning. Många hyr även cyklar eller mopeder och ser sig omkring på ön. Jag hade dock kollat upp en aktivitet mer i min smak – ett besök på öns största vingård och sedan middag på den restaurang i Vis som personalen ombord båten sa var stadens bästa. 

Se en kortfilm från min dag på Vis

Besök på vingård på Vis

Vislander Vingård på ön Vis ligger bara en kvart med taxi från båthamnen, så jag och fem medresenärer från båten åkte hit för en vinprovning och guidad tur på vingården. Här på ön är det minibussar som är taxis där man får plats upp till 8 personer och en resa på en kvart kostar 30 euro. Vi hittade en väldigt trevlig chaufför som stannade på vägen upp vid en plats med vacker utsikt över hamnen för ett fotostopp, något han ofta gör!

Vislander Vingård på ön Vis

Jag har tidigare varit på flera vingårdar i Kroatien, då på lite mindre vingårdar. Vislander vingård var klart större och har både en restaurang och en vinbar med en stor terrass med utsikt över vingården. 

Här tog vi vin i deras stora vinprovning, där vi först provade två sorters mousserande – ett vitt och ett rosé. Dessa gör man på druvorna Kuc och Vugava respektive kuc och Plavac, friskt, torrt, fruktigt – ett perfekt vin att starta en middag med!

Sedan ett par av deras vita viner som görs på druvan Vugava, även dessa friska med toner av tropisk frukt och örter. Till dessa tog vi in en härlig dalmatisk buffé med lite tilltugg i form av ost, chark och fisk. Miljön, maten och vinet – en oslagbar kombination! 

Vi fortsatte med att smaka på deras rosé och då kom ägaren till vingården ut och berättade lite mer om Vislander. Denna vingård har funnits i över 400 år och är lite unik på så sätt att den klarade sig från vinlusen som härjade i Europa på 1800-talet. Tack vare sitt geografiska läge nådde aldrig vinlusen hit. Idag är Vislander den största vinproducenten på Vis och serveras på de flesta restauranger på ön. Flaskorna pryds av porträtt av tidigare generationers vinmakare och man försöker matcha vinets karaktär med respektive person som avbildas! En torr farmor pryder det torraste bubblet och så vidare…

Rundvandring i vingården och produktionen

Vi gick sedan en rundvandring i vingården och i produktionen där man jäser, lagrar och buteljerar vinerna. De vita vinerna i stora ståltankar, de röda vinerna i trätunnor.

Rödvinsprovning

Vi fortsatte sedan tillbaka för att prova några av de röda vinerna, som görs på druvan Plavac Mali. Dessa var bäriga utan att vara för söta och vann en hel del på att lagras, de vinerna som hade legat ett var år var mer sofistikerade och balanserade än de unga. 

En riktigt intressant och god vinprovning. Gillar ni goda viner är ett besök här ett klart tips när ni kommer till Vis. Läs mer och kolla in öppettider och priser på deras hemsida här.

Restauranger på Vis – Lambik restaurang

Det finns gott om restauranger på Vis, men vi hade bokat bord på en som personalen på båten tipsade oss om – Lambik restaurang som låg ett stenkast från vår båt.

Detta är en av de få restaurangerna på Vis som har öppet året om och här specialiserar man sig på fisk – och pizza. Jag och en medresenär delade på en tallrik med kall fisk och skaldjur och en varsin toast med en pasta på räkor och tonfisk. 

Till varmrätt en traditionell kroatisk rätt på tonfisk i en mustig sås ihop med polenta. Plus deras räkpizza. Rustikt och vällagat! Jag kan verkligen rekommendera ett besök på denna mysiga restaurang när ni kommer till Vis. Ni hittar deras webbsida här. Kommer ni under högsäsong är det ett klart tips att boka bord i förväg, speciellt om ni är ett större sällskap.

Nästa morgon åt vi en god frukost i båten. Jag tog en promenad i den lilla staden och sedan var det dags att kasta loss och bege oss mot nästa stopp – ön Scedro. Mer om denna ö i nästa inlägg!

Läs mer om att segla runt i Kroatien

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Saker att göra i Istanbul på en weekend med mat- och dryckesfokus

Vad finns det för saker att göra i Istanbul? Vilka områden ska man besöka, vilken mat och dryck...

The Maestro Hotel i Istanbul

The Maestro Hotel i Istanbul är ett av stadens senaste lyxhotell, och här bodde jag tre nätter under...

Restauranger i Istanbul – Mina bästa tips

Istanbul är en stad där öst möter väst, och det märks inte minst i dess matkultur och vill...

Årets bästa glögg 2024 – årets test

Årets glöggtider står för dörren, och självklart vill man inte chansa utan köpa hem Årets bästa glögg 2024...