Jag var i Piemonte i Italien i höstas på en fantastisk resa – med besök på vingårdar, pastakurs hos en av Italiens mest kända kockar och massa god italiensk mat – bland annat en middag under stjärnorna på en vingård.
Så det var så kul att få en inbjudan till en pastakväll med Maggio med samma tema – pastakurs, vin och middag vid ett långbord här hemma i Stockholm.
Rosé och mingel
Kvällen startade med ett glas rosé och mingel, medan en gryta ragu med choklad puttrade på spisen och alla som ville fick göra pasta ihop med matlagningsinfluencern Christoffer Åström som var ansvarig för maten denna kväll! Jag har dock gjort pasta rätt ofta den senaste tiden, så jag fokuserade på minglet!
Vi satt oss på vid det fina långbordet där lite ost, bröd, mandlar och tapenade väntade – och fyra olika sorters Maggio-viner. Jag högg in – på allt!
När jag provade alla fyra mot varandra var det klart enklare att hitta en favorit – som blev Maggios Barbaresco. Riktigt god. och smakade ännu bättre ihop med pastan och den mustiga ragun med choklad – en perfekt kombination.
Självaste vinmakaren från Maggio var inrest från Piemonte och berättade mer om vinerna och Piemonte, som är en region i nordvästra Italien och en av landets största vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC. Några kända viner från Piemonte är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto.
Sedan var det dags för dessert. Christopher hade preppat tiramisu som han fick hjälp att toppa med kakao från en av alla mästerkockar som var på plats – Klara som vann Sveriges Mästerkock 2017.
Skapa din egna Italienska afton!
När du tröttnat på julmaten – varför inte bjuda hem lite kompisar på en italiensk afton och kopiera detta upplägg? Preppa en god ragu som puttrar på spisen när gästerna kommer. Låt alla som vill göra egen pasta – det är klart enklare än det kan se ut. Köp in lite goda italienska viner till och bara mys!