Cassi, vid Karlaplan är en klassisk Stockholmskrog som öppnade 1954 och var enligt ryktena då först i Sverige med att servera pommes frites. Idag ser restaurangen ut exakt som på 70-talet och även menyn är orörd.
Den murriga lokalen som går i brunt och orange toner är stor och man kan ofta slinka in och få ett bord utan att ha bokat. (Få och få – man tar bara ett ledigt bord och går sedan bort till köket och beställer).
Vi vuxna valde entrecote medan barnen tog barnportioner av oxfilé och gulasch. När maten är klar, vilket går på rekordfart, ställs den fram på en orange bricka vilken man tar med sig till bordet. Vanligt på lunchserveringar och vägkrogar, men jag jag nog aldrig varit med om det annars kvällstid på en restaurang på Östermalm!
När man går in i denna miljö väntar man sig nästan att även priserna ligger under finkrogarna, men så är inte fallet här, utan det är i linje med övriga östermalmskrogar.
Men, maten smakar bra – köttet är av riktigt bra kvalitet, perfekt stekt, pommes fritsen är krispig och bean god. Och miljön är väldigt avslappnad, så det är perfekt ställe att ta med sig barn till.
Cassi är dock inget optimalt val för den som är ölintresserad. Numera är man bortskämd med att nästan varje krog med självaktning har ett par spännande ölsorter på fat. Dock inte här där det endast serveras Pripps blå på fat. (Samt ett tiotal olika flasköler).
Blir man den sugen på dessert går man till en annan disk och här finns ett stort utbud av desserter, från marängsviss till créme brule, apfelstrudel och kakor. Dessa ligger klart lägre i pris än huvudrätterna, mer som på ett vanligt café.
Sammantaget en bra restaurangupplevelse om man är ute efter en enkel, avslappnad miljö med god, enkel mat och jag kan förstå varför så många har Cassi som stamhak.
(Ursäkta bildkvalitén. Detta var ett spontanbesök och jag hade bara min iPhone6 att fota med…).