Jag älskar att prova nya recept och kreationer och denna rätt lade en av mina mest matintresserade vänner upp på sitt Instagram. Det såg så gott ut att jag provade att laga en variant av detta strax efter och det blev ännu godare än jag hade hoppats på.
Svartrot som man kokar och sedan steker klart i smör. Musslor som man kokar i lök och vitt vin och sedan får marinera i whisky. Musselfonden reducerar man ner och tillsätter grädde för en mustig sås – som man spräcker med en frisk dillolja. I botten ligger smörstekt purjolök och det hela toppas med små bitar av krispigt bacon och parmesan. Till det ett glas krispigt riesling – mums!
Detta är perfekt som en förrätt – då räcker detta recept till 4 personer. Eller för två personer som en huvudrätt. Detta måste ni testa om ni gillar musslor!
Svartrot med musslor, purjolök, bacon, musselsås och dillolja
Equipment
- 1 Stor kastrull
- 1 Stekpanna
- 1 Sil
Ingredienser
- 400 gram svartrot
- 1 purjolök
- 1 nät svenska blåmusslor
- 3 cl whisky (kan uteslutas)
- 3 droppar rökessens (kan uteslutas)
- 1 paket ekologiskt bacon
- 2 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 1 dl olivolja, gärna mild
- 1 kruka dill
- 2 st schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 st citron
- 1 bit parmesanost
Instruktioner
Förberedelser och prepp – detta kan förberedas innan
- Skala svartrötterna och skär dem i två bitar, med lite sneda skär. Lägg dem omdelbart i vatten med lite citron i – annars mörknar de.
- Koka svarträtterna ca 8 minuter i lättsaltat vatten
- Skär purjolöken itu på längden, skölj noga så eventuell jord försvinner. Det finns främst i den övre, mörkgröna delen. Skär purjolöken i bitar på ca 1 cm. Svetta löken försiktigt i lite smör i 10 minuter – den ska bli mjuk men inte få färg.
- Stek bacon på medelvärme så det blir knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Skär med vass kniv i små bitar, ca 0,5 cm stora.
- Hacka schalottenlök och vitlök fint
- Rensa musslorna, ta dem en i taget och kasta alla som redan är öppna eller spruckna.
- Fräs lök och vitlök i olja någon minut. Häll i musslorna. Häll i vinet – lägg på lock. Koka musslorna 3 minuter – tills alla öppnat sig. Häll av musslorna över en sil – spara vätskan – den ska bli sås!
- Ta ur musslorna ur skalen, lägg i en skål med den smaksättning du gillar. Exempelvis 2 cl whisky och ett par droppar rökessens. (kan uteslutas)
- Koka ner musselfonden till hälften – häll i grädde – koka ner ytterligare. Smaka av med salt peppar och citron för lagom syra.
- Mixa nästan all dill (både stjälk och vippor) med olivoljan – spara några dillvippor för garnering. Sila av och häll upp i flaska eller i skål.
Inför servering
- Värm purjolök, musslor och bacon, t ex i ugn på 100 grader några minuter
- Stek svartrötterna gyllene i smör
- Koka upp musselbuljongen
Plating – montering på tallrik
- Börja med att lägga en liten hög med purjolök i botten av tallriken
- Lägg på svartrot
- Lägg på musslor
- Vispa ner lite dillolja i såsen så den spricker, häll sedan sås på tallriken.
- Sprid över baconbitar
- Skrapa av tunna "blommor" av parmesanosten med en vass kniv – spid över
- Droppa lite mer dillolja i såsen på tallriken
- Severa med ett torrt vitt vin, exempelvis ett gott riesling!
[…] provlagade massa olika recept, och landade i detta recept på svartrot med musslor, purjolök, bacon, musselsås och dillolja. En kompis hade hittat på denna rätt och lagt upp på sitt instagram – och jag lagade en […]