Restaurang 180 i Tallinn har utsetts till Estlands bästa restaurang av bland annat White Guide och det blev ”grand finale” sista kvällen på vår matresa till Tallinn. Restaurang 180 ligger i helt nybygda lokaler vid den historiska Noblessner-hamnen (nära Iglupark som vi var på dagen innan!).
En middag här startar med lite aptitretare och ett glas champagne ute i deras vardagsrum, där en eld flammar i mitten. Det finns en riktigt snygg bar, men den är mest som dekoration. Här sitter alla gästerna runt elden eller i fåtöljer vid fönstren.
Vi serveras ett glas Gosset champagne, som är fantastiskt god. Kanske är det miljön som bidrar, men vi tyckte bägge att denna var ovanligt god och fick en intressant utläggning om den av bartendern som serverade. Till den fyra små läckra snacks. En med bläckfisk och kimchiglass (så otippad och god kombo), en med tomat, burrata och oliver, en black pudding med tryffel och så 180’s special – en chokladpralin fylld med gåslever! Så läckra, dessa fyra med den söta avslutningen blev som en liten minimiddag i sig. Men middagen hade knappt börjat!
Michelinkocken Matthias Diether
Efter en stund kom 180’s stjärna och grundare ut, den tyska Michelinkocken Matthias Diether, som hälsade på alla gäster. En Michelinkock är alltså en kock som jobbat i köket på en krog med minst en stjärna i Guide Michelin. Detta gjorde Diether innan han flyttade till Tallin från Berlin för ett par år sedan för att starta upp 180 och det har varit en framgångssaga! (Det går inte att få Michelin-stjärnor i Estland oavsett hur bra man är, då guiden inte recenserar krogar här ännu).
I loungen väljer vi också vinpaket och får frågan om vi vill lägga till en ostservering. Vi bestämmer oss för att avvakta lite.
In i 180’s matsal
Vi fortsätter sedan in i 180’s matsal som är den som gett restaurangen dess namn. Dels har man 180 graders utsikt över havet från restaurangen, dels är det öppna köket möjligt att sitta vid hela vägen runt. Vi fick en av platserna mot köket, där vi kunde studera kockarna i sitt arbete på nära håll.
Avsmakningsmeny på Restaurang 180
Menyn började med ett glas alvarinho och till den en serverades vi hamachi (en fisk som även går under namnet yellowtail) med en hummerconsummé. Snyggt, gott och en lyxig start! Men det skulle bara öka..
Nästa rätt fick vi en torr riesling till och sen kom det ut tre små rätter. En burk med ett tunt lager av husets egen kaviar, en liten crostini med kaviar och en tallrik med purjolökscreme på en spegel av en otroligt mustig, len rödbetssoppa. Wow!
Mer vin. Nu ett chenin blanc till nästa rätt som var en öring med tryffel och palsternacka. Kanske inte den vackraste färgkombinationen på tallriken, men det smakade fantastiskt!
Menyn fortsatte med duva med variation på rödbeta. Till det en glas vignetti massa. Väldigt vild smak, men vinet matchade perfekt och lyfte verkligen rätten.
Anka med morötter och anis, var en snygg klassisk uppläggnig med en liten, inte lika klassisk sidorätt serverad i en ankfot – en ank ”bun”. Mini-bun:et smakade inte så mycket, men ankrätten desto mer, viken varmrätt. Klassisk fine-dining i perfektion!
Här frågade servitrisen igen om vi ville ha ost och berättade att 180 var den enda restaurangen i Estland som köpte sina ostar av en viss fransk leverantör, som var mycket petig när denne valde ut sina ostar och lät dem mogna tills de var på vippen till övermogna innan de såldes. Så trots att det var 40 euro extra per person kändes detta som en ostbricka vi inte ville missa. Och det var så värt det. 12 stycken otroligt goda ostar. Och en av kockarna som serverat oss hela kvällen blev lite extra glad när vi tog in ostarna, han brann verkligen för ost och kunde allt om dessa ostar!
Vi fick sedan en liten tryffelglass innan den desto mastigare huvuddesserten. ”Pumpa med tangerin och choklad” var en snygg, mäktig dessert som verkligen gjorde att man inte gick hungrig hem. Efter den avrundades menyn med kaffe och fyra små praliner.
Wow. Vilken middag! Verkligen i nivå med de krogar i Stockholm som har en stjärna i Guide Michelin, som Operakällaren. Både vad gäller mat, vin, miljö och servering. Inte förvånande att Restaurang 180 i Tallinn har utsetts till Estlands bästa restaurang!
Med ett varsitt glas champagne, ett vanligt vinpaket var och med en dubbel ostservering kostade hela middagen 700 euro för två personer. Mycket pengar för en middag, men ändå klart mindre än vad en motsvarande middag skulle kostat i Stockholm. Man kan även välja en mindre meny med 4 rätter.
Mer info på deras egna webbsida här.
Bonustips: Fortsätt kvällen på Pohjala Brewery intill 180
Ett par hundra meter från Restaurang 180 ligger en av Tallinns bästa ölhallar – Pohjala Brewery. Hit gick vi för en öl efter middagen. Riktigt härligt ställe – stort, högt i tak och ett 30-tal olika öler på fat, många väldigt kreative sorter,.
Man kan även ta in en bricka med 5 olika småglas, eller boka en visning i deras bryggeri. Ja, det finns till och med en privat bastu man kan boka. Helt klart ett ställe jag kommer gör ett nytt, längre besök på nästa gång jag kommer till Tallinn Läs mer på deras site här.
Fler härliga restauranger i Tallinn
- Noa Chefs Hall – avsmakningsmeny
- Restaurang PÄRIS i Tallinn – fransk fusion i Tallinns Old Town
- Art Priori Restaurant i Tallinn – som en mix av Ciccios och Riche
Weekendresan till Tallinn gjordes i samarbete med Visit Estonia. Tankar och åsikter som alltid mina egna.
[…] som ätit på massa finkrogar den senaste tiden noterade att de inte hällde upp champagnen vid bordet utan kom ut med två fyllda glas – och […]
[…] 180° by Matthias Diether ligger i ett modert hamnområde strax utanför Tallinns stadskärna och har fått sitt namn från den 180-gradiga utsikten man har över det öppna köket. Även här startar kvällen med snacks i en snygg bar, innan man fortsätter för en otroligt ambitiös avsmakningsmeny! Även denna en riktig fullträff ni kan läsa mer om här. […]
[…] Inne i restaurangen fick vi en plats runt det öppna köket, där vi satt i en liten U-form runt kockarna (likt restaurang 180 i Tallinn). […]
[…] Restaurang 180 och Restaurang Noa Chefs Hall. Bägge med en varsin stjärna i Guide Michelin. Fantastiska matupplevelser som ni kan läsa om i detalj i ovan reportage. Glöm inte att boka bord i förväg! […]