Göteborg har fem krogar med en stjärna i Guide Michelin. Förra gången vi var i Göteborg åt jag och min fru på Koka som är en av dem. Denna gång när vi hade en kväll i Göteborg på vår roadtrip valde vi att boka bord på Restaurang Bhoga som är en till av de en-stjärniga restaurangerna. Restaurangens namn kommer av ordet bhoga, som betyder njutning på sanskrit.
Restaurang Bhoga – Michelinkrog i Göteborg
Restaurangen ligger i bottenvåningen på Radheska huset – ett av de äldsta husen i Göteborg – uppfört år 1669. Golv och bord inne i lokalen är av mörkt trä, väggar i olivgrönt och det är sparsamt med konst på väggarna. Allt för att ge fokus på maten som så ofta på denna typ av krogar!
Vi startade med ett glas champagne medan vi tittade på menyn. Restaurang Bhoga ändrar menyn ofta för att följa säsongens utbud av fisk, skaldjur, kött och grönsaker. De har menyer mellan 3-9 rätter och vi valde den i mitten – med 5 rätter, som vi sedan uppgraderade med en osträtt. Till menyn tog vi ett vinpaket att dela på. LIte billigare priser på stjärnkrogarna här i Göteborg än i Stockholm. 5-rättersmenyn låg på 650:- per person, det matchande vinpaketet 600:-.
5-rättersmeny på Bhoga
Först fick vi in små aptitretare, som var riktiga konstverk – och supergoda. Ostronkex med ostroncreme, små skapelser av tomat och en liten creme i lövtunn blomma av rädisa.
# 1 Makrill
Till den första rätten – makrill, gurka, rabarber och tagetes fick vi i ett vitt mondeuse blanc-vin från Domaine Giachino, Somriga smaker och perfekt match med detta krispiga vin.
# 2 Spritärtor
Den andra rätten var små bitar av vaxbönor med en creme på ostron och en sky på blåmussla. Riktigt läcker kombination och till det ett glas Gruner Veltliner från Little Buteo
# 3 Färskpotatis
Så här års är ju färskpotatisen otroligt god och det tyckte även kockarna på Bhoga – så det fick bli huvudråvaran i nästa rätt, serverad med libbsticka och torskrom. Till det små nygräddade bröd. Väldigt enkel och avskalad rätt – men riktigt god. Till potatisen ett glas Muscadet från Melon de Bourgogne
#4 Lamm
Den fjärde rätten var lamm – och den var till skillnad från tidigare rätter lite mer tryck i och kom in med kantareller och en god skysås. Till den ett glas barbera. Riktigt gott!
# Extrarätt – Vit Dame
Vi var inte så speciellt mätta så här långt in i middagen, så när vår servitör frågade om vi vill lägga till en osträtt innan desserten tackade vi ja. Det var en mjuk mögelost som låg under ett tunt täcke krisp, med älgört och fläder. Till den en supertorr päroncider. Klart märkligt rätt, ultrasur cider – ja överlag en udda kombination, men gott!
5# Jordgubbar från Halland
Till desserten – jordgubbar från Halland fick vi in ett helt fantastiskt rosévin. Vin Rose från Clos du Tue-Boeuf. Även rätten var riktigt läcker, med små jordgubbar täckta med tunna bitar fryst grädde, nyponros och röda vinbär. En riktig sommardessert!
# Kaffegodis
Vi skippade kaffe efter maten, men fick ändå in kaffegodiset – små lövtunna kex men kall vaniljcreme.
Sammantaget om Restaurang Bhoga
Riktigt bra viner och intressanta rätter. Aningen snålt med mat om man som vi bara tog 5-rättersmenyn – men blev ok mätta när vi kompletterade med ost. Jag gissar att man ska ta in hela 9-rättersmenyn om man ska bli riktigt mätt – då skulle vi ju också fått prova fler spännande rätter, så det är ett tips!
[…] Bhogha […]