Det var massor med år sedan jag åt på Restaurang Djuret i Gamla Stan sist. Men i veckan fick de utmärkelsen ”Sveriges bästa vinlista” och har precis bytt till en ny vårmeny som jag var nyfiken på. De har just nu dessutom 50% rabatt på denna meny så jag och några vänner gick hit för en middag i torsdags.
Restaurang Djuret är en mycket större restaurang än jag mindes. Sist var jag här med min fru och satt då i en av de murriga matsalarna på entréplan och trodde att restaurangen inte var mer än så.. Nu fick vi bord en trappa ner i källaren, där det är klart större och finns plats för säkert 60 personer.
Från källaren finns även en trappa vidare ner till vinkällaren – som alltså är så välfylld att Djuret nyligen fick utmärkelsen Sveriges bästa vinlista. Mer om den senare – för vi lyckades få en kort tur i vinkällaren efter middagen.
Vi fick ett bord längst in i lokalen, med perfekt utsikt över resten av borden och den inglasade vinkällaren. Menyerna finns i 3- eller 5-rättersvarianter och till dessa menyer vinpaket i tre olika prisklasser. Vi slog till på femrättersmenyn och det billigaste vinpaketet (750:-) – som vi dock valde att dela på – 2 vinpaket på 3 personer, för att dra ner på vinintaget en smula denna vardag.
Femrättersmeny på Restaurang Djuret
Vi startade med en varsin öl och en snack som funnits länge på menyn, krispiga fläsksvålar med chilimajonnäs (32:-). Vi fick även in en liten brödservering med små nybakade bröd och ett helt fantastiskt kryddsmör.
Till den första rätten fick vi ett glas Passobianco Terre Siciliane – ett smörigt chardonnay som passade perfekt till carpaccio på pilgrimsmussla och hummer med lagrad tomatvinäger, Marcona-mandlar, tomat och olivolja. Riktigt god och välkomponerad rätt.
Till nästa rätt fick vi in ett rosévin som verkligen gav en stark längtan till sommaren och rivieran! Ett torrt, riktigt gott rosévin. Till det en tartar av hängmörat oxinnanlår med dragon och sotad purjolöksemulsion.
Det tredje vinet var en av mina favoritdruvor – en fransk riesling- som passade perfekt till de asistiska smakerna i nästa rätt. en krispigt stekt fläsksida och griskind glaserad i stjärnanis och rostat sesam. Serveras med bakad äggula, syrad kinakål, haricots-verts och rostad fläskbuljong med citrongräs.
Menyns fjärde rätt var en bakad röding täckt i ramslökspesto, forellrom och krasse. Den kom in med gravad, lättbakad vit sparris, ångad grön sparris med gräslök och en velouté på fermenterad vit sparris strimmad med ramslöksolja. Till denna ett glas halvtorrt vitt vin,
Till den sista rätten fick vi ett glas Rosso Di Montacino. På tallriken en träkolsgrillad griskotlett på ben penslad med cidersenapssmör, som kom in med blomkålskräm, blomkål glacerad i äppelcidervinäger och rillette på fläsklägg uppvänd i äppelmust.
Helt klart en meny i min stil. Vällagade och intressanta rätter, som inte skulle varit så lätt att göra själv hemma och en extra varmrätt istället för dessert! Man kunde köpa till ost eller dessert, men vi blev så mätta efter alla dessa rätter att vi nöjde oss med en varsin espresso.
Inriktningen på maten hade ändrats radikalt på Djuret sedan jag var här sist. Då var det alla delar på djuret som användes, ”nose to tail” och både inälvsdelar såväl som filé serverades. Nu alltså en helt annan meny med fisk, skaldjur och ”finare” styckningsdetaljer. Klart godare skulle jag säga, men inte lika unikt koncept rent matmässigt. Vinpaketet var dock riktigt vasst, kan inte minnas när jag fått in så här bra viner till samtliga rätter tidigare.
Djurets vinkällare
Vinerna ja, efter middagen frågade vi snällt om vi möjligen kunde få spana in vinkällaren – och det ordnade vår trevliga sommelier. In genom en låst glasdörr och ner en trappa. Där nere fanns rad efter rad med viner från golv till tak.
Längst in i källaren fanns de mest exklusiva vinerna, som Bordeauxviner från 1945. Perfekt att beställa in om man är en riktig vinnörd med 100.000:- som bränner i fickan. Riktigt kul att kolla in denna maffiga vinkällare.
Så härlig kväll med riktigt god mat och perfekta vinkombinationer! Gå hit -passa på nu när man kan fynda menyn för halva priset!
Mer om Djuret
- The MICHELIN Plate : good cooking
- Star wine list: Sveriges bästa vinlista 2020
- Adress: Lilla Nygatan 5 i Gamla Stan
- Deras webb hittar ni här.
Fler restaurangtips
- Spontanmiddag på Lilla Egos uteservering
- Restaurang Leoparden i Stockholm- med nytappad lager från St Eriks på tank
- Restaurang Las Brasas – gulddrakenominerad med fokus på tapas och kött
- Soyokafe Vasastan – riktigt bra sushi i city
- Restaurang Prospero på Roslagsgatan, ambitiöst med en meny i tiden
- Restaurang Ciccio’s – Italienare med New York-atmosfär på Östermalm