Jag älskar verkligen amerikansk BBQ och efter att jag förra året åt på Franklin’s BBQ i Austin – utsedd till Textas bästa BBQ – var det så kul när Folkparken öppnade. ”Menyn bygger på amerikansk BBQ med influenser från hela världen” lovar de på sin hemsida där de även tipsar om bra BBQ-ställen runt om i världen som Holy Smoke i Höganäs, Hometown i Brooklyn eller Warpigs i Köpenhamn. Så. de var med höga förväntningar jag och en kompis nyligen gick till Folkparken.
Restaurang Folkparken ligger i korsningen Sveavägen/Rådmansgatan och är en luftig, enkelt inredd lokal med 6 meter i takhöjd och långbord i trä. Vid ena kortsidan finns det öppna köket där man langar ut grillat i högt tempo.
Menyn på Restaurang Folkparken
Det är en meny med mycket att välja på. En hel del vegetariskt, men jag hittar inte den BBQ-rätt jag gillar mest – brisket – bringa som man ofta röker över natten. Jag frågar servitören men han vet inte ens vad brisket är! Well, det finns mycket annat gott på menyn och vi bestämmer oss för en ”sharing” bricka med lite av det godaste från menyn. Till maten en varsin fatöl – de har massor med bra öler på fat och även en hel del på flaska.
In kommer en bricka med tre sorters kött – smoked pork neck med en ananassalsa, kyckling ”Korea BBQ som är kanske den möraste kyckling jag någonsin smakat, ”Dirty” Flank steak som är en perfekt grillad bit kött och så grillad gemsallad som blir min kompis favorit. Till detta sides i form av krispig friterad anjapotatis, tomatsallad och ”Green slaw”.
Verkligen gott och vällagat, men inte den amerikanska BBQ jag väntade mig, utan en mer fine-dining variant. Alla dessa rätter kunde man även beställa en full portion av och dessutom fanns en rad snacks och desserter på menyn.
Hur ser ”riktig” Texas BBQ-ut då”
Detta är min referens, från Franklin’s BBQ. Inte alls lika tjusigt som på Folkparken men riktigt goda smaker. Brisket, rökt korv, bönor, pickles, rå lök och vitt formbröd.
Jag misstänker att man kan få något i denna stil på Det Arroganta Svinet som jag ännu inte kommit till, men som nu ligger högt på listan över restauranger jag vill besöka. Enda problemet är att de ligger lite avigt till och bara har öppet 11-14!
Sen ska jag även tillbaka till Austin i Mars, där lär jag om inte annat få chansen att testa ”riktig” Texas BBQ!