Restaurang Frantzén öppnade hösten 2017. Redan året efter blev det den första restaurangen i Sverige att uppnå tre stjärnor i Guide Michelin – som de sedan dess lyckats behålla. En restaurang som legat högt på min lista över restauranger att testa, men som dels har varit svårt att få bord på – och dessutom en dyr matupplevelse – jag inte riktigt kunnat bestämma mig för om det är värt pengarna eller ej.
Men nu i lördags blev det äntligen av (mer om hur vi lyckades få bord längre ner i detta reportage!). Och jag var faktiskt lite nervös innan, lite rädd att bli besviken som jag ibland blivit på andra krogar med en stjärna. Eller är det skillnad på trestjärniga – att allt är perfekt?
Jag och min fru promenerade ner till Klara Norra Kyrkogata, ett stenkast från Hötorget. Där, i en vacker men anonym byggnad, ligger Restaurang Frantzen och har alla våningar i huset för lobby, preppkök, vardagsrum och matsal.
Vi ringde på en dörrklocka och välkomnades in i den lilla entrén, där vi hängde av oss jackorna och fortsatte sedan genom en korridor och tog hissen tre våningar upp, till vardagsrummet. Ett stort ljust rum med högt i tak, sprakande brasa, mjuk heltäckningsmatta på golvet och ett öppet kök längst in.
Här startar man med att man beställer något gott att dricka, i vårt fall ett glas champagne. Vår sommelier kom då fram med en champagnevagn och presenterade detaljerat fyra olika sorters champagne. Trevligt nog fanns de presenterade med pris i en meny på bordet, så vi kunde välja en i lagom prisklass! (Vill man dra på kostar den finaste skumpan 900;- glaset!).
Bakom oss stod ett gäng kockar och preppade små läckra aptitretare som kom in en i taget. Små friterade ostbollar, lövtunna kanapéer med en frisk, dilltung skagen, små macarons med anklever och löjromsfyllda potatisrör. Så läckert!
Här fick vi också titta på menyn och välja dryckespaket. Till menyn kan man välja på ett ”vanligt” vinpaket, ett mer exklusivt, ett helt alkoholfritt dryckespaket eller ett mixat med några glas vin och några glas alkoholfritt. Vi valde det ”vanliga” vinpaketet – (för det exklusivare fick man lägga på ytterligare 4000:- per person!).
Råvaruinspektion
När vi avnjutit vårt bubbel och dessa små aptitretare tog en kock med oss fram till köksön bakom oss och öppnade en lucka i bänken. I en islåda fanns där många av de råvaror vi skulle serveras rätter på senare. Kammusslor, kungskrabba, hummer, störkaviar, toppmurklor och lakrtitsrot. Vackert!
Vi får förklarat att många av rätterna har en asiatisk touch – och det gör mig lite extra glad då jag älskar asiatiskt!
Även här framme vid råvarona fick vi en liten läcker canapé med hälleflundra, kålrabbi och citron. Sånt hantverk med dessa små skapelser som man sedan tar i en munsbit på några sekunder!
Ner i Restaurang Frantzén vinkällare.
Vi fortsatte sedan en trappa ner, in en sväng i Restaurang Frantzén prydliga vinkällare där man lagrar 1500 flaskor vin – varav vi skulle prova åtta olika under middagen.
Restaurang Frantzén’s Matsal
Restaurang Frantzéns Matsal är ett stort öppet rum med köksstationer i mitten och sittplatser längs sidorna, de flesta i en L-form längs väggarna, samt ett par bord för större sällskap. När vi går in i rummet hälsar kockarna i de olika stationerna glatt och presenterar sig. Det är en salig blandning av unga kockar från bland annat Norge, Spanien och Portugal.
Köket är uppdelat i olika stationer, där vissa jobbar med det kalla, som förrätter och desserter, Andra med det varma, där man bland annat har björkved som brinner i ett hörn. Inte den sobra, stela känsla man kan tro att det skulle finnas på en 3-stjärnig michelinkrog, utan avslappnat – men elegant.
Så börjar vinet komma in. Till den första rätten – ”pilgrimsmussla och kungskrabba” både ett vitt och ett glas saké. Samma vin drack vi till nästa rätt – ”blå hummer” med poppat nishikiris och en tomatbaserad hollandaise.
Chawanmuschi var en umamistinn rätt med en äggstanning i botten, tryfferad kålbuljong och jordärtskocka.
Piggvar ”frantzen selection” gjordes klart framför oss, med en perfekt bit piggvar som serverades med störkaviar, rostade pinjenötter och en gräddig sås.
Mer vin kom in – igen två olika. Ett madiera och en syrah. Till det en av de stående rätterna på menyn – French toast som toppades med grillad ål, sjöborre och lövtunna skivor dubbelmarinerad biff.
Nästa rätt var en skummig löksoppa med laktrits och mandel. Sån otippad och lyckad smakkombinitation.
Ren med murkla och havtorn, som kom in med ett vackert bröd. Sedan desserter – den första en smakrensare i form av fryst limemarshmallow, med sake och kokosnöt
Även desserten – romrussinglass med riven foie gras och tonkabönsvåffla – gjordes klart framför oss.
När vi ätit upp det sista av desserten kom vår sommelier och ställde upp alla flaskor vin vi druckit under middagen framför oss, okommenterat. Kul grej, det har jag aldrig varit med om förut! Och perfekt så jag kunde fota dem och minnas vad vi drack.
När vi kollat in vinflaskorna ordentligt och kände oss redo att fortsätta var det dags att lämna matsalen och gå upp till vardagsrummet igen. Här väntade kaffe och sötsaker. Ett godistorn med massor av olika praliner och – om man fortfarande inte var mätt fick vi in ett fat med nyfriterade madeleinekakor – som de fyllde på hur många gånger som helst.
Till det inventerade jag sprithyllan och hittade en av mina favoriter Hazelburn från Cambletown som jag tog in en liten dram av. Och det var så mysigt att sitta uppe i vardagsrummet att jag ett tag senare även testade en Kuma Beer – Frantzens egna öl.
Hur var det då?
Denna matupplevelse var verkligen helt fantastisk. Allt vi serverades var verkligen SÅ gott och det var fullt fokus på varenda liten detalj. Och servicen var i världsklass,. Massor av personal som hade tid att svara på frågor (ja, jag kanske är lite jobbig som frågar hur man gjort vissa saker, men det är ett perfekt sätt att lära sig lite mer om matlagning!), presentera och fylla på vin, lägga upp en ny slät servett när man lämnade bordet för att gå på toa och såklart hjälpa till att skjuta in stolen.
Så får man bord på Restaurang Frantzén
Den första dagen i varje månad klockan 10.00 släpps bordsreservationerna för nästkommande månad. Jag har testat denna strategi flera gånger innan men ändå inte fått bord. Så, jag hade denna gång en annan taktik. I början av denna vecka satte jag upp oss på väntelistan på alla tider hela lördagen – både för lunch och middag.
Sen ringde jag på torsdagen (då de börjar ringa upp alla som bokat och bekräfta alla bord) och sa att om någon bokar av tar vi gärna det bordet. På fredag klockan 10.00 ringde de upp mig och sa att det fanns ett ledigt bord för lunch 11.30 på lördagen. Det knep jag direkt och behövde då garantera bokningen med ett kreditkort.
Lunch eller middag på Restaurang Frantzen
På Michelinkrogar utomlands är det ibland billigare att äta deras meny på lunchen jämför med middagssittningen. Så är inte fallet på Frantzén – priserna är samma oavsett lunch eller middag. men jag kan ändå nästan gilla en lunchsittning ännu mer. Man är piggare och det är ingen brådska iväg.
Vad kostar en middag på Restaurang Frantzén?
För oss som tog ett glas skumpa innan middagen, det billigaste vinpaketet, kaffe, en whisky och en öl kostade middagen 14,910 plus dricks. Galet mycket pengar för en middag, men faktiskt värt för denna upplevelse. Jag som gillar att rationalisera utgifter hittar argument som att vi rest mycket mindre med familjen de senaste 2 åren eller att restaurangupplevelser som dessa minns man länge! Plus det viktigaste – jag älskar att prova nya restauranger!
Hur lång är sittningen på Restaurang Frantzen?
Runt fyra timmar får man räkna med för en sittning på Restaurang Frantzen.
Finns det någon klädkod på Restaurang Frantzen?
Nej, stilen är väldigt avslappnad, även om jag gillar att i alla fall ha på mig skjorta och kavaj när jag går på finkrog. Men här välkomnas man även med t-shirt och gympaskor. Så känn ingen press,
Fler tips på krogar som är riktigt bra!
Vill man inte spendera 15.000 på en måltid finns det andra riktigt bra alternativ. Inte samma upplevelse såklart – men härliga restauranger, Här kommer några av mina favoriter just nu som ni kan kan läsa mer om när ni klickar er vidare:
- Restaurang Animo – modern kvarterskrog med kocklandslagskockar i köket
- Sun to Table meny på restaurang La Ragazza
- Lilla Ego – restaurangen som aldrig gör mig besviken!
- Lyxig lördagslunch på Restaurang AG
- Avsmakingsmeny i Operakällarens matsal
- Le Petit Cochon – fransk kvarterskog i Vasastaden
- Lyxig söndagslunch på Brasserie Astoria
Vilken upplevelse! Men inget som en ”grekisk turist” som jag skulle kunna unna mig (typ 2 månadslöner skulle det kosta oss) Men, kul att läsa om ert besök där.
Ja, det tog ju typ 4 år innan jag var redo att betala så pass mycket för en middag!
Älskar Frantzén! Vi kör också lunchsittning när det finns, man blir inte alls lika däst då… det är ju en del mat! Syrran fick ett besök i 50års- present av oss förra året och då tog några av oss hybridpaketet till dryck och några vanliga. Helt galet hur ett glas med vilket bär det nu är kan smaka så likt ett vin, superhäftigt att jämföra.
Ett hett tips är Gastrologik – fantastiskt ställe!
Härligt – vilken bra present! Var också sugen på att testa hybidpaketet, kanske får bli det nästa gång! Ja, var länge sedan jag var på Gastrologik så helt klart dags för ett återbesök!
Wow, vilken upplevelse! och snygg råvarupresentation!!
[…] som ätit på massa finkrogar den senaste tiden noterade att de inte hällde upp champagnen vid bordet utan kom ut med två […]
[…] nu i form av ett stort glashus, Det var en makalöst bra middag – i nivå med upplevelsen på Frantzen! Mer om Restaurang Äng i ett kommande […]
[…] Mars gick vi äntligen till Frantzen – så braÄven om vi inte direkt har råd att betala 15.000 för en middag varje […]
Kul läsning! Jag ska dit imorgon för första gången!! Men hur tänker man med dricksen? Hur mkt bör man lägga?
Hej, oj, Jag minns inte riktigt. Tror vi kanske la 800:- eller så. Hoppas du får en härlig måltid!
[…] dag åt jag nästan ingenting.”. Med andra ord kostade hans måltider inte mycket mer än en avsmakningsmeny på restaurang Frantzén för 1 […]
[…] Aira, Frantzen, La […]
[…] Och fine-diningupplevelsen blir nu ännu mer fulländad när man startar med en drink och kanske några snittar i Le Bar, precis som man gör på stjärnkrogar som Frantzén. […]
Hej. Christian, var 15.000kr per person eller för två personer?
Hej Ola, det var totalt för två personer. Inklusive dryckespaket. Med vänlig hälsning, Christian
[…] trestjärniga restauranger i Norden behåller sina stjärnor, inklusive Frantzen i […]