Nyligen öppnade Restaurang Leoparden på Tegnérgatan i Stockholm och jag var i veckan där på ett pressevent för att kolla in restaurangen, prova lite från menyn och deras nytappade lager! På Leoparden kommer man precis som på syskonkrogen Bananas att satsa på napolitansk pizza men också med en à la carte meny där rätterna fått lite kärlek av restaurangens vedeldade ugn..
S:t Eriks Bryggeri har installerat en öltank på restaurangen som nu är den första i modern historia som erbjuder en färskt tappad hantverksöl från ett lokalt Stockholmsbryggeri till gästen. Jag startade såklart i baren där Jakub Vavrá som är ägare av Leoparden serverade pinfärsk lager!.
Vi är först i stan med färsköl på tank från S:t Eriks bryggeri upphälld på tjeckiskt vis i kylda sejdlar. Det känns superkul och ärofyllt! Vinlistan är dessutom fylld med europeiska viner, och menyn kommer att varieras efter säsong,
Jakub Vavrá, ägare Leoparden.
Gänget bakom Leoparden driver sedan tidigare Bananas, Babylon och Bada Bing på Södermalm. På 70-talet drev familjen Vavrá även Bistro Bohème och Källaren Bohemia på Norrmalm. Efter 15 år kommer nu alltså krögaren Jakub Vavrá tillbaka med Leoparden, ett namn taget efter Apotek Leoparden som huserat i lokalen i över 100 år. Ovanför entrén vaktar fortfarande en gyllene leopard.
S:t Eriks Lager på Leoparden
S:t Eriks Lager lanserades på Systembolaget under 2019, och nu tar Stockholmsbryggeriet hantverket ett steg vidare med introduktionen av S:t Eriks Nytappad Lager på tank på Leoparden. S:t Eriks Lager är en klassisk ljus lager som med lång och kall lagringstid är en elegant hantverksöl som visar på den skicklighet som bryggeriet besitter. Noga utvald malt bygger en kropp som får beska och örtiga aromer från den europeiska humlen.
Ölen kommer med jämna mellanrum från bryggeriet i en lastbil med tank som fyller de tre blanka tankarna som står i källaren på Leoparden.
— S:t Eriks har varit en stockholmsöl sedan begynnelsen 1859. Det är Stockholm som har utvecklat S:t Eriks identitet och tvärtom. Precis som invånarna i staden som hela ständigt bidrar till stadens progressivitet vågar S:t Eriks också hela tiden testa nytt. Det känns otroligt roligt att få installera vårt första tanköl på Leoparden i dessa legendariska kvarter, som också är urtypiska för Stockholm.
Marcus Friari, Brand Manager, på S:t Eriks.
Menyn på Restaurang Leoparden
Nog om ölen, hur är maten då på Restaurang Leoparden? Här är det en stor gul vedeldad ugn som står i fokus. I den bakar man riktigt god, lagom svedd napoleonsk pizza och köket har även en del andra rätter som ”passerat vedugnen”. Som exempelvis en tartar med kålrabbi och potatisskal eller ostronskivling med mandelpotatis. I dessertväg finns ”chokladboll” och glass!
Tartar med kålrabbi Ostronskivling med mandelpotatis
Enkelt, lagat med kärlek och gott! Ett perfekt ställe att slinka in på för en kall öl och en pizza, eller några mellanrätter. Man kommer här inte ta bordsbokningar, utan det är bara att komma. Alla bord är små, runda, så det är tänkt mest för mindre sällskap just nu.
Lokalen är inredd av UglyCute som också inrett systerkrogen Bananas. Briefen var ”Ljust och mycket färg” och det har man lyckats bra med! Väggar i aprikos, bord och stolar i blått och turkost och en stor rund bar mitt i lokalen. De stora fönstren släpper in mycket ljus och det är mycket utrymme mellan borden.
Fakta om Restaurang Leoparden
- Öppet från 17.00 tisdag – lördag.
- Adressen är Tegnérgatan 16.