Jag hade hört mycket gott om Restaurang Madam som en av stans bästa koreanska restauranger. Så när jag i helgen skulle ut och äta med mina syskon bokade vi bord här och jag hade ganska höga förväntningar. Jag har dock aldrig varit i Korea, så jag har ingen referens till hur maten ”ska” smaka. Men, så kul att testa genuina koreanska rätter utan att behöva ta sig till andra sidan jordklotet!
Den lilla restaurangen var nästan full när vi kom och vi fick vårt bord direkt. Det är en stram, avskalad lokal som dock är varm, med ljusa träpanel på väggarna och punktbelysning över varje bord.
Vi får en varsin meny som totalt har 12 olika rätter, några tänkta som förrätter och så ett gäng större huvudrätter. Vår servitör förklarar upplägget, där han rekommenderar att vi tar 4-5 rätter att dela på och vi följer hans rekommendation om vilka rätter som är godast. Dock tar vi inga med kött (då min syster inte äter det) men en med fisk och en med bläckfisk.
Till maten beställer vi koreansk öl, som är god men lätt. Perfekt till stark mat!
Koreansk street-food i lyxförpackning
Vi startar med den rätt som vår servitör Gustav pratar mest varmt om. Tteokbokki – Rice cakes with gochujang. Små stavar av rismjöl, i en het pepprig, klibbig sås. Tydligen en populär street-food rätt i Korea, som man där får serverad i en plastpåse. Kul att prova, men lagom att dela denna på tre personer – mer än så skulle blivit för mycket!
Den andra rätten däremot skulle jag kunnat ätit en hel av. Hoe – Raw fish with chili and rice vinegar (155:-). Tunna fina bitar fisk, strimlad rättika, chilisås, vattenkrasse och sesamfrön. Supergott.
För att maxa den koreanska upplevelsen tog vi in en liten flaska Jingo Chamisul. Ett koreanskt destillat runt 20% alkoholhalt gjort på humle, ris, sötpotatis och tapioka. Ganska likt sake, som jag nu lärt mig tycka om. Även denna var god!
Huvudrätter på Restaurang Madam
Följande tre rätter som vi skulle dela på kom in vid våra respektive platser, snarare än mitt på bordet med varsina tallrikar för att enkelt kunna dela på dem. Men, som syskon hade vi såklart inga problem att äta direkt ut varandras skålar.
Goda och intressanta rätter, med helt nya smaker för mig. Nu åt vi alltså inga av kötträtterna, men de såg faktiskt snäppet vassare ut. Som Maeun kalbijjim — Spicy short rib eller Andong-jjimdak – Spicy braised chicken. Det får bli nästa gång!
Bonus: Koreaälskaren Gustav
Vår servitör, som jag gissar också är med och driver Restaurang Madam var koreaälskaren Gustav. Han kunde allt om maten vi åt och hade massa andra intressanta fakta om Korea som vi frågade oss fram till. Som att den godaste koreanska maten är gogi-gui – koreansk BBQ där man grillar sitt eget kött på en bordsgrill. Till det en mängd olika sidorätter. Det blev jag riktigt sugen på att testa, men det verkar inte finnas ännu i Stockholm tyvärr!
En koreansk detalj som dock finns på Madam är en äkta asiatisk toalett med inbyggd bidé och varmluft! Tydligen finns denna bara här på och Franzen. En lyxig avslutning på kvällen! För desserter finns inte på Madam alls.
Adress: Tjärhovsgatan 5. Öppet: Tisdag – lördag 17-23, söndag 12-21. Madames webb här.
Fler reportage om asiatiska restauranger i Stockholm:
- Minh Mat vid Vasaparken – vietnamesisk mat lagad med kärlek!
- Soyokafe – Soyokazes budgetfilial i Blåsut
- Tak – Råbar på TAK och Brunch på Tak – Temaki Bonanza
- Mama Wolf – Japansk streetfood på söder
- Restaurang Kasai – Japansk dinnerclub på Linnegatan
- Restaurang Soyokaze – Japansk lyxkrog
- Sushi Oi på Karlavägen
- Restaurang Ichi Stockholm