I helgen sågs jag med några matintresserade gamla pluggkompisar för en heldag. Efter lunch, utmanande Escaperoom och champagne på Cadierbaren fortsatte vi till Restaurang Nabo för middag.
Nabo öppnade hösten 2017 i en stor lokal vid Tegnerlunden i Vasastan och en kollega till mig som verkligen är en foodie hade varit här med sin fru och de var supernöjda. “Det bästa hon någonsin ätit” berättade han och jag tänkte att detta låter som ett ställe jag vill testa.
Här finns en chef’s meny som serveras vid köksluckan, men vi rekommenderades istället ett vanligt bord intill när vi bokade för att det skulle bli för trångt vid luckan när två personer redan hade bokat.
Chef’s Table på Nabo
Menyn består av sex rätter och alla är hämtade från den vanliga a la cartémenyn. Rimligen de sex rätter som kocken är mest stolt över som funkar bra ihop. Tre förrätter, två varmrätter och en dessert – i mindre storlekar än vanligt såklart.
Vi tog det rekommenderade dryckespaketet till och fick snabbt in en läskande, bitter drink för att nollställa smaklökarna. Sedan sedan serverades ett glas chablis till de första två rätterna.
Alla andra a la carte-gäster fick in en brödservering, men det hoppade man över här och serverade direkt vår första rätt – eldad torsk med dashi, sparris, sticklök och fermenterad citron. Perfekt tillagad fisk, men ganska blek buljong och tillbehören lyfte inte riktigt rätten. Riktigt gott vin dock!
Nästa rätt – Kammussla, tryffel, vassle och morot var en större besvikelse som dessutom kom in nästan kall så vi skickade tillbaka den och fick in en ny. Men smakerna funkade inte alls ihop i denna rätt även när den var varm, trots fina råvaror som kammussla och tryffel.
Tredje rätten – råbiff på kalv, äggkräm, saltgurka, kavring, sirapsinkokt lök och senap var god, även om den lilla skålen den serverades i gjorde det svårt att få med lite av varje del i varje tugga. Här skulle jag hellre velat ha en mer klassisk servering på platt tallrik som jag såg att man normalt serverar denna förrätt.
Röding med blomkål, äppelsmörsås, blåmögelost och blåmussla serverades med en Ipa som passade riktigt bra till. Själva rätten var god, men inte mer än så, utan mer vad jag skulle förvänta mig på en lunchkrog.
Efter denna rätt (och kanske som kompensation för den kalla förrätten) fick vi en bonusrätt att dela på – eldad spetskål med dill, citron och nötter. Väldigt god och klart mest intressant hittills på menyn.
Den vanliga menyn fortsatte med ryggbiff, rödbeta, torkad lök, kungsmussling med hasselnötter. Denna rätt var riktigt lyckad, med fint grillat kött, mustig sås och gott crunch från löken och nötterna. Kungsmusslingen var dock slemmig och kunde helst skippats.
Desserten var blåbärskompott med bränd palsternacksglass som var bra och precis lagom efter denna ganska rejält tilltagna meny.
Dryckerna var genomgående riktigt bra och fick en fin presentation vid bordet. Maten däremot presenterades knappt när den serverades. Plus för generösa portioner, man blev lagom mätt.
Sammantaget är detta en ambitiös satsning. Det är en stor fin lokal och bra utbud av vin. I mitt tycke dock ett kök som inte riktigt lever upp till ambitionerna, eller i alla fall inte till de förväntningar jag hade.
Har du ätit på Nabo? Vad tyckte du? Kommentera gärna!
Jag bjöds på middag på Nabo av mina väninnor i förra veckan för att fira min 70-årsdag. Vi var mycket nöjda med mat och dryck och av den trevliga servitören. Nu bokar jag ett bord på onsdag för mig och min väninna för att fira hennes födelsedag. Hoppas att jag blir lika nöjd även denna gång. / Eira